Hoe gentle is de Gentle Leader voor je hond?

Hoe gentle is de Gentle Leader voor je hond?

Normaliter beginnen we artikelen op CB-Doggy niet met de conclusie, maar laten we in dit geval van die norm afwijken en er wel mee beginnen: Er is niets ‘gentle’ aan de ‘Gentle Leader’ of soortgelijke hoofdhalsters als de Halti. Het is verbazingwekkend dat veel trainers aan de ene kant prikbanden wreed noemen maar geen problemen hebben met de ‘Gentle Leader”. Sterker nog, sommigen denken dat er dan nog steeds sprake is van ‘positieve training’. In dit artikel focus ik op de Gentle Leader voor je hond. Maar de verschillen met de hoofdhalsters zoals de Halti en de minder bekende Response zijn zo klein dat je ze min of meer als hetzelfde kan beschouwen. De reden waarom ik focus op de Gentle Leader, is omdat de advertenties ten onrechte suggereren dat het een vriendelijk middel is. De naam ‘Gentle Leader’ is dus misleidend.

𝗗𝗲 𝗵𝗼𝗻𝗱 𝘁𝗿𝗲𝗸𝘁 𝗮𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗹𝗶𝗷𝗻

Producenten van onder andere de Gentle Leader proberen baasjes te overtuigen dat hun product een goed trainingsmiddel is. De realiteit is dat de overgrote meerderheid ze gebruiken om het trekken van de hond te beheersen. De realiteit is dat veel honden nou eenmaal van trekken houden en dat er veel betere methodes zijn om dit te sturen. Constant gesleur aan de lijn is vervelend. Maar je kunt je afvragen hoe humaan het is om het trekken volledig onmogelijk te maken. Prikbanden en slipkettingen zijn geen vriendelijke oplossing tegen trekken. Daar zijn de meeste mensen het wel over eens. Maar ten onrechte denken velen vervolgens dat een Halti of Gentle Leader dat wel is.

𝗘𝘃𝗲𝗻 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝗮𝗻𝘁𝗶-𝘁𝗿𝗲𝗸𝘁𝘂𝗶𝗴

Een goed zittend tuig verdeelt het trekgewicht over het lichaam, waardoor het voor een hond gemakkelijker wordt om te trekken. Sommigen kiezen er daarom voor om de lijn voorop te bevestigen. Zodat iedere keer wanneer de hond trekt hij uit balans raakt. Zo maak je van een normaal tuig een anti-trektuig. Uit balans raken is niet alleen ongelooflijk vervelend voor de hond. Maar het vormt een enorm risico op blijvende schade aan het skelet en de spieren. Praktisch alle loopblessures bij mensen zijn het gevolg van een slechte balans dus ga maar na wat het betekent voor je hond om hem steeds uit z’n balans te halen.

𝗛𝗼𝗲 𝗚𝗲𝗻𝘁𝗹𝗲 𝗟𝗲𝗮𝗱𝗲𝗿 𝗺𝗲𝗻𝘀𝗲𝗻 𝗺𝗶𝘀𝗹𝗲𝗶𝗱𝘁

Wanneer je de handleiding van de Gentle Leader leest, val je ondersteboven van de hoeveelheid woorden die ze gebruiken om aan te geven dat het om een zachtaardig middel gaat. Je zou haast denken dat ze iets proberen te verbloemen. In de handleiding zeggen ze dat je het hoofd en de neus van je hond ‘geruststellend’ controleert en dat het lichaam vervolgens volgt. De druk zou verplaatst worden naar de achterkant van de nek en de druk van de lus om de neus zou een geruststellende controle communiceren.

Dat laatste aspect komt van het idee dat de moederhond ook de bek omklemd als correctie voor haar pups. Dit zijn echter momenten die slechts een fractie van een seconde duren en niet een hele wandeling. Daarnaast is de hond in dit geval geen pup en ben jij als baas niet de moederhond. Veel hondenscholen en gedragstherapeuten zullen beamen dat je nooit de snuit van een hond moet grijpen. De neus is immers zo ongeveer het gevoeligste deel van de hond. En het is enorm stressvol wanneer een hond daar vast wordt gehouden.

“Natuurlijke leider” met dwang?

“De snuitband communiceert dat u een natuurlijke leider bent.” Echt? Heeft een ‘natuurlijke leider’ een martelwerktuig nodig?“De druk van de nekband zorgt voor ontspanning” – Hier kan ik met mijn hoofd niet bij. Hoe kan een strakke riem om je hoofd zo fijn en ontspannen zijn? Het valt me ook op hoe ‘ontspannen’ honden met zo’n ding om hun hoofd zijn. (niet dus!) Een hond vindt het gewoon ongelooflijk vervelend om bij de neus vast te worden gehouden.

Dat weten ze heus wel bij Gentle Leader. Daarom vind je in hun handleiding allerlei tips en trucs om je hond te laten wennen aan dat vervelende ding wat bij honden een instinctieve weerstand oproept. Misschien is het gewoon beter om niets om de neus van je hond te doen?Om nog even terug te komen over de druk die volgens Gentle Leader naar de achterkant van de nek wordt overgedragen. Dat is natuurlijk klinkklare onzin. De realiteit is dat de kracht wordt uitgeoefend op de plek waar dat onding vastzit. Ofwel de neus. Dat is niet een mening maar dat is gewoon natuurkunde. Dat doet een hond pijn, dat is vervelend en een hond zal zich gestrest voelen omdat hij zijn hoofd niet de kant op kan bewegen die hij wil.

Trainingshandleiding van de Gentle Leader

“De Gentle Leader® leert uw hond het trekken aan de riem af, doordat de kracht die uw hond bij het trekken uitoefent via de nekband naar de bovenkant van zijn nek wordt overgebracht. Terwijl de druk op de snuitband hem vertelt dat u een natuurlijke leider bent. De instinctieve weerstand van uw hond tegen deze nieuwe druk zorgt ervoor dat hij stopt met trekken om zo de druk achter op zijn kop te verzachten. Hij zal zich ontspannen en rustig naast u lopen.”

Ik ben nog nooit een hond tegengekomen die ontspannen met een Gentle Leader loopt. Mahru mijn berghond begroet alle honden even gemakkelijk. Groot, klein, oud, jong, bang, kalm, enthousiast, dat maakt haar niet uit. De enige honden ze ontwijkt: honden met een Gentle Leader. Dat is niet iets wat ik haar heb aangeleerd, maar ze hebben allemaal die gespannen houding en ze zijn niet in staat te communiceren met hun bek.

“Als uw hond voor u uit wandelt of aan de lijn trekt, draai dan de snuit van uw hond (niet zijn lichaam) met behulp van de riem naar omhoog zodat de hond met zijn snuit naar uw ogen gericht is. Blijf vooruit wandelen en maak de lijn strakker om druk uit te oefenen zelfs als uw hond achteruit trekt of gaat zitten.” Kortom, volgens Gentle Leader mag de hond niet voor je uit lopen. Mens en wolf en later hond leven al 50.000 jaar samen. Toen we samen op jacht gingen liep onze trouwe vriend altijd voor ons. Een kuddebewaker zoals Mahru loopt naar voren en laat zich vervolgens door de groep naar achteren zakken. Dit is natuurlijk gedrag voor de hond. Zelfs een ontspannen hond als Mahru raakt gefrustreerd wanneer ze haar natuurlijke gedrag niet kan tonen.

Nog een voorbeeld uit de handleiding

“Ook reageren honden van alle leeftijden instinctief en ontspannen ze zich wanneer de leider van de roedel hen over de snuit vastgrijpt.” en even later: “Uw hond of puppy zal waarschijnlijk met zijn kop schudden, met zijn poten de snuitband proberen te verwijderen, opgewonden beginnen worstelen of juist gewoon gaan liggen.”

Dat is vreemd. Eerst zeggen ze dat je hond instinctief ontspant. Om vervolgens aan te geven dat de hond het aantrekken van een Gentle Leader zo stressvol vindt, dat hij het op allerlei manieren van zijn snuit probeert te krijgen. Vertaal je de handleiding naar hetgeen ze eigenlijk zeggen, komt het op het volgende neer. Uw hond zal weerstand bieden wanneer u de Gentle Leader aantrekt, omdat hij zal denken dat hij wordt gestraft en gedomineerd. Doe het toch maar. Gebruik voedsel als smeergeld. Negeer tekenen van nood. Uiteindelijk zal je hond toegeven. Kortom, dit is geen vriendelijk methode of positieve training maar dierenmishandeling.

Trekt je hond aan de lijn? Er zijn veel betere en vriendelijkere manieren om je hond te leren rustiger te lopen. Ga na wat de reden is dat je hond aan de lijn trekt en zoek een goede, positieve trainer om mee aan de slag te gaan! Kijk bijvoorbeeld eens bij Stressless wandelen van Stressless dogs.