Crispr voor honden

Kan Crispr honden weer gezond maken?

Het is geen geheim. Honden hebben veel genetische defecten. Ongeveer 600, hun voorganger de wolf heeft er slechts 6. Honden zijn niet het enige dier met zoveel defecten. Alle huisdieren en vee hebben ongeveer 100x zoveel genetische afwijkingen als hun voorganger. (zie afbeelding) Kan Crispr dit aanpakken?

Wat is Crispr

CRISPR-Cas9 een unieke technologie is waarmee genetici en medische onderzoekers delen van het genoom kunnen bewerken doorย delen van het DNA te verwijderen, toe te voegen of te veranderen. In normale mensentermen. Het is knippen en plakken van DNA.

De voordelen van Crispr

Op papier kunnen we hiermee een groot deel (alle?) afwijkingen aanpakken. Een ander voordeel is dat vaccinaties veel sneller en gemakkelijker kunnen worden ontwikkeld.

De nadelen van Crispr

Genetische modificatie heeft een vrij negatief imago. Denk aan gemodificeerde planten die met resistent zijn tegen pesticiden zodat er extra veel gif wordt gespoten zodat alles behalve die plant doodgaat.
Een veel genoemd nadeel is dat deze techniek toegepast op mensen mogelijkerwijs leidt tot oneerlijke voordelen en zelfs tot wapens. (Denk bijv. resistente mensen of mensen met betere zicht etc)

Maar laten we eerlijk zijn. Als we konden voorkomen dat onze hond ziektes of afwijkingen krijgt dan zouden we dit toch gelijk doen? En is het geen morele verplichting na alle afwijkingen die we bij dieren hebben veroorzaakt om iets echts goeds voor ze te doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.