Winkelwagen
hoe lang kan een hond alleen zijn

Hoe lang kan een hond alleen zijn?

Veel mensen werken lange dagen en zijn daarnaast ook nog tijd kwijt aan reizen van huis naar werk en weer terug. Als je graag een hond als huisdier zou willen, is het goed om je af te vragen: Hoe lang kan een hond alleen zijn? Thuiskomen en dan de begroeting van je hond, zijn blije gezicht, het kwispelen van de staart… Het doet ons hart elke keer smelten. Veel verantwoordelijke eigenaren van gezelschapsdieren hebben huizen waarbij de mensen werken. Zolang de uren niet al te buitensporig zijn, zal een hond die goed heeft leren alleen zijn prima een paar uurtjes alleen kunnen zijn.

Maar… Hoe veel uur alleen is te veel? Hoe zit het in het weekend als je op stap zou willen? Je bent vrijdag de hele dag weg geweest en het is begrijpelijk dat je na het werk misschien wilt ontspannen. Maar je arme pup zit thuis en wacht al de hele dag op je! Voor volwassen honden lijkt 4 uur het meest genoemde aantal te zijn. Toch laten veel mensen hun huisdieren nog langer achter elkaar alleen als ze moeten werken.

Alleen omdat honden zich kunnen aanpassen aan het urenlang alleen gelaten worden, wil nog niet zeggen dat ze er de voorkeur aan geven. Of dat het goed is om ze vijf dagen per week ook zo lang alleen te laten. Een pup, adoptiehond of een oudere hond, daar gelden ook weer andere richtlijnen voor. Lees vooral verder om meer te weten over: Hoe lang kan een hond alleen zijn?

Welke hond kan goed alleen zijn?

Laten we voorop stellen dat er verschillende factoren van invloed zijn op hoe lang een hond alleen kan zijn:

 • Leeftijd van de hond
 • Gezondheid en eventuele problemen
 • Verlatingsangst
 • Training en gedrag
 • Frequentie van plassen en poepen
 • Voedertijden
 • Oefening en activiteit
 • Socialisatie
 • Andere dieren in huis

Het is belangrijk om te onthouden dat honden roedeldieren zijn. Zelfs als je speelgoed, lekkers en een veilige plek voor ze achterlaat, hebben ze nog steeds hun mens en/of andere honden nodig om zich gelukkig en comfortabel te voelen.

Als jouw levensstijl inhoudt dat je jouw hond vaak alleen thuis moet laten, is het aan te raden om hulp in te schakelen. Denk hierbij aan een oppas aan huis of een oppasadres waar jouw hond heen kan. Sommige honden kunnen ook goed wennen aan een pension, maar dit kan erg verschillen per situatie.

Welke hondenrassen kunnen goed alleen zijn?

Hoewel elke hond zijn eigen persoonlijkheid heeft, zijn er genoeg lijstjes te vinden met rassen waarvan men zegt dat ze beter kunnen leren om te gaan met een paar uurtjes alleen thuis te blijven. Het gaat hierbij vaak om rassen waarvan bekend is dat ze minder uitdaging of activiteit nodig zouden hebben (al zetten wij hier zeker onze vraagtekens bij).

Hondenrassen die vaak genoemd worden zijn: Basset Hound, Franse bulldog, Chihuahua, Shar Pei, Mopshond, Bull terriër, Boston terriër, Whippet, Maltezer.

Nu zou het natuurlijk raar zijn om op basis van zo een lijst met rassen, een hond te kiezen omdat je er eentje zoekt die makkelijk alleen kan blijven. Elke hond is uniek, en daarbij is elke nieuwe situatie ook weer anders. Zelfs een herplaats hond die bij zijn oude baasje makkelijk 4 uur alleen kon zijn, geeft geen garantie dat hij dat ook zal kunnen bij een nieuwe baas. Een grote verandering zoals een verhuizing of het verlies van zijn oude baas kan er voor zorgen dat een hond toch verlatingsangst krijgt.

Voor elke nieuwe hond is het belangrijk om rustig en met geduld, en op het tempo dat jouw hond aan kan, te oefenen met het alleen leren zijn. Dus, heb je een nieuwe hond, en heb je 4 weken vrij genomen waarna je weer aan het werk moet? Zorg dan voor een back-up plan zoals een oppas of pension waar je hond heen kan mocht hij nog niet zo lang alleen kunnen zijn.

Hoe kan je er voor zorgen dat je hond minder lang alleen hoeft te zijn?

Er zijn verschillende oplossingen om er voor te zorgen dat je hond niet lang alleen hoeft te blijven wanneer je zelf een dagje weg moet, of bijvoorbeeld langer moet werken dan dat je hond alleen kan zijn.

Een oppas voor je hond

Het is eigenlijk altijd wel fijn om een oppas achter de hand te hebben. Vraag eens rond bij familie en vrienden of ze wanneer het nodig is bij je thuis een keer op de hond kunnen passen. Vaak is het al voldoende om er gewoon aanwezig te zijn (dus de oppas kan gewoon iets voor zichzelf doen ook) en de hond op tijd ook even de tuin in te laten voor een plas. Bij Verhuisdieren.nl kan je je ook laten matchen met een (betaalde) oppas.

Je hond naar een pension brengen

Als je langer weg moet en je hond kan echt niet mee, én je hebt geen oppas kunnen vinden, dan is een pension soms ook een goede oplossing. Een goed pension zal altijd meerdere keren een proefmiddag en proefdag willen doen met jouw hond om te zien of het goed gaat. Niet alle honden kunnen namelijk goed wennen aan een pension. Er zijn veel verschillende types pensions, sommige met kennels, sommige in huiselijke sfeer, etc. Laat je goed informeren, lees ervaringen van andere mensen, en let ook goed op hoe je hond zich voelt na een proefdag.

Gebruik je lunchpauze om je hond uit te laten of neem je hond mee

Als je tussentijds naar huis kan tijdens je werk, dan is je lunchpauze natuurlijk ideaal om je hond uit te laten. Of als het mogelijk is, neem je hond mee naar je werk. Het is natuurlijk wel afhankelijk van je hond en van de werkomgeving of dit een goed idee is en niet te belastend is voor je hond.

Werk een dagje thuis of pas je rooster aan

Tegenwoordig is het heel normaal om een dag (of meerdere) thuis te werken. Bespreek dit met je leidinggevende of het tot de mogelijkheden behoort.

Als je met een huisgenoot of partner samenwoont, kan je je roosters misschien zo aanpassen dat ze elkaar minder overlappen. En dat je hond dus minder uren alleen hoeft te zijn.

hoe lang kan een pup alleen zijn
Een puppy leren alleen zijn kost tijd en geduld!

Hoe lang kan een pup alleen zijn?

Er is geen makkelijk antwoord op de vraag: Hoe lang een pup alleen zijn? De meeste experts zijn het er over eens dat je een pup niet langer dan 2 uur alleen moet laten. Dit heeft te maken met dat ze nog niet voldoende controle hebben over hun blaas en dus veel vaker moeten plassen dan een volwassen hond. Verder kan het vaak en veel alleen laten van een pup die daar nog niet aan toe is, er toe leiden dat hij verlatingsangst ontwikkeld.

Bedenk: een pup is nog een baby! Die hebben, net als mensenbaby’s veel verzorging en aandacht nodig. Komt een pup vers uit het nest ook nog terecht in een nieuw huis zonder andere honden? Je kan je denk ik wel voorstellen wat een enorme verandering dat is voor de puppy. Weggerukt van alles wat hij kent, zonder zijn broertjes, zusjes en moeder. En dan verwachten wij ook nog eens dat hij relaxed moet blijven als hij helemaal alleen wordt gelaten? Je snapt denk ik wel waarom wij het afraden om een pup te nemen, als je daarnaast ook nog dagelijks uren weg moet zijn voor je werk.

Hoe lang kan een hond zijn plas ophouden?

Hoe lang kunnen honden hun plas ophouden? Dierenartsen raden aan om honden minstens één keer per 6-8 uur (3 a 4 keer per dag) te laten plassen. Sommige honden kunnen het makkelijker langer ophouden. Misschien heb je ook zo een hond? Die ‘s ochtends bij het zien van de regen toch maar even wacht met het naar de tuin gaan voor een plas? Maar ook hier weer zijn verschillende factoren van invloed op het schema van hoe vaak een hond moet plassen. Maar het is goed om dit te bespreken, omdat het veel te maken heeft met hoe lang een hond alleen kan zijn.

Leeftijd van de hond

Leeftijd is misschien wel de grootste factor die van invloed is op hoe lang een hond zijn plas kan ophouden. Pups en puberhonden kunnen het minder goed ophouden dan volwassen honden.

Een pup moet echt leren wat het tintelende gevoel in zijn lichaam betekent. Als dat kwartje eenmaal is gevallen, dan duurt het ook nog een hele tijd om de spieren die er mee te maken hebben te trainen. Dit is dus niet iets dat je af kan dwingen bij je hond hoe snel het kan. Een algemene vuistregel (maar dus zeker niet voor elke hond geldend!) is dat voor elke maand dat de hond oud is, de hond een uur zijn plas kan ophouden. Bij twee maanden is het dus (ongeveer) twee uur. Geen wonder dus dat een pup er ook ‘s nachts nog vaak uit zal moeten. En er zijn ook volwassen honden die hun hele leven ook ‘s nachts nog een keer extra moeten plassen. Maar hey, dat geldt toch ook voor ons mensen!

Een oudere hond kan moeite krijgen met alleen thuis blijven

Oudere honden kunnen door bijvoorbeeld dementie of lichamelijke klachten vaak minder goed alleen blijven dan toen ze jonger waren. Dementie kan er voor zorgen dat een hond verward raakt en zich onzeker gaat voelen. Ze zullen daarom naar verwachting je steun en gezelschap meer nodig hebben op oudere leeftijd.

Formaat van de hond

Over het algemeen moeten kleinere honden vaker plassen dan honden van grote rassen. Naar schatting plast een hond tussen de 10 en 20 ml per kilo lichaamsgewicht per dag.

Het is moeilijk in te schatten hoeveel volume de blaas van een hond kan bevatten. Maar over het algemeen hebben kleinere rassen ook een kleinere blaas in verhouding tot hun lichaam in vergelijking met grote hondenrassen. Maar nogmaals, dit is een vuistregel en zeker niet de enige factor in het bepalen van de plasfrequentie.

Andere factoren die van invloed zijn

Training en gewenning

Een hond die gewend is om ten allen tijde te kunnen plassen, zal er moeite mee hebben als hij ineens uren achter elkaar binnen moet zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld asielhonden uit het buitenland.

Gezondheid

Veel plassen kan voortkomen uit een medisch probleem. De meest bekende zijn waarschijnlijk blaasontsteking en blaasstenen. Plast jouw hond erg vaak, dan is het verstandig medische oorzaken uit te sluiten door met je hond naar de dierenarts te gaan voor een lichamelijk onderzoek en bijvoorbeeld urine (en soms ook bloed) te laten onderzoeken. Bij (voornamelijk oudere) honden kunnen bijvoorbeeld ook kanker of incontinentie een rol spelen.

Dieet

De hoeveelheid water die een hond drinkt, is natuurlijk van invloed op hoe vaak hij moet plassen. Dat zal op een warme dag als hij na het spelen veel in één keer heeft gedronken, zeker opvallen. Maar ook het eten dat je hond eet is van invloed, op hoeveel je hond drinkt, en dus op hoeveel hij plast. Zo zal voer met meer zout er in zeker zorgen voor een dorstige hond.

Omgeving

Net als mensen kunnen honden zich niet comfortabel voelen om ergens hun behoefte te doen. Een stressvolle situatie met veel prikkels zal er toe leiden dat je hond afgeleid is en ‘vergeet’ te plassen. Dit zie je vaak bij pups en adoptiehonden die de wereld ontdekken. Tijdens de wandeling is de hond té druk met zijn omgeving bezig om vervolgens thuis in de tuin of binnen nog een flinke plas te laten lopen. Dit is dus heel normaal gedrag waar je als baasje rekening mee kan houden. Ga de eerste periode niet te vaak wandelen naar te spannende plekken, maar maak het voorspelbaar voor je hond. Alleen even kort de tuin in voor een plas of naar de overkant van de straat bij de groenstrook is in dat geval een beter alternatief dan 4x per dag een lagere wandeling.

2 comments

 1. […] 3. Desensitization. This is by far the best remedy for a fearful dog, and will also be the most permanent, but it does take time and persistence. Your dog will be able to overcome fearful reactions to fireworks or other auditory stimuli by becoming less anxious. Essentially, this involves creating a positive mental association to the sound. hoe lang kan een hond alleen zijn […]

 2. […] your dog’s needs before you try to change his behavior. He does indeed have needs. hoe lang kan een hond alleen zijn Are his needs tied to a tree? Are his attentions diverted to other things? Is he able to […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen