Anti ontsnappingstuig

Wat is een veiligheidstuig?

Het kan om verschillende redenen slim zijn om je hond uit te laten in een anti ontsnappingstuig. Dit is een speciaal soort tuig waar, door de extra band die achter de ribbenkast zit, je hond niet uit kan ontsnappen. Dit type tuig heeft dus een extra band in tegenstelling tot een ‘gewoon’ y-tuig of borsttuig.

Uit een Y-tuig of borsttuig kan een angstige hond namelijk vrij makkelijk ontsnappen door naar achteren te lopen. En juist het naar achteren lopen zal een angstige hond of een geschrokken hond doen! Voor je het weet is je hond los en in paniek er vandoor… Dit kan je dus voorkomen door o.a. een goed passend anti-ontsnappingstuig.

Hond met anti-ontsnappingstuig
Onze hond met veiligheidstuig dat aan een heupband vast zit.

Welke honden hebben een anti-ontsnappingstuig nodig?

In principe (uitzonderingen daargelaten) kan je elke hond uitlaten aan een anti-ontsnappingstuig als deze goed passend is. Dan zal je hond namelijk geen last hebben bij het bewegen. Voor honden uit het buitenland wordt sowieso een anti-ontsnappingstuig aangeraden. Deze honden kunnen een trauma hebben of slecht gesocialiseerd zijn op dingen die in Nederland heel normaal zijn op straat. Denk bijvoorbeeld aan fietsers, brommers, vrachtwagens, geweerschoten en vuurwerk. Al deze prikkels kunnen er voor zorgen dat een hond schrikt en er vandoor gaat in blinde paniek. Ga je een hond adopteren, zorg dan altijd dat je een goed passend tuig klaar hebt liggen.

Tuig voor angstige hond

Maar ook ‘gewone’ honden uit Nederland, rashonden en vuilnisbakjes, kunnen heel goed baat hebben bij een anti-ontsnappingstuigje. Hoeveel honden worden er wel niet angstig voor vuurwerk na één of een paar slechte ervaringen? Deze honden kan je het beste in het najaar ook uitlaten in dit speciale tuig. Heb je een hond die onzeker is in nieuwe situaties, of angstig aangelegd? Ook dan kan je kiezen voor veiligheid met een anti-ontsnappingstuigje. Voor ondersteuning van je angstige hond met supplementen kan je altijd contact met ons opnemen voor advies op maat of rondkijken in onze webshop bij de supplementen bij stress & angst.

Hond dubbel aanlijnen

Voor een hond die echt goed vast moet zitten is het aan te raden om te kiezen voor een anti ontsnappingstuig die twee ringen heeft. Dat is handig voor dubbel aanlijnen, waarbij de hond dus met twee lijnen vast zit. Het liefst maak je één van de lijnen vast aan een heupband aan jezelf. Mocht je de lijn in je hand loslaten, dan zit jouw hond nog steeds aan jou vast en kan niet wegrennen bij angst. Veel stichtinghonden (adoptiehonden) worden nog veiliger aangelijnd. Die krijgen naast de tuig ook een martingale halsband om. De ene lijn gaat aan de voorste ring van het tuig en aan de martingale halsband tegelijk vast. Die lijn dan in de handen van de baas. De tweede lijn gaat aan de tweede ring van het tuig en om de middel van de baas aan een heupgordel. De bevestiging van de riemen kan extra gezekerd worden door middel van een karabijnhaak met schroefsluiting. Die kan dus ook niet zomaar los klikken wat bij een gewone karabijnhaak onder druk nog wel kan gebeuren.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een anti-ontsnappingstuig?

Of een tuig goed past bij je hond is van een aantal factoren afhankelijk. De maat moet ten eerste goed passen. Het beste neem je ook een tuig dat aan alle kanten nog verstelbaar is, zodat het echt perfect past. Ten tweede moet het materiaal prettig zitten. Sommige tuigen hebben géén fleece, softshell of neopreen voering en kunnen daardoor schuren (vooral bij korter harige honden). Kies daarom liever voor een wat duurder maar kwalitatiever tuig. De band die over de borst loopt moet ook voldoende ruimte hebben achter de oksels van de hond, zodat dit bij het lopen ook geen last geeft bij je hond.

Als je hond moeite heeft met een tuigje over de kop aantrekken, dan kan je kiezen voor een tuig dat ook kliksluitingen heeft rondom de nek. Op die manier kan je op een veel prettigere manier het tuig aan doen bij je hond. Let hier dus ook op bij het uitkiezen.

Er zijn tuigen die twee ringen op de rug hebben. Op die manier kan je je hond nóg veiliger aangelijnd hebben: met één lijn die je in de hand houdt en die aan één van de ringen vast zit. De andere ring kan je een lijn aan bevestigen die bij jou zelf aan een heupgordel vast zit. Mocht je zelf onverhoopt de lijn uit je hand laten vallen, dan zit je hond nog steeds veilig aan jou vast. Wel zo veilig, bijvoorbeeld tijdens de vuurwerkperiode in het najaar, wanneer het soms ook glad kan zijn op straat! Je zal maar uitglijden en de lijn loslaten…. Gebruik in ieder geval géén flex riem! Deze maakt een hels kabaal als je deze op de grond laat vallen. Je hond zal hier enorm van schrikken en op de vlucht kunnen gaan, met lawaaimakende flex er nog achteraan bungelend.

Y-vorm tuig of 3-punts veiligheidstuig

Een tuig dat een Y-vorm heeft en dus een band heeft die vanaf de hals tussen de voorpoten door naar achter loopt, is het beste. Sommige tuigen hebben een band die dwars over de borst heen loopt, maar dit soort tuigen belemmeren de hond altijd iets in de beweging. Om dit te voorkomen kan je dus het beste kiezen voor een zogenaamd Y-tuig. Dit geldt ook voor de niet-anti-ontsnappingstuigjes.

Let op! Bij het kiezen van een goed zittend 3-punts veiligheidstuig moet je bij reutjes ook goed opletten op de ruimte tussen de penis en de buikband. Als de band te dicht er op zit, dan is dit absoluut niet comfortabel en kan het je hond zelfs belemmeren bij het plassen.

Goed zittend Y-tuig
Een goed zittend Y-tuig laat genoeg ruimte achter de oksels

Hoe kies je de goede maat anti-ontsnappingstuig?

Als het goed is heeft de winkel of webshop waar je het tuigje kan kopen ook een maattabel. Door het opmeten van het breedste deel van de borstkas van je hond, kan je meestal bepalen welke maat je hond moet hebben. Sommige honden vallen met hun grootte net tussen twee maten in. In dat geval is het aan te raden contact op te nemen met de verkoper. Misschien is het wel mogelijk om beide maten te passen en dan de maat te kiezen die het beste past. Een andere optie is om een tuig op maat te laten maken. Dan heb je zekerheid dat het echt goed past! Vaak kan je in dat geval ook andere zaken uitkiezen: de kleur, het materiaal en soms ook zelfs het patroontje of de soort sluitingen en ringen op het tuig! Dit kan bijvoorbeeld bij Rotzbende Dog Gear.

Tips voor veiligheidstuigjes

We hebben nog een aantal tips voor jullie:

  • Laat het tuig niet aan zonder toezicht. Vooral honden die niet gewend zijn aan tuigjes kunnen er aan gaan knagen en een band kapotbijten. Erg jammer van je pas gekochte (of geleende 😉 ) tuig!
  • Is je hond nog in de groei? Laat je goed informeren over de maat. Bij Blaire.de kan je bijvoorbeeld tuigjes op maat laten maken die ook op de groei zijn en dus wat langer mee kunnen dan een standaard maat. Maar misschien kan je ook tijdelijk een tuigje lenen van iemand. Vraag bijvoorbeeld eens rond in de groep “ik heb een buitenlandse hond” op Facebook.
  • De tuigjes van Rotzbende Dog Gear zijn echt een aanrader. Op maat gemaakt en je kiest zelf ook de kleurtjes en motieven. Of een extra sluiting bij de nek! Een ander merk waar wij zelf ook ervaring mee hebben en tevreden over zijn, zijn de Anny-X tuigen. Deze heb je ook in de versie van veiligheidstuig te koop, dus met extra buikband.
  • Let ook op de soort lijn die je gebruikt. Wij noemden al kort dat een flexlijn niet aan te raden is doordat het vreselijk lawaai maakt als je het laat vallen. Een hond die daarvan schrikt zal ook blijven rennen met de flex er achteraan. We kunnen dit niet vaak genoeg benadrukken! Twee lijnen, waarvan één aan een heupband aan jou vastzit, is het aller veiligste en zeker aan te raden voor pas geadopteerde honden.

Tot slot

Heb je een angstige hond, ga je een hond adopteren of heb je een buitenlandse hond? Loop je ergens tegenaan? Neem dan contact met ons op! Door onze jarenlange ervaring en uitgebreid netwerk kunnen wij je op weg helpen met bijvoorbeeld het kiezen van een goede hondenschool, gedragstherapeut, supplementen advies en andere zaken rondom het samenleven met je hond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.