Winkelwagen
hond gevoel voor ritme

Heeft een hond gevoel voor ritme?

YouTube staat vol met honden die een gevoel voor ritme lijken te hebben. Dit zijn echter meestal aangeleerde reacties. Een trainer buiten beeld kan zijn hand op en neer bewegen en daarmee een commando geven. De reactie is niet op de muziek. Het is niet het ritme waarop de hond reageert, maar het commando van de trainer.
Hoewel honden een specifiek ritme niet kunnen horen, is hun gehoor ongelooflijk belangrijk en kunnen hun oren in de richting van het geluid bewegen (wij ook overigens maar dit gebeurt binnen in ons oor). Hun vermogen om te horen is veel groter dan dat van ons tel dat bij hun reukvermogen op en ze zijn in veel opzichten superieur.

Wat zegt de wetenschap?

Het gehoor van een hond is gevoeliger dan dat van een mens. Als het op toonhoogte aankomt, kunnen mensen ongeveer 1/3 horen van wat een hond kan horen. Hierdoor reageren honden vaak op geluiden die mensen niet eens kunnen horen.
Verrassend genoeg kunnen maar weinig dieren een basisritme aanhouden. Studies suggereren dat alleen dieren die een ritme kunnen horen, de โ€˜vocal learnersโ€™ zijn. Dit omvat mensen, bepaalde vogelsoorten en mogelijk een aantal walvisachtigen. Maar daar houdt het mee op, zelfs andere apen kunnen het niet. Honden komen helaas niet op de lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen