Winkelwagen
hond spuugt gal

Mijn hond spuugt gal!

Honden spugen soms gal, en dit kan om verschillende redenen gebeuren. Het is belangrijk om te weten waarom je hond gal spuugt, zodat je de juiste stappen kunt ondernemen om hem te helpen. Hier zijn zes veelvoorkomende redenen waarom je hond gal spuugt:

1. Leeg Maag

Een van de meest voorkomende redenen waarom honden gal spugen, is omdat hun maag leeg is. Als een hond niets eet, kan het gal in zijn maag opstapelen en uiteindelijk braken. Dit is meestal niet schadelijk voor de hond, maar het is wel vervelend. Je hond ‘s avonds laat nog voeren, of vaker voeren op een dag, kan dit probleem oplossen. Maar het is verstandig de dierenarts te raadplegen voor een goede diagnose.

2. Spijsverteringsproblemen

Sommige honden hebben spijsverteringsproblemen waardoor ze gal spugen. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een maagontsteking of darmproblemen. Als je vermoedt dat je hond spijsverteringsproblemen heeft, is het belangrijk om hem naar de dierenarts te brengen.

3. Voedselovergevoeligheid

Sommige honden zijn overgevoelig voor bepaalde soorten voedsel, waardoor ze gal spugen. Als je vermoedt dat je hond voedselovergevoeligheid heeft, moet je zijn dieet aanpassen en mogelijk een hypoallergeen dieet overwegen. Vraag advies bij de dierenarts.

4. Stress

Stress kan ook leiden tot galbraken bij honden. Als je hond veel stress ervaart, is het belangrijk om te proberen de oorzaak van de stress te achterhalen en het te verminderen. Wil je weten welke supplementen we hebben om hier bij te ondersteunen? Kijk in onze webshop.

5. Ziekte

Tot slot kan gal spugen bij honden ook het resultaat zijn van een onderliggende ziekte. Als je hond regelmatig gal spuugt of als het braken gepaard gaat met andere symptomen, moet je hem naar de dierenarts brengen.

6. Parasieten

Eén van de meest voorkomende redenen van braken bij je hond (soms ook gepaard met diarree), zijn parasieten. Deze parasieten (wormen) worden vaak overgedragen via uitwerpselen van andere dieren die je hond eet.

In conclusie, als je hond gal spuugt, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en de juiste stappen te ondernemen om hem te helpen. Door de bovengenoemde redenen te onthouden, kun je beter begrijpen waarom je hond gal spuugt en wat je kunt doen om hem te helpen.

De kleur van braaksel van je hond

De kleur van het braaksel van je hond kan een indicatie geven van wat er zich in zijn lichaam afspeelt. Door er naar te kijken kan je bepalen en of er een onderliggend probleem is.

Braaksel van je hond kan veel kleuren hebben: helder geel tot rood tot bruin of helemaal doorzichtig. Het kan gekleurd zijn door wat je hond heeft gegeten. Felgroen of felblauw kan bijvoorbeeld wijzen op rattengif. Als je dit ziet dan moet je dus direct naar de dierenarts gaan!

Groen en geel braaksel

Als je hond heeft gespuugd en het braaksel is geel of groen, en soms schuimig, dan is dit vaak door gal. Gal wordt geproduceerd door de lever en helpt het spijsverteringsproces van je hond. Het schuimige wijst op maagzuur. We hebben aan het begin van dit artikel al redenen besproken waarom je hond gal spuugt. Groen braaksel ontstaat vaak als je hond gras of andere planten heeft gegeten dat de maag irriteert. Vaak na gras eten gaan honden ook braken. Sommige planten kunnen ook giftig zijn, dus let er ook altijd op wat je hond precies heeft gegeten en of het wel gras is.

Roodbruin en zwart braaksel

Als je hond rood braaksel spuugt, dan wijst dat er op dat er bloed is uitgebraakt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een ontstoken maag (gastro-enteritis), een wond of inname van gifstoffen. Als het braaksel donkerrood of donkerbruin of zelfs zwart is en lijkt op koffiedik, komt dat vaak ook door bloed. Maar het bloed is dan al voor een deel verteert waardoor de kleur is veranderd. De oorzaken hiervan kunnen zijn: maagzweren, een darmblokkade of andere ernstige aandoeningen. Het is zeker een reden om de dierenarts snel te bezoeken!

Bruin braaksel kan ook komen door iets bruins dat je hond heeft gegeten, zoals chocolade of poep. Mensenpoep dat weer is uitgebraakt stinkt ook enorm, dus dat herken je wel snel. Het is belangrijk om te voorkomen dat je hond poep eet. In mensenpoep kunnen resten van medicijnen of drugs zitten en dat kan uitermate giftig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen