vuurwerktraining hond

Vuurwerktraining voor je hond

Wees je er bewust van dat vuurwerktraining bij je hond de angst kan verminderen als je als eigenaar er tijd in steekt. Bij voorkeur onder begeleiding van een gedragstherapeut. Er zijn ook online cursussen die je kan volgen zoals deze blended cursus bij de Zwerfhondenschool waar wij van CB-Doggy ook aan hebben bijgedragen: Cursus Vuurwerkangst. Voor honden die vaak gestrest of angstig zijn hebben we ook ondersteunende supplementen zoals AminoCalm. Neem gerust contact met ons op voor een gratis uitgebreid advies op maat hierover.

Er bestaat ook zoiets als Spel therapie. Samen met een gedragstherapeut kan je hond dan leren dat hij zijn eigen gedrag kan beïnvloeden. De hond leert dan van de gevolgen van zijn gedrag. Levert het gewenste gedrag iets op, dan zal hij het willen herhalen. Dit is dus ook een vorm van vuurwerktraining met je hond.

Is jouw hond bang voor vuurwerk?

Veel honden zijn bang voor vuurwerk. Zorg voor afleiding. Doe wat je kan om de stressemmer van je hond niet te laten overlopen. Leid hem af door bijvoorbeeld samen te spelen, een hersenwerkje aan te bieden, of een korte trainingssessie te doen met makkelijke oefeningen. Net wat bij jou hond past en wat jouw hond leuk vindt. Elke keer een flinke hand lekkers door de kamer strooien als er vuurwerk wordt afgestoken kan voor veel honden ook al helpen!

Blijf ook zelf vooral kalm en gedraag je net als anders. Je hond zal zich veel sneller ongerust voelen als jij ineens bezorgd bent of gestrest rond gaat lopen in huis. Gebruik geen gekke stemmetjes om je hond gerust te stellen als je dat normaal ook niet doet. Geef dus zelf geen extra aanleidingen om je hond alert te maken.

Let op de lichaamstaal van je hond als je hem aait. Het kan heel geruststellend werken om lichamelijk contact te hebben voor sommige honden. Je kan ook speciale T-Touch technieken hier voor leren die specifiek gericht zijn op vuurwerkangst en de ondersteuning van je hond hierbij.

De voorbereiding op vuurwerktraining

Alleen het blootstellen aan geluiden kan een hond juist meer bang worden voor vuurwerk, vooral als de hond wordt gedwongen om het enge geluid volledig aan te horen. Dat is dus zeker niet wat we hier verstaan onder vuurwerktraining met je hond. Het is veel beter de blootstelling geleidelijk te doen en gepaard te laten gaan met positieve ervaringen. Op deze manier veranderen we de emotionele reactie van de hond, en wordt je hond geleidelijk minder bang voor vuurwerk.

 • Selecteer de geluiden die je aan je hond wil laten horen, zoals onweer of geweerschoten. Als deze veel voorkomen in jouw omgeving, dan kan dat helpen om je hond makkelijker om te laten gaan met verschillende geluiden. Verzamel de geluiden (bijvoorbeeld van youtube-filmpjes, eigen opnames die je thuis kan afspelen of bijvoorbeeld vuurwerk-cd’s.
 • Laat de geluiden op zo’n manier aan je hond horen dat hij nog steeds relaxed en blij is tijdens het proces. (aanvulling: dus pas het volume of de afstand tot het geluid aan als je hond stresssignalen laat zien of verstrakt).
 • Eventueel kun je je laten begeleiden door een gedragsdeskundige die ook op een positieve manier werkt. Dus zonder afstraffen en correcties. Kijk de volgende filmpjes op Youtube over hondenlichaamstaal en leer stresssignalen te herkennen: 
 • https://youtu.be/ptgqVgtFEI4
 • https://www.youtube.com/watch?v=8bg_gGguwzg
 • https://www.youtube.com/watch?v=wqGMCyoG4iA
 • https://www.youtube.com/watch?v=aZdcxC0-mOA
 • Er zijn nog veel meer goede filmpjes te vinden, weet je er eentje laat gerust een reactie achter onder ons artikel dan voegen we het toe!
 • Bedenk wat voor jouw hond goed werkt: eten, snoepen, spelen, aandacht, oefeningen doen. Elke hond is anders dus gebruik wat bij jouw hond past! Haal voldoende materiaal in huis voor de vuurwerktraining voor je hond.

Gecontroleerde blootstelling aan vuurwerk geluiden

 • Als je een geluid introduceert tijdens de vuurwerktraining met je hond, doe dat dan op een niveau waarbij je hond nog ontspannen is. Bij iedere training kan je het geluidsniveau dan iets omhoog schroeven waarbij je hond zich dus ook geleidelijk kan aanpassen. Hou voor het gemak ook de voortgang bij in een schrift: schrijf iedere sessie op met de datum en het geluidsniveau en hoe je hond er op reageerde. Zo kan je de volgende training terugvinden op welk niveau je moet beginnen.
 • Als de situatie te veel wordt voor je hond, dan kan dit de angstige reactie versterken. Maak dus geen te grote stappen hierin maar heb geduld!
 • Het is niet altijd mogelijk om de echte geluiden te gebruiken bij de sessies. Als het wel mogelijk is de echte geluiden te gebruiken, begin dan op een heel lage intensiteit door het volume en de afstand tot de geluidsbron aan te passen.
 • Bijvoorbeeld: zet een föhn aan in de laagste stand in de andere hoek van de kamer, Of zet de stofzuiger in een andere kamer aan met de deur er tussen dicht.
 • Omdat je vaak geen volledige controle hebt op geluiden, is het verstandiger om opnames van geluid te gebruiken. Op die manier heb je een gecontroleerde blootstelling die jij kan beïnvloeden.

Positieve koppeling met vuurwerk geluid

 • Begin met het afspelen van het geluid op het laagste standje volume, of vanuit een andere kamer. Zo voorkom je dat je begint op een niveau dat al te hoog is voor je hond om ontspannen mee om te gaan.
 • Onthoud: de schildpad wint de race! Een geleidelijk proces geeft veel sneller resultaat dan te snel al te veel willen waardoor je hond in de stress schiet. Dit is echt de beste basis voor vuurwerktraining.
 • Honden hebben een betere kans op een positieve emotionele reactie als het geluid langzaam geïntroduceerd wordt en gekoppeld wordt aan prettige dingen zoals heel lekker eten, spelen, snoepjes of aandacht. Wij hebben bijvoorbeeld blikvoer voor katten gebruikt, dat vindt onze hond superlekker!
 • Verhoog het geluidsniveau alleen als je hond helemaal ontspannen blijft. Dit proces neemt dagen, weken, of zelfs maanden in beslag afhankelijk van de hond. Wij hebben met onze heel bange hond dagelijks 5 tot 10 minuutjes met vuurwerkgeluiden en filmpjes getraind en dat 3 maanden lang. Dit was voor haar voldoende om oud&nieuw heel rustig door te komen! Dit jaar zijn we weer opnieuw aan het trainen in de aanloop naar de jaarwisseling.
 • Blijf altijd tijdens de sessies bij je hond en let op de lichaamstaal om er voor te zorgen dat je hond comfortabel blijft. Als je hond signalen laat zien van stress, verlaag dan het volume weer of vergroot de afstand tot het geluid. Sluit de sessie altijd positief af bijvoorbeeld door met je hond te spelen, trucjes te laten doen of wat lekkers te geven. Net wat voor jouw hond het beste werkt.

Onderzoek naar vuurwerkangst bij honden

Wetenschappers hebben de cortisolspiegels in hondenhaar gemeten. Om de relatie tussen de interne stressreactie van de honden en hun gedrag als reactie op harde geluiden, zoals verstoppen of schudden, te bestuderen. Uit een onderzoek bleek dat de cortisolspiegels van honden die naar het geluid van een onweersbui hadden geluisterd, hoger waren dan die van honden die naar gewone hondengeluiden luisterden. De honden met hogere cortisolspiegels in hun haar verstopten zich vaker, renden vaker weg en zochten vaker aandacht van mensen.

In een onderzoek met een groep border collies, hadden honden die meer tekenen van angst voor harde geluiden, juist lagere concentraties cortisol in hun haar. Dit klinkt tegenstrijdig. Om dit te verklaren, veronderstelde het team dat “deze honden mogelijk ontregeld zijn geraakt na chronische blootstelling, wat leidt tot een staat van HPA-hypoactiviteit of” vitale uitputting “. Met andere woorden, de honden voelden zo’n constante angst dat hun interne mechanismen niet langer reageerden, niet anders dan chronisch gestreste mensen die het gevoel hebben dat ze het niet langer aankunnen.

Invloed van leeftijd op angst

De kans op angst neemt toe met de leeftijd bij honden. Dit kan in verband worden gebracht met pijn, maar ook met hoe ze geluid waarnemen. Oudere honden verliezen eerst het vermogen om geluiden met een hogere frequentie waar te nemen. Dit zorgt voor een verminderd vermogen om geluiden te lokaliseren. Waardoor de ernst van stress voor een hond groter wordt.

Honden die angst vertonen wanneer ze worden geconfronteerd met harde of plotselinge geluiden, moeten routinematig door dierenartsen worden beoordeeld op pijn, zo blijkt uit een nieuwe studie. Diergedragswetenschappers uit het VK en Brazilië onderzochten honden die een gevoeligheid hadden ontwikkeld voor harde geluiden, verschillende toonhoogtes of plotselinge geluiden. Ze ontdekten dat honden die ook musculoskeletale pijn hadden, een grotere gevoeligheid voor geluid vormden. De studie suggereerde dat angst of angst voor geluid een verband zou kunnen zijn tussen angst voor geluiden en onderliggende pijn.

1 gedachte over “vuurwerktraining hond

 1. […] tired – physically and mentally. Dogs that are tired have less energy to be anxious or fearful. vuurwerkgeluiden hond2. Block visual cues. Dogs are highly sensitive to visual stimulation. We can help them calm down by […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.