vuurwerktraining hond

vuurwerktraining hond

Vuurwerktraining voor je hond

Wist je dat gerichte vuurwerktraining jouw hond kan helpen om zijn vuurwerkangst te verminderen? Het is echt de moeite waard om tijd te investeren in deze training. Jouw inspanningen kunnen echt een groot verschil maken voor de levenskwaliteit van je hond.

Het liefst doe je training onder begeleiding van een professionele gedragstherapeut. Helaas is dit niet voor iedereen haalbaar. Er zijn ook online cursussen beschikbaar, en daarnaast heb ik hier een uitgebreid stappenplan voor je uitgeschreven waar je zelf mee aan de slag kunt. Besef dat bij extreme vuurwerkangst je altijd op tijd met de dierenarts moet overleggen voor gerichte medicatie. Want lang niet alle angst is op te lossen met supplementen en training alleen helaas. Dus ben je al langere tijd aan het trainen en supplementen aan het geven tegen vuurwerkangst, maar zie je geen vooruitgang of zelfs achteruitgang in het gedrag? Wacht dan zeker niet langer en ga in overleg met je dierenarts wat je nog kan doen voor komende jaarwisseling. Ook kan je begeleiding krijgen via telefoon of videobel/ Zoom sessies bij mij. Interesse? Je kan hier een adviesgesprek boeken:

Voor honden die vaak gestrest of angstig zijn, zijn er ondersteunende supplementen te koop. Deze kun je ook heel goed gebruiken ter ondersteuning van de vuurwerktraining. Samen zorgen we ervoor dat jouw hond zich de komende vuurwerkperiode rustiger en gelukkiger voelt! Lees verder als je bezig wil met het stappenplan voor vuurwerktraining voor je hond.

De voorbereiding op vuurwerktraining

Het is begrijpelijk dat we allemaal willen dat onze honden zich veilig en op hun gemak voelen tijdens vuurwerk. Helaas kan blootstelling aan harde geluiden juist leiden tot meer angst, vooral als je hond gedwongen wordt om die enge geluiden volledig te ondergaan. Dit is dus niet wat we bedoelen met vuurwerktraining voor je hond! De sleutel tot effectieve vuurwerktraining ligt juist in geleidelijke blootstelling, gekoppeld aan positieve ervaringen. Op deze manier transformeren we de emotionele reactie van je hond en zal hij geleidelijk minder bang worden voor vuurwerk. Deze manier van training wordt ook wel counter conditioning genoemd.

Laat ons samenwerken om je hond te helpen deze uitdaging te overwinnen. Met geduld, begrip en de juiste aanpak kunnen we ervoor zorgen dat je hond zich rustiger en zelfverzekerder voelt, zelfs te midden van vuurwerk.

  • Selecteer de geluiden die je aan je hond wil laten horen, zoals onweer of geweerschoten. Als deze veel voorkomen in jouw omgeving, dan kan dat helpen om je hond makkelijker om te laten gaan met verschillende geluiden. Verzamel de geluiden (bijvoorbeeld van youtube-filmpjes, eigen opnames die je thuis kan afspelen of bijvoorbeeld vuurwerk-cd’s.
  • Laat de geluiden op zo’n manier aan je hond horen dat hij nog steeds relaxed en blij is tijdens het proces. (aanvulling: dus pas het volume of de afstand tot het geluid aan als je hond stresssignalen laat zien of verstrakt).
  • Eventueel kun je je laten begeleiden door een gedragsdeskundige die ook op een positieve manier werkt. Dus zonder afstraffen en correcties. Kijk de volgende filmpjes op Youtube over hondenlichaamstaal en leer stresssignalen te herkennen: 
  • https://youtu.be/ptgqVgtFEI4
  • https://www.youtube.com/watch?v=8bg_gGguwzg
  • https://www.youtube.com/watch?v=wqGMCyoG4iA
  • https://www.youtube.com/watch?v=aZdcxC0-mOA
  • Er zijn nog veel meer goede filmpjes te vinden, weet je er eentje laat gerust een reactie achter onder ons artikel dan voegen we het toe!
  • Bedenk wat voor jouw hond goed werkt: eten, snoepen, spelen, aandacht, oefeningen doen. Elke hond is anders dus gebruik wat bij jouw hond past! Haal voldoende materiaal in huis voor de vuurwerktraining voor je hond.

Geluidstraining voor je hond voor vuurwerkangst

Als je geluid wilt introduceren tijdens de vuurwerktraining met je hond, is het cruciaal om te beginnen op een niveau waarbij je hond nog ontspannen is. Het moet zo zacht staan, dat je hond het niet lijkt op te merken. Dus geen alerte blik of gespitste oren. Bij elke trainingssessie kun je het geluidsniveau voorzichtig verhogen, waardoor je hond geleidelijk kan wennen aan de geluiden. Het is handig om de voortgang bij te houden in een notitieboekje: noteer de datum, het geluidsniveau en hoe je hond erop reageerde. Dit helpt je bij de volgende trainingssessie te bepalen op welk niveau je moet beginnen.

Het is van groot belang om geduldig te zijn en niet te grote stappen te nemen tijdens de training! Als de situatie te overweldigend wordt voor je hond, kan dit de angst versterken. Neem dus kleine, beheersbare stappen. Neem de tijd, ga gewoon echt maandenlang proberen dagelijks een paar minuten te trainen.

Soms is het niet mogelijk om echte geluiden te gebruiken tijdens de trainingssessies maar moet je opnames gebruiken. Als je toch echte geluiden kunt inzetten, begin dan op een heel laag niveau door het volume en de afstand tot de geluidsbron aan te passen. Bijvoorbeeld, zet een föhn aan op de laagste stand in een andere hoek van de kamer of zet de stofzuiger in een andere kamer met de deur ertussen eerst dicht.

Omdat je vaak geen volledige controle hebt over omgevingsgeluiden, is het verstandig om geluidsopnames te gebruiken. Op deze manier kun je een gecontroleerde blootstelling creëren die je kunt beïnvloeden, en zo stap voor stap werken aan het verminderen van de angst van je hond voor vuurwerk.

Stappenplan voor vuurwerktraining voor je hond

  1. Begin met het afspelen van het geluid op het laagste volumeniveau, bij voorkeur vanuit een andere kamer. Op deze manier voorkom je dat je op een niveau begint dat al te overweldigend is voor je hond, en geef je hem de kans om rustig aan de geluiden te wennen.
  2. Onthoud dat geduld hier de sleutel is. Denk aan de schildpad in het oude gezegde: “de schildpad wint de race.” Een geleidelijk proces levert veel sneller resultaat op dan te snel willen gaan, wat alleen maar stress bij je hond kan veroorzaken. Dit vormt echt de beste basis voor vuurwerktraining.
  3. Honden hebben een veel betere kans op een positieve emotionele reactie als het geluid langzaam wordt geïntroduceerd en gekoppeld wordt aan plezierige ervaringen, zoals smakelijk eten, spelen, snoepjes of aandacht. Sommige hondeneigenaren hebben zelfs succes gehad met kattenvoer uit blik omdat hun hond dat zo lekker vindt!
  4. Verhoog het geluidsniveau alleen als je hond volledig ontspannen blijft. Dit kan weken of zelfs maanden duren, afhankelijk van de hond. Bijvoorbeeld, voor Jura trainden we dagelijks 5 tot 10 minuten met vuurwerkgeluiden en wisselende youtube video’s gedurende 3 maanden. Dit was genoeg om haar oud & nieuw heel rustig te laten doorbrengen! De jaren erna zijn we verder gegaan met de training in aanloop naar de jaarwisseling maar dan minder intensief.
  5. Tijdens de sessies moet je altijd bij je hond blijven en letten op zijn lichaamstaal om ervoor te zorgen dat hij comfortabel blijft. Als je hond tekenen van stress vertoont, verlaag dan onmiddellijk het volume of vergroot de afstand tot het geluid.
  6. Sluit elke sessie positief af, bijvoorbeeld door met je hond te spelen, trucjes te oefenen of hem wat lekkers te geven – wat voor jouw hond het beste werkt. Samen kunnen jullie stap voor stap werken aan het verminderen van zijn angst voor vuurwerk en ervoor zorgen dat hij de vuurwerkperiode met meer rust en vertrouwen doorkomt.

Online trainingfilmpjes voor vuurwerkangst bij honden

Op youtube zijn ook mooie begeleidende filmpjes te bekijken die je kunnen helpen bij de training van je hond met vuurwerkangst. Deze hieronder vind ik zelf echt een aanrader, het zijn meerdere filmpjes op haar kanaal die stapsgewijs alles uitleggen. Het mooie hiervan is dat je ook daadwerkelijk kan zien hoe zo een training er uit zien wat je dan na kan doen. Nog net even iets mooier dan mijn tekst uitleg hierboven, dus een hele goede aanvulling om ook naar te kijken!

Is jouw hond bang voor vuurwerk? Enkele tips

Het is hartverscheurend om te zien hoe veel honden angstig worden door vuurwerk. Als baasje wil je niets liever dan ze troost en veiligheid bieden. Hier zijn enkele liefdevolle tips om je trouwe metgezel door deze stressvolle tijd te helpen.

  1. Afleiding is key: Zorg ervoor dat de emotionele emmer van je hond niet overloopt. Leid hem af door samen te spelen, een hersenwerkspel aan te bieden of een korte trainingssessie te doen met eenvoudige oefeningen. Ontdek wat jouw hond leuk vindt en volg zijn interesse. Het strooien van lekkernijen door de kamer als er vuurwerk is, kan ook helpen om de aandacht af te leiden.
  2. Blijf kalm en gedraag je normaal: Laat je niet meeslepen door de angst van je hond. Blijf rustig en gedraag je zoals altijd. Honden voelen zich onmiddellijk ongerust als ze merken dat jij bezorgd of gestrest bent. Gebruik geen vreemde stemmetjes om je hond te kalmeren als je dat normaal gesproken niet doet. Vermijd dus het creëren van onnodige spanning.
  3. Let op de lichaamstaal: Tijdens deze moeilijke periode kan fysiek contact geruststellend werken voor sommige honden. Als je je hond aait, observeer dan zijn lichaamstaal nauwlettend. Sommige honden vinden het prettig om geaaid te worden, andere juist niet. Soms is het voldoende om gewoon rustig zelf naast je hond te zitten, een boek te lezen of wat anders rustigs te doen.

Jouw zorg en aandacht maken een wereld van verschil voor je hond. Samen kunnen jullie deze uitdaging overwinnen en ervoor zorgen dat hij zich zo kalm en veilig mogelijk voelt tijdens het vuurwerk. Dus, laten we nu overgaan op de vuurwerktraining en hoe je dat zelf kunt aanpakken.

Onderzoek naar vuurwerkangst bij honden

Wetenschappers hebben de cortisolspiegels in hondenhaar gemeten. Om de relatie tussen de interne stressreactie van de honden en hun gedrag als reactie op harde geluiden, zoals verstoppen of schudden, te bestuderen. Uit een onderzoek bleek dat de cortisolspiegels van honden die naar het geluid van een onweersbui hadden geluisterd, hoger waren dan die van honden die naar gewone hondengeluiden luisterden. De honden met hogere cortisolspiegels in hun haar verstopten zich vaker, renden vaker weg en zochten vaker aandacht van mensen.

In een onderzoek met een groep border collies, hadden honden die meer tekenen van angst voor harde geluiden, juist lagere concentraties cortisol in hun haar. Dit klinkt tegenstrijdig. Om dit te verklaren, veronderstelde het team dat “deze honden mogelijk ontregeld zijn geraakt na chronische blootstelling, wat leidt tot een staat van HPA-hypoactiviteit of” vitale uitputting “. Met andere woorden, de honden voelden zo’n constante angst dat hun interne mechanismen niet langer reageerden, niet anders dan chronisch gestreste mensen die het gevoel hebben dat ze het niet langer aankunnen.

Invloed van leeftijd op angst

De kans op angst neemt toe met de leeftijd bij honden. Dit kan in verband worden gebracht met pijn, maar ook met hoe ze geluid waarnemen. Oudere honden verliezen eerst het vermogen om geluiden met een hogere frequentie waar te nemen. Dit zorgt voor een verminderd vermogen om geluiden te lokaliseren. Waardoor de ernst van stress voor een hond groter wordt.

Honden die angst vertonen wanneer ze worden geconfronteerd met harde of plotselinge geluiden, moeten routinematig door dierenartsen worden beoordeeld op pijn, zo blijkt uit een nieuwe studie. Diergedragswetenschappers uit het VK en Brazilië onderzochten honden die een gevoeligheid hadden ontwikkeld voor harde geluiden, verschillende toonhoogtes of plotselinge geluiden. Ze ontdekten dat honden die ook musculoskeletale pijn hadden, een grotere gevoeligheid voor geluid vormden. De studie suggereerde dat angst of angst voor geluid een verband zou kunnen zijn tussen angst voor geluiden en onderliggende pijn.