Winkelwagen

Agressie van honden naar mensen

Onderzoek naar agressie van honden naar mensen

Onderzoekers van de Universiteit van Helsinki hebben onderzoek gedaan naar naar agressie van honden naar mensen. Een aantal cijfers: Ze hebben een dataset van 9270 honden gebruikt. Daarbij zaten 1791 honden met frequent agressief gedrag tegen mensen. En er waren 7479 honden zonder agressief gedrag tegen mensen.

Ze onderzochten het effect van verschillende variabelen op agressief gedrag. Verschillende factoren verhoogden de kans op agressief gedrag tegen mensen:

  • oudere leeftijd van de hond: oudere honden vertoonden vaker agressie;
  • geslacht: reuen vertoonden vaker agressie dan teven;
  • angst: dit is een belangrijke factor voor agressie;
  • klein lichaamsformaat: kleinere honden vertoonden vaker agressie;
  • gebrek aan contact met soortgenoten: enigst hond zijn vergroot de kans op agressie;
  • de eerste hond van de eigenaar zijn.

Het onderzoek is eergisteren verschenen in Nature.
Hondenrassen waar agressie het vaakst voorkwam: Schotse collie, toy en middelgrote poedel, dwergschnauzer.
Hondenrassen met de minste agressie: Labrador/Golden retriever en de Finse Lappenhond.

Bron van het onderzoek: “Aggressive behaviour is affected by demographic, environmental and behavioural factors in purebred dogs”

Samenvatting van het onderzoek

Agressief gedrag is een ongewenst en ernstig probleem bij gezelschapshonden. Het heeft een negatieve invloed op het welzijn, het management en de publieke acceptatie van honden. We wilden demografische en omgevingsfactoren identificeren die verband houden met agressief gedrag tegen mensen bij Finse rashonden. We verzamelden gedragsgegevens van 13.715 honden. Dit deden we met een door de eigenaar ingevulde online vragenlijst. Hier gebruikten we een dataset van 9270 honden. Daartussen zaten 1791 honden met frequent agressief gedrag tegen mensen en 7479 honden zonder agressief gedrag tegen mensen. We bestudeerden het effect van verschillende verklarende variabelen op agressief gedrag met meervoudige logistische regressie. Verschillende factoren verhoogden de kans op agressief gedrag tegen mensen. Een hogere leeftijd, mannelijk zijn, angst, kleine lichaamsformaat, gebrek aan soortgenoot gezelschap en de eerste hond van de eigenaar zijn. De kans op agressief gedrag verschilde ook tussen rassen. Deze resultaten repliceren eerdere studies. Ze suggereren dat verbeteringen in de opvoeding van eigenaren en fokpraktijken agressief gedrag tegen mensen zouden kunnen verminderen. Terwijl genetische studies geassocieerde erfelijke factoren zouden kunnen onthullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen