Het verband tussen gehoorverlies en dementie bij honden

Het verband tussen gehoorverlies en dementie bij honden

Is er een verband tussen gehoorverlies en dementie bij honden?

Een nieuwe studie van de North Carolina State University onderzoekt het verband tussen gehoorverlies en dementie bij geriatrische honden. Nieuw begrip van de relatie tussen gehoorverlies en de cognitieve functie zou kunnen leiden tot nieuwe behandeling van ouder wordende honden. “Bij mensen weten we dat leeftijdsgerelateerd gehoorverlies naar schatting een derde van de 65-plussers treft”, zegt Natasha Olby, auteur van de studie.”

We weten ook dat de snelheid van cognitieve achteruitgang ongeveer 30-40% sneller is bij mensen met leeftijdsgerelateerd gehoorverlies en dat gehoorverlies een grotere bijdrage levert aan het risico op dementie dan andere factoren zoals hypertensie of obesitas. Maar we weten niet of hetzelfde geldt voor honden.

Onderzoek onder oudere honden

In de studie evalueerden Olby en collega’s 39 oudere of geriatrische honden. Er werden auditieve en cognitieve tests uitgevoerd op elke hond en hun eigenaren werden gevraagd om twee veelgebruikte vragenlijsten in te vullen – één gericht op cognitieve vaardigheden en de andere op kwaliteit van leven. Cognitieve testen, vragenlijstscores en leeftijd werden vergeleken tussen groepen ingedeeld op basis van gehoor.

De “gemiddelde” hond kan zonder moeite tonen van 50 decibel (dB’s) horen. Van de honden in het onderzoek konden 19 van de 39 honden tonen horen bij 50 dB, 12 bij 70 dB en acht bij 90 dB (ongeveer gelijk aan het geluid van een straalvliegtuig bij het opstijgen). De gemiddelde leeftijd van de honden binnen elke groep was respectievelijk 12, 13 en 14 jaar oud.

Verband tussen vitaliteit en gezelschap en gehoorverlies bij honden

Toen de onderzoekers de resultaten vergeleken met de antwoorden op de vragenlijst over de kwaliteit van leven van de eigenaren, ontdekten ze dat scores met betrekking tot vitaliteit en gezelschap significant afnamen naarmate het gehoor verslechterde.

Vergelijkbaar rangschikten de scores op de cognitieve vragenlijst alle acht honden in de 90 dB-groep als abnormaal, vergeleken met negen van de 12 in de 70 dB-groep en acht van de 19 in de 50 dB-groep. De resultaten van cognitieve tests waren vergelijkbaar: naarmate het gehoor afnam, nam ook het vermogen van de hond om taken uit te voeren af.

“Gehoorverlies is een van de grootste voorspellers van dementie bij mensen”, zegt Olby. “Ook gehoorverlies draagt ​​bij aan vallen bij ouderen, omdat zintuiglijke achteruitgang bijdraagt ​​aan verlies van motoriek. Het verband tussen lichamelijke en neurologische achteruitgang is dus duidelijk voor de mens.” Deze studie geeft aan dat hetzelfde verband aan het werk is bij oudere honden. Maar aangezien we gehoorverlies bij honden mogelijk kunnen behandelen, kunnen we enkele van deze andere problemen verlichten. Door neurologische en fysiologische veranderingen bij oudere honden te kwantificeren, verbeteren we niet alleen ons vermogen om deze problemen bij onze huisdieren te identificeren en te behandelen, we creëren ook een model om ons begrip van dezelfde problemen bij mensen te verbeteren.”