Hoe snel went je hond aan nieuw voer?

Hoe snel went je hond aan nieuw voer?

Soms moet een hond van dieet veranderen. Misschien is er sprake van allergie, moet een hond afvallen of blijkt het huidige voer om een andere reden niet langer toereikend. Hoe snel went je hond aan nieuw voer? Wanneer een hond een nieuw dieet begint, verandert de gemeenschap van microben in zijn darmen. Nieuwe bacteriën in de darmen vermenigvuldigen zich snel terwijl de oudere bacteriën steeds meer terrein verliezen. Tijdens deze strijd om controle van de darmen veranderen dus ook de metabole bijproducten van ze. Veel hiervan zijn cruciaal voor de gezondheid van je hond. Inmiddels weten we ongelooflijk veel hoe de verhouding van voedingsstoffen, microben en hun chemische producten bijdragen aan het welzijn van honden.

Nieuwe studie over de microbiële transitie

Wat we tot nu toe niet goed wisten was de tijdspanne van deze microbiële transitie. Volgens een nieuwe studie verandert deze in minder dan een week. Dat is ongelooflijk rap dus, hoe snel je hond went aan nieuw voer. Maar het betekent wel dat in deze transitieperiode voeding minder goed verwerkt wordt en je dus niet na een handvol maaltijden kunt zeggen of de nieuwe dieetkeuze ook de juiste is. Onlangs zijn onze honden ook overgestapt op een nieuwe brok maar omdat brokken maar een deel van een toch al gevarieerd dieet bestond was er eigenlijk niet echt sprake van een overgangsperiode.

De studie gaat veel verder dan bovenstaande samenvatting doet vermoeden en kijkt naar allerlei afzonderlijke bacteriën met namen zo complex dat je direct de komende tien potjes scrabble hebt gewonnen. Gelukkig staat het hele onderzoek online!