Groenlipmossel voor je hond bij artrose

Groenlipmossel voor je hond bij artrose

Uit nieuw onderzoek blijkt dat een met groenlipmossel voor je hond verrijkt dieet een nuttige aanvullende behandeling zou kunnen zijn voor honden met artrose. Pijn wordt verminderd en de gewrichtsfunctie wordt verbeterd.

Groenlipmossel voor honden met artrose

Artrose is een degeneratieve gewrichtsziekte die niet alleen het kraakbeen aantast, maar het hele gewricht, inclusief botten en zacht weefsel. Bijna alle honden krijgen vroeger of later artrose. Het wordt gekenmerkt door perioden van ontsteking die allerlei symptomen met zich meebrengt. Dit kan varieren van een beetje stijfheid tot extreme pijn en volledige immobiliteit. De standaardbehandeling bestaat uit niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s). Helaas brengt dit een aanzienlijk risico op bijwerkingen met zich mee van misselijkheid tot de aantasting van het maagslijmvlies.

In het geval van NSAID’s is het altijd een afweging die moet worden gemaakt, hoge doses komen met meer en ernstige bijwerkingen. Het is begrijpelijk dat mensen huiverig zijn om hun hond te veel van deze pijnstilling te geven. Artrose niet behandelen is zeer onverstandig omdat bij elke ontsteking het gewricht verder aangetast wordt. Toch, vanwege deze risico’s hebben alternatieve behandelingen, zoals voedingssupplementen, aandacht gekregen. Groenlipmossel voor je hond is een bewezen middel dat helpt de gewrichten gezond te houden.

Groenlipmossel voor honden wordt al vele jaren gebruikt, op basis van ervaringen was het supplement veelbelovend. Ontstekingen zouden afnemen en gewrichten gezonder en soepeler worden. Het wetenschappelijke bewijs, vooral voor groenlipmossel voor je hond, was tot nu toe magertjes. Het was tot nu toe gewoon niet goed genoeg onderzocht. De onderzoeken die er waren, bestonden vooral uit baasjes die vragenlijsten invullen. Zelfs met de beste intenties zijn baasjes (en ik ben geen uitzondering) niet heel objectief.

Groenlipmossel voor pijn bij je hond

Pijn bij honden is lastig te beoordelen. Pijn is een subjectieve ervaring die wij als mensen al lastig vinden om te communiceren. Voor honden is het nog een stapje moeilijker. Je kunt immers moeilijk een hond vragen om de pijn op een schaal van 1 tot 10 aan te geven. 

Nieuw wetenschappelijk onderzoek naar groenlipmossel voor je hond

In nieuw onderzoek werd gezocht naar meer substantieel bewijs. De onderzoekers hebben zich zowel tot subjectieve beoordelingen gewend, zoals rapporten van baasjes, als objectieve metingen, zoals loopanalyse met krachtplaten, die nauwkeurig de druk kunnen meten die een hond tijdens het lopen op elk ledemaat uitoefent. Deze objectieve metingen zijn tot nu toe veel te weinig gedaan. Wanneer een hond een bepaald gewricht ontziet is dat misschien wel de beste indicator die we hebben als het gaat om pijn.

In deze studie werden 30 honden met symptomen van artrose geselecteerd. De honden kregen aanvankelijk gedurende 30 dagen een standaard dieet, waarna ze gedurende 60 dagen een GLM-verrijkt dieet kregen. Tijdens het onderzoek werden verschillende soorten evaluaties uitgevoerd, waaronder loopanalyses om hun beweging en pijn objectief te meten, evenals vragenlijsten voor de eigenaren om de pijn en mobiliteit van de honden vanuit een meer subjectieve invalshoek te meten.

Groenlipmossel voor de gewrichten van je hond

De resultaten waren op z’n zachtst gezegd veelbelovend. De honden vertoonden een verbetering in hun beweging en een vermindering van de pijn, zoals blijkt uit zowel de objectieve krachtplaatmetingen als de subjectieve rapporten van de eigenaar. Opvallend was dat de honden ook hogere niveaus van bepaalde nuttige omega-3-vetzuren in hun bloed hadden na het met GLM verrijkte dieet, wat erop wijst dat de honden componenten van de GLM absorberen die zouden kunnen bijdragen aan hun verbeterde toestand.

Het onderzoek had een paar beperkingen. Sommige honden moesten bijvoorbeeld om verschillende redenen uit het onderzoek worden verwijderd, waaronder het niet naleven van de richtlijnen van het onderzoek door de eigenaren, wat de resultaten zou kunnen beïnvloeden.

Concluderend leverde het nieuwe onderzoek het bewijs dat een met groenlipmossel voor honden verrijkt dieet een nuttige aanvullende behandeling zou kunnen zijn voor honden met artrose. Pijn wordt verminderd en de gewrichtsfunctie wordt verbeterd. Deze studie benadrukt het belang van het overwegen van zowel standaard medische behandelingen als alternatieve therapieën bij het beheersen van artrose.