Winkelwagen
dromen honden

Dromen honden?

๐——๐—ฟ๐—ผ๐—บ๐—ฒ๐—ป ๐—ต๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ป?

Ik denk dat het veilig om te stellen dat verreweg het grootste deel van de hondenbaasjes overtuigd is dat hun hond droomt. Ze hebben gelijk want de hersenen van honden lijken veel op die van mensen, en tijdens de slaap zijn dezelfde hersengolfpatronen waargenomen bij honden als bij mensen. Er is zelfs onderzoek dat suggereert dat zelfs fruitvliegjes dromen. Onderzoek gedaan aan de universiteit van Massachusetts bij ratten was zo precies dat er eigenlijk geen twijfel meer over kan bestaan dat dieren (in dit geval ratten) dromen. In dat onderzoek renden de ratten overdag door een doolhof. Hun hersenactiviteit werd ondertussen opgenomen. Datzelfde gebeurde tijdens de slaap, daarbij werden dezelfde patronen als bij mensen waargenomen. Op een gegeven moment waren de hersengolf-patronen zo duidelijk en precies dat de onderzoekers wisten waar de rat in het doolhof was tijdens de droom.

๐—ช๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐—ฑ๐—ฟ๐—ผ๐—บ๐—ฒ๐—ป ๐—ต๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—ผ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ?

Aangezien de hersenen van een hond een stuk complexer zijn dan die van ratten en fruitvliegjes is het meer dan aannemelijk om te stellen dat honden ook dromen. Er is bewijs dat honden ook dromen over typische hondenzaken. In ons brein zit een mechanisme waardoor we niet de dingen in werkelijkheid gaan doen waar we over dromen. Wanneer dit mechanisme bij honden werd gedeactiveerd gingen de honden daadwerkelijk bewegen tijdens hun dromen en de acties โ€˜uitvoerenโ€™. Zo stond een pointer in de typische jachthouding terwijl hij diep in slaap was.

๐—ช๐—ฎ๐—ป๐—ป๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฑ๐—ฟ๐—ผ๐—ผ๐—บ๐˜ ๐—ท๐—ฒ ๐—ต๐—ผ๐—ป๐—ฑ?

Als je hond in slaap is gevallen is het ademhalingspatroon nog heel regelmatig. Maar na een dik kwartier ongeveer verandert dit patroon. De ademhaling wordt oppervlakkig en onregelmatig. Kleine stuiptrekkingen, ogen die achter de oogleden bewegen (REM-slaap) zijn allemaal tekenen van dromen. Kleine honden dromen over het algemeen veel vaker dan grote honden. Grote honden dromen dan weer veel langer achter elkaar.

๐—ช๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐—ผ๐—บ ๐—ฑ๐—ฟ๐—ผ๐—บ๐—ฒ๐—ป ๐˜„๐—ฒ ๐—ฒ๐—ถ๐—ด๐—ฒ๐—ป๐—น๐—ถ๐—ท๐—ธ?

Ik was er altijd van overtuigd dat we dromen om gebeurtenissen uit het verleden te verwerken. De meeste onderzoekers denken echter dat we vooral dromen als training om te reageren op toekomstige situaties. Dat heeft te maken met het feit dat de amygdala, het gedeelte in ons brein verantwoordelijk voor onder andere de vecht- vluchtreactie het meest actief is tijdens het dromen. Hier in huis droomt Jura het vaakst, maar Mahru droomt het luidruchtigst. Zelfs wanneer wij boven slapen maakt Mahru beneden zoveel herrie tijdens het dromen dat wij er wakker van worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen