Winkelwagen
hond alleen laten

De Kunst van Het Alleen Laten van Jouw Hond – Tips en Tricks

Als hondenbezitter kan het lastig zijn om jouw hond alleen te laten, vooral als jouw trouwe viervoeter hier nog niet aan gewend is. Honden zijn sociale dieren en hechten veel waarde aan menselijk gezelschap, dus het kan voor hen stressvol zijn om zonder hun eigenaar te zijn. Gelukkig zijn er manieren om jouw hond te leren alleen te zijn en zo onnodige stress te voorkomen. In dit artikel delen we enkele handige tips en tricks om jouw hond te helpen wennen.

De Belangrijkste Redenen Waarom Honden Niet Alleen Kunnen Zijn

Honden zijn van nature roedeldieren en hebben de neiging om zich te hechten aan hun groep of gezin. Wanneer ze zich alleen voelen, kan dit leiden tot stress en angst. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom honden niet alleen kunnen zijn:

 1. Verlatingsangst: Sommige honden ontwikkelen verlatingsangst als gevolg van een trauma of gebrek aan socialisatie. Dit kan resulteren in ongewenst gedrag, zoals blaffen, huilen en destructief gedrag.
 2. Gewenning: Als jouw hond gewend is om altijd bij jou te zijn, kan het moeilijk zijn voor hen om alleen te zijn. Dit kan leiden tot onrust en stress.
 3. Eenzaamheid: Honden zijn sociale dieren en hebben de neiging om zich eenzaam te voelen wanneer ze alleen zijn. Dit kan leiden tot depressie en apathie.

Tips Om Jouw Hond Te Helpen Alleen Te Zijn

 1. Bouw het langzaam op: Begin met het alleen laten van jouw hond gedurende korte periodes van enkele seconden, minuten tot een half uur en bouw dit geleidelijk op tot enkele uren. Dit helpt jouw hond te wennen aan het alleen zijn en vermindert de kans op stress en angst. Lees ons uitgebreide artikel met stappenplan hierover: Verlatingsangst hond: wat te doen?
 2. Maak het alleen zijn leuk: Geef jouw hond een speciale traktatie of speeltje dat ze alleen mogen hebben als ze alleen zijn. Dit creëert een positieve associatie met het alleen zijn en maakt het minder stressvol.
 3. Ondersteun desgewenst met supplementen zoals Ashwagandha. Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk advies hierover!
 4. Vermijd dramatische vertoningen: Probeer het afscheid nemen en thuiskomen zo rustig mogelijk te doen. Honden kunnen voor een deel emoties overnemen van hun eigenaar. Dus als je gestrest of verdrietig bent, kan dit jouw hond ook stress bezorgen.
 5. Geef jouw hond voldoende beweging: Honden hebben dagelijks voldoende lichaamsbeweging nodig. Een voldane hond zal minder gestrest zijn wanneer ze alleen zijn.
 6. Maak gebruik van technologie: Er zijn tal van technologische hulpmiddelen beschikbaar. Denk aan een camera waarmee je jouw hond kunt zien of zelfs op afstand kunt toespreken. Dit is een heel handig hulpmiddel om het alleen leren zijn op te bouwen. Ook kan je altijd even in de gaten houden of alles goed is thuis, zelfs als je hond al gewend is alleen te zijn. Soms gebeurt er iets onverwachts waardoor je hond toch van slag raakt. Dan kan je dat op tijd zien zodat je sneller weer naar huis gaat om je hond gerust te stellen.

Conclusie

Het is belangrijk om jouw hond te leren alleen te zijn om onnodige stress te voorkomen. Bouw het langzaam op, maak het alleen zijn leuk en vermijd dramatische vertoningen. Geef jouw hond voldoende beweging en maak gebruik van technologie om hen te helpen zich minder eenzaam te voelen.

Het kan even duren voordat jouw hond gewend is aan het alleen zijn, dus wees geduldig en geef niet op. Door het volgen van deze tips en tricks kun je jouw hond helpen om op een gezonde en gelukkige manier alleen te zijn.

FAQs

 1. Is het normaal dat mijn hond huilt als ik hem alleen laat? Ja, het is normaal dat honden huilen of blaffen wanneer ze zich alleen voelen. Het is een manier voor hen om te communiceren en aandacht te vragen.
 2. Hoe lang duurt het voordat mijn hond gewend is aan het alleen zijn? Dit verschilt per hond, maar het kan enkele weken tot enkele maanden duren voordat jouw hond volledig gewend is aan het alleen zijn.
 3. Moet ik mijn hond straffen als hij ongewenst gedrag vertoont tijdens het alleen zijn? Nee, het is belangrijk om jouw hond niet te straffen. In plaats daarvan kun je proberen te achterhalen waarom jouw hond ongewenst gedrag vertoont en oplossingen zoeken om dit te verminderen.
 4. Kan ik mijn hond medicatie geven om te helpen bij verlatingsangst? In sommige gevallen kan medicatie helpen bij verlatingsangst, maar dit moet altijd in overleg met een dierenarts worden besproken.
 5. Zijn er rassen die meer geneigd zijn om verlatingsangst te ontwikkelen? Ja, sommige rassen, zoals de Cavalier King Charles Spaniël en de Labrador Retriever, zijn meer geneigd om verlatingsangst te ontwikkelen.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen