Winkelwagen

Dementie door slecht gebit

Dementie bij honden

Net als mensen kunnen honden ook last van dementie krijgen. Bij mensen noemen we het Alzheimer, bij honden noemen we het CCD (Cognitive Canine Dysfunction). Het is verder exact hetzelfde: in de hersenen ontstaan eilanden van dode verbindingen, ook wel beta-amyloide plaques genoemd. Het is onduidelijk waardoor dit ontstaat, maar er zijn steeds meer aanwijzingen dan microben hier een rol in spelen.

Invloed van het gebit op dementie

En net als bij mensen lijken tandvleesontstekingen en parodontitis en de daaropvolgende reactie van het lichaam, een bijdrage of misschien zelfs wel de oorzaak kunnen zijn van dementie. Onderzoek bij honden is echter veel schaarser en dus onderzochten ze aan de Cornell University in New York 11 oudere honden met CCD en een controlegroep van 10 oudere honden die geen problemen hadden. Het gebit van de honden werd onderzocht en de baasjes kregen een vragenlijst mee om een nog beter beeld te krijgen.

Hondengebit

Cognitive Canine Dysfunction

Honden met CCD zijn gemakkelijk te herkennen; ze lijken gedesoriënteerd te zijn, staren wezenloos voor zich uit en herkennen bekende mensen niet en raken zelfs verdwaald in het huis of hun eigen achtertuin. Sociale interacties gaan achteruit en hun normale slaapcyclus is vaak verstoord.

De vragenlijst van het onderzoek van Cornell University moest vooral inzicht geven in dit aspect van de gezondheid van de hond. 12 verschillende dierenartsen beoordeelden de foto’s van de hondengebitten. Zij gaven een score om de ernst van zaken als parodontitis vast te stellen. Zij zagen de hond niet en wisten dus ook niet of de hond CCD had.
De resultaten waren eenduidig. De studie suggereert dat de oudere honden met cognitieve dysfunctie een slechter gebit hadden dan honden van vergelijkbare leeftijd zonder CCD. Dit gold voor zowel tandvleesontsteking als parodontitis.

Correlatie tussen dementie en een slecht gebit

Deze studie is correlatief, dat betekent dat beide zaken (slecht gebit en CCD) tegelijk voorkomen. Dit betekent niet dat er op basis hiervan een causaal verband kan worden gelegd. Een slecht gebit kan de oorzaak zijn maar het zou ook slechts kunnen bijdragen aan mentale achteruitgang. Mentale gezondheid is natuurlijk van meer factoren afhankelijk dan van alleen het gebit. Denk aan zowel mentale als fysieke activiteit, maar ook aan het toevoegen van antioxidanten aan het dieet. Toch lijkt het er meer en meer op dat een gezond gebit een belangrijke rol speelt in het voorkomen van dementie bij honden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen