Wat ziet een hond?

Wat ziet een hond?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn honden niet kleurenblind. Ze zijn Oost-Indisch doof en ze zien kleuren niet zo goed en anders als wij, maar ze zijn niet kleurenblind. Wat ziet een hond? Als je Lazar heet en slechts een klein jachthondje bent, niet zo heel veel want het gras is gewoon te hoog. Maar dat is waarschijnlijk niet wat mensen bedoelen met de vraag. Velen denken dat een hond de wereld ziet als een soort zwart-wit foto, maar dat klopt niet. Honden zien wel kleuren, maar de kleuren zijn minder levendig en minder gevarieerd.

Kleurenblindheid

Ogen bevatten cellen die licht vangen, we hebben staafjes en kegeltjes. De eerste meet licht en donker en de tweede meet kleur. Mensen hebben hier veel meer van dan honden daarom ligt het voor de hand dat honden kleuren minder intens zien dan wij. Het grote verschil echter is dat wij drie soorten kegels hebben die alle drie afgestemd zijn op een specifieke golflengte (kleur) dat ons in staat stelt een volledig bereik van kleurwaarneming te hebben. Dolfijnen missen bijvoorbeeld blauw en ook voor ons is deze hartstikke nieuw. De Griekse dichter Homerus beschreef de zee bijvoorbeeld als wijnrood. We drinken dus al langer wijn dan dat we de kleur blauw kunnen zien. De meest voorkomende vormen van kleurenblindheid bij de mens ontstaan ​​doordat een persoon een van de drie soorten kegeltjes mist. Zij kunnen nog steeds kleur zien, maar hebben een veel beperkter bereik dan normale mensen.

Hoe ziet een hond kleuren?

Het is nog niet eens heel gemakkelijk om de kleurenvisie van honden te testen. In onderzoek van Jay Neitz van de Universiteit van Californië kregen honden steeds drie lichtpanelen te zien. Eentje daarvan had een andere kleur dan de andere twee, de hond moest steeds dit paneel aanwijzen en kreeg daarvoor een beloning. Er waren duizenden herhalingen nodig, maar Neitz kon met overtuiging aantonen dat honden wel degelijk kleur kunnen zien, maar veel minder dan mensen. De honden missen de kegeltjes die gevoelig zijn voor rood. Zij zien dus de wereld zien als geel, blauw en grijs. Kleuren als groen, geel, en oranje zijn voor hen gelig. Violet en blauw als blauw, maar blauwgroen als grijs. Rode objecten verliezen niet alleen hun tint, ze worden ook donkerder omdat het oog van de hond de receptor mist om op rood te reageren. Op de foto van Lazar en Mahru zie je hoe een hond de kleuren waarneemt. En als je je afvraagt waarom zoveel speeltjes dan rood of oranje zijn, dat is dus vooral voor het baasje. Als je wilt dat het speeltje ook voor je hond opvalt kies dan voor blauw.

wat ziet een hond