Winkelwagen

Ashwagandha helpt je hond

Wat is Ashwagandha voor je hond?

Ashwagandha, een moeilijke naam maar een geweldig supplement. Als ik slechts één supplement voor m’n honden zou mogen kiezen dan zou ik dit kiezen. Het is een van de sterkste en meest onderzochte adaptogenen en al eeuwen een vaste waarde in zowel de Indiase Ayurveda als de Chinese geneeskunst. Het werkt ontstekingsremmend, het gaat vermoeidheid tegen, het vergroot de natuurlijke kracht, het werkt tegen angst en stress en het verlaagt het cholesterol om maar een paar voorbeelden te noemen. En is net zo goed voor mensen als Ashwagandha voor je hond.

Is het echt zo’n wondermiddel?

Wanneer ik verhalen lees over iets dat zo’n breed spectrum aan voordelen biedt word ik nogal sceptisch. Ik geloof niet in het bestaan van wondermiddelen. Maar er zijn stoffen die gewoon een hele rits positieve effecten hebben. Ashwaganda is een adaptogeen en net als voor de meeste adaptogenen betekent dit dat het effect groter is naarmate het lichaam meer fysieke of psychologische stress ervaart. Zo werkt Ashwagandha tegen vermoeidheid, maar zal het op een niet vermoeide hond geen effect hebben op dit gebied. Het verbetert het herstel na inspanning maar wanneer er geen inspanning is geweest zal het de spieren niet veel sterker maken. Ashwagandha is om die reden vooral effectief bij hele actieve honden en bij oudere honden. Actieve honden moeten herstellen van hun inspanning en daarbij helpt Ashwagandha. En het helpt eveneens bij het tegengaan van achteruitgang door ouderdom.

De voordelen van ashwagandha voor honden

Gezonderleven.org heeft de voordelen op basis van gedegen wetenschappelijk onderzoek op een rij gezet. Niet alleen worden de effecten opgesomd maar ook de mate waarin het effect heeft.

  • Angst: Zeer effectief. Genoeg onderzoek toont aan dat Ashwagandha sterke angst werende eigenschappen heeft. Ook bij sociale angst zou men met dit kruid vooruitgang boeken.
  • Cortisol: Zeer effectief. De daling in cortisol na gebruik van een supplement was enorm. Dat ging van 15% tot 28%.
  • Kracht: Zeer effectief. Verbeteringen in de hoeveelheid aan kracht werd vastgesteld in getrainde personen, die een sprint moesten afleggen. Dezelfde test werd gedaan bij mensen die geen sport deden en dezelfde resultaten werden bereikt.
  • Stress: Zeer effectief. Het kruid is in staat om de symptomen van stress enorm te verlagen. Ook helpt dit tegen vermoeidheid, cortisol en prolactine.
  • Cholesterol: Zeer effectief. Er wordt een daling vastgesteld van de totale cholesterol, dit bedroeg maar liefst 10%. Dit komt voor bij mensen met normale cholesterol, als mensen met een hoog cholesterol.
  • Bloedsuiker: Effectief. Een verlaging van de bloedsuiker waarden wordt vastgesteld bij het gebruik van een supplement. Echter is de verlaging relatief laag 5%.
  • Bloeddruk: Gemiddeld. Een kleine daling van de bloeddruk werd vastgesteld bij mensen die het kruid gebruiken. 1.6% in de systolische bloeddruk en 6% bij de diastolische bloeddruk.
  • Depressie: Gemiddeld. De effecten van Ashwagandha op depressie verschijnselen zijn minder sterk dan de effecten van Ashwagandha op angstgevoelens. Toch heeft het kruid een grote invloed op het verlagen van symptomen van depressie.
  • Vermoeidheid: Zeer effectief. Als gevolg van zijn adaptogene effecten zal het kruid de vermoeidheid tegengaan wanneer het dagelijks wordt gebruikt.

En voor honden?

Expert op het gebied van adaptogenen voor dieren Christine King stelt dat de voordelen die gelden voor mensen in bijna alle gevallen ook gelden voor honden en dat slechts de dosis moet worden aangepast aan het gewicht. Ook andere dierenartsen hebben geschreven over de voordelen van Ashwagandha voor honden. Zo schrijft Dr. Jan Becker:

“Ashwagandha acts as an antioxidant which means it protects cells from damage and it helps increase immune function which can therefore aid in the removal of bacterial and other infectious agents. Also, this herb has anti-inflammatory properties which helps with all kinds of aches and pains and is especially useful in degenerative arthritis conditions in pets “

Ashwagandha voor je hond lijkt dus een goed idee. Ook Dr. Tejender Sodhi noemt Ashwagandha als één van de vijf kruiden die hij honden het meest aanraadt. Hij zegt het volgende:

“Klinisch onderzoek toont aan dat Ashwagandha pijn bestrijdt en het is een geweldig hematinisch middel (red: dit is voor de aanmaak van rode bloedlichamen) en bevat veel ijzer en vrije aminizuren zoals glycine, valine, tyrosine, proline en alanine. Het is veilig voor langdurig gebruik en onderzoek laat zien dat ashwagandha ontstekingsremmende, anti-bacteriele eigenschappen heeft en ook schimmels aanpakt.”

Conclusie

Ashwagandha is dus een veilig en effectief middel voor actieve, angstige en oudere honden. In onze webshop vind je capsules met biologische full-spectrum Ashwagandha. Daarnaast zit het in een aantal van onze andere producten: ActiveLife, Relax kruiden en ook in de Supergroente mix. Je vindt ze allemaal onder het kopje “adaptogenen” in de winkel.

Bronnen:
http://www.animavet.com/books.html
http://www.petnutritioninfo.com/ashwagandha-benefits.html
http://layoga.com/life-style/pets/ayurveda-companion-animals/
https://gezonderleven.org/kruiden/ashwagandha-waar-is-het-allemaal-goed-voor/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen