Winkelwagen
opgewonden honden

waarom opgewonden honden niet goed communiceren

Wat is er jongen? Laat maar zien Lassie! Misschien herinner je je de serie Lassie nog wel, de Schotse collie uit de jaren tachtig. Iemand was in de put gevallen en Lassie ging hulp halen. Lassie had net als andere honden geen wijsvingers om mee te wijzen en hij kon natuurlijk niet praten. En dus moet Lassie iemands aandacht vragen en laten zien waar de persoon in de put was gevallen. In de wetenschap heet dit ‘showing’ en bij honden is dit aangeboren meer nog dan aangeleerd. Honden maken gebruik van ‘gaze alternating’; ze kijken naar jou, dan naar het object en blijven dit herhalen tot jij snapt wat ze bedoelen. Een beetje zoals ik een ijsje bestel in Frankrijk. Jura en Lazzie (niet te verwarren met Lassie) zitten vaak samen voor de kast met koekjes. Constant staren ze naar ons en dan weer naar de kast. Als je dan vraagt wat ze nou bedoelen begint Jura te tetteren en Lazzie te springen. Als er koekjes in de put waren gevallen zouden ze ongetwijfeld in staat zijn om hulptroepen in te zetten.

𝗡𝗲𝗴𝗮𝘁𝗶𝗲𝗳 𝗲𝗳𝗳𝗲𝗰𝘁 𝘃𝗮𝗻 𝗮𝗮𝗻𝗺𝗼𝗲𝗱𝗶𝗴𝗲𝗻

Duitse onderzoekers hebben gekeken naar de wijze waarop ons gedrag het functioneren van de hond beïnvloedt. Ze kwamen erachter dat des te enthousiaster wij waren, des te slechter de hond communiceerde. In het onderzoek werd het favoriete speeltje van de hond in één van meerdere dozen gestopt. De hond wist in welke doos het zat, de baas wist het niet, maar hij wist wel dat de hond het wist. Het was aan het baasje om de hond te vragen het speeltje aan te wijzen.Er werden twee opstellingen gebruikt; In de eerste waren de dozen dicht bij elkaar geplaatst, en bij de tweede werden de doze verder uit elkaar geplaatst. De eerste situatie is natuurlijk veel moeilijker. De hond moet dan veel preciezer aanwijzen omdat de dozen zo dichtbij elkaar staan. De baasjes moedigden hun hond aan om het speeltje aan te wijzen. Wat blijkt: het aanmoedigen had juist een negatief effect op de hond. Hij was minder in staat de juiste doos aan te wijzen.

𝗘𝗲𝗻 𝗶𝗱𝗲𝗮𝗮𝗹 𝗻𝗶𝘃𝗲𝗮𝘂 𝘃𝗮𝗻 𝗲𝗻𝘁𝗵𝗼𝘂𝘀𝗶𝗮𝘀𝗺𝗲

Net als mensen hebben honden ook een ideaal niveau van opwinding nodig om goed te presteren. Dit zit ergens tussen standje ‘slaap’ en standje ‘stuiterbal’ in. De ene hond functioneert beter relaxt (Mahru) en de andere hond functioneert beter met een beetje opwinding (Jura). De fout die baasjes maken is dat honden vaak al opgewonden zijn wanneer ze iets willen laten zien. In het onderzoek gaat het om een speeltje, maar het kan even zo goed iets lekkers zijn, of iets anders dat voor de hond belangrijk is. Extra aanmoediging schept dus vaak alleen maar verwarring. Als baasje doe je er goed aan om vooral rustig naar je hond te kijken en proberen te begrijpen wat hij/zij probeert te communiceren. Delen wordt zoals altijd gewaardeerd. Maar niet te enthousiast he!

Blije hond

Bron: https://link.springer.com/article/10.1007/s10071-020-01409-9

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen