Adoptiehonden

Adoptiehonden

Adoptiehonden zijn er in vele soorten en maten. Je vindt ze in het asiel, ze worden aangeboden via stichtingen, op marktplaats, op Facebook, en ook via vele andere kanalen. Tegenwoordig staan adoptiehonden bijna synoniem aan honden uit het buitenland.

Adoptiehonden in Nederland

Vaak krijg je bij het adopteren van een hond te maken met een contract. Wat in zo’n contract staat is lang niet altijd rechtsgeldig, en kan ook wel voor problemen zorgen. In Nederland is adoptie namelijk geen wettelijke term in verband met dieren. Daarom is het belangrijk om te weten met wat voor instantie je in zee gaat en dat je dat doet bij een organisatie waarbij je zelf de eigenaar wordt van je dier. Bij het LICG kan je hier alles over lezen.

Een adoptiehond kiezen

Er is zo veel aanbod aan adoptiehonden! Daar moet toch ook wel een hond tussen zitten die bij je past. Maar hoe vind je nou die ene hond? Kan je af gaan op een mooi verhaal en foto? Wil je juist een hond met een slechte start een beter leven geven bij jou? Hoe kies je nou de juiste stichting? Wees je ook bewust van dat er hondenhandelaren zijn die zich voordoen als stichting. Buitenlandse Hond InZicht heeft een prachtig e-book gemaakt die jouw zoektocht voor een buitenlandse hond in stappen uiteenzet. Je kan het ebook downloaden via de website van de Buiutenlandse Hond InZicht. Zij kunnen je ook verder op weg helpen met vragen rondom stichtingen of het adoptieproces.

Chlorella-header
Vijf verschillende honden

Het is zo ver!

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt je keuze gemaakt en je hebt alles klaargemaakt voor je nieuwe maatje. Er is heel veel online te lezen over de eerste periode met een adoptiehond in huis. Wij hebben hier een aantal goede artikelen voor je op een rij gezet, over onderwerpen waar je tegenaan kan lopen:

Misschien wil je meer dan alleen een artikel lezen? Er zijn ook heel fijne online cursussen die je kunnen helpen in de voorbereiding en de eerste periode met je adoptiehond. Kijk hier voor het overzicht van online cursussen.

Een stressvrije verhuizing

Om de overgang naar de nieuwe woning zo stressvrij mogelijk te maken kan je verschillende dingen doen. Je kan vragen naar het favoriete speelgoed van je nieuwe hond, of het kleedje waar hij altijd op ligt. Door deze mee te nemen naar zijn nieuwe huis, heeft de adoptiehond ook iets vertrouwds met zijn eigen geur. Als de hond bepaald voer gewend is (en het daar goed op doet) kan je deze blijven geven in ieder geval in de eerste periode. Zo hou je de veranderingen voor je nieuwe hond iets beperkt.

Adoptiehonden met een rugzakje

Als je een adoptiehond in huis neemt, dan heeft deze natuurlijk vóór de adoptie al het één en ander meegemaakt. Sommige honden hebben al verschillende baasjes gehad, anderen hebben in het asiel gezeten, en soms weet je niet eens wat de geschiedenis is van je nieuwe adoptiehond.

Als je hond via een goed asiel of stichting wordt geplaatst, dan wordt er een profiel opgesteld. Zoals of de hond met andere honden of katten samen kan, of de hond geschikt is voor in een gezin met kinderen. Of dat het bijvoorbeeld een hond is die moeilijke met drukte om kan gaan en daarom beter niet in een stad kan komen wonen. Maar, hou er ook rekening mee dat sommige dingen niet van tevoren bekend kunnen zijn. Een hond kan in een nieuwe situatie ook weer anders reageren. Bijvoorbeeld omdat de hond gewend was samen te wonen met andere honden, en nu ineens alleen is in een vreemd huis.

Ondersteuning

Als je tegen problemen aanloopt is het altijd aan te raden om professionele hulp in te schakelen: hoe eerder hoe beter! Kijk bijvoorbeeld eens in ons overzicht met hondenscholen en gedragstrainers die wij aanraden.

Naast een cursus of gedragstraining kan je je hond ook ondersteunen met onze supplementen. Wij geloven in een brede aanpak van gedragsproblemen: management, training en ondersteuning van supplementen. Dit geeft samen het beste resultaat. Wil je weten welk supplement het beste geschikt is voor jouw hond? Neem dan (gratis en vrijblijvend) contact met ons op via Whatsapp, e-mail of Facebook messenger. Onze contactgegevens vind je HIER.