Waarom honden zo vriendelijk zijn

Waarom honden zo vriendelijk zijn

In een genetische en gedragsstudie zijn twee mutaties geïdentificeerd in een gen genaamd melanocortin-2. Die twee gen mutaties helpen te verklaren waarom honden zo vriendelijk en sociaal zijn naar mensen toe. Miho Nagasawa van de Azabu University in Japan analyseerde genetische variaties bij 642 honden. Melanocortin-2 was één van die variaties. Het is net als de andere onderzochte genen verantwoordelijk voor een stressreactie.

“Er wordt gedacht dat de sociaal-cognitieve vaardigheden van honden zijn verworven als een bijproduct van mutaties van de stressreactie”, zegt Nagasawa. Het onderzoeksteam gaf elke hond twee taken. Dit deden ze om de interacties met mensen te testen. In de eerste taak werd onderzocht in welke mate ze in staat waren de aanwijzingen van de onderzoeker te begrijpen. De tweede taak was een zogenaamd onoplosbaar probleem. De hond kon het niet zelf oplossen. De onderzoekers keken in welke mate de hond naar mensen keek. Ten eerste werd elke hond getraind om voedsel te vinden dat verborgen was onder één van de twee kommen. Daarna kregen de honden de taak om te bepalen in welke kom voedsel verborgen zat. Dit moesten ze doen door naar de aanwijzingen van een onderzoeker te kijken.

Honden met een specifieke mutatie in het onderzochte gen bleken veel effectiever in de eerste taak. En honden met een andere mutatie bleken veel effectiever te zijn dan honden zonder deze gen variant.

Nagasawa zegt dat mutaties de agressie en angst bij honden kunnen verminderen. Hierdoor zijn ze moediger in hun benaderingen met mensen. Dit kan dus verklaren waarom sommige honden vriendelijk zijn naar mensen toe. Het hele onderzoek verscheen gisteren in Scientific Reports (onderdeel van Nature).