Vuurwerkangst tips voor je hond!

Vuurwerkangst tips voor je hond!

Hieronder vind je alle vuurwerkangst tips voor je hond die we tot nu toe met jullie hebben gedeeld. De komende dagen zullen we ook nog verschillende last-minute tips gaan delen. Hou onze Facebook pagina en website dus in de gaten!

Tip 1: Zorg voor goed wandelmateriaal!

Zorg dat je hond een goed zittend Y-tuig of anti-ontsnappingstuig (met dubbele buikband) aan heeft tijdens de wandelingen. Mocht je hond schrikken van vuurwerk, dan kan hij hier niet uit ontsnappen zoals bij een halsband of ander type tuig wel kan. Let op dat bij tuigen met een dubbele buikband, de achterste band genoeg ruimte geeft bij reuen bij hun jonge heer.. Wanneer deze er te dicht op zit wil de hond NIET plassen.

Wil je helemaal geen risico, lijn dan ook dubbel aan waarbij één van de lijnen echt aan jou vast zit, zoals met een heupband en zet het vast met een beveiligde musketon. Mocht je zelf de lijn uit je hand laten glippen dan zit je hond dus nog met de andere lijn vast. Verder is het verstandig om de musketonhaak te controleren of deze naar behoren werkt. Eventueel kan je er ook eentje aan laten maken met een veiligheidssluiting die niet zomaar open kan klikken. Hou je hond veilig in het najaar! Lees meer in ons uitgebreide artikel over anti-ontsnappingstuigjes!

dubbel aangelijnd
Bestel een tuigje bij de Rotzbende Dog Gear!

Tip 2: VUURWERK-CD’S VOOR HONDEN: TOP OF FLOP?

De meningen over het gebruik van vuurwerk-cd’s zijn zijn verdeeld. Ik denk dat het een stap kan zijn, maar ik denk tevens dat het gebruik ervan wordt onderschat én overschat. Het correct toepassen is lastiger dan men denkt:

  • mensen zijn onvoldoende thuis in de lichaamstaal van de hond;
  • er wordt te snel opgebouwd;
  • vaak wordt er niet naar het totale plaatje gekeken, waardoor de kans groot is dat symptomen worden bestreden in plaats van de oorzaak.

Hierdoor kan het averechts uitpakken waardoor het probleem eerder groter wordt dan kleiner. Ik ben dan ook geen voorstander van de gedachte ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’. Daarnaast is het niet zaligmakend want een cd is anders dan de realiteit. En, een aantal elementen zijn niet op een cd te zetten zoals lichtflitsen, rook, damp, geur en luchtverplaatsing.

Wil je aan de slag met een vuurwerk-cd, dan zijn er op internet verschillende mogelijkheden te vinden, al dan niet met een gebruiksaanwijzing. Beluister eerst zelf de cd’s en lees de gebruiksaanwijzingen, zodat je een wel overwogen keuze kunt maken. Belangrijk is dat je dit doet zonder dat je hond het geluid kan horen; luister er bijvoorbeeld naar in de auto, terwijl je hond thuis is. Dan weet je wat je kunt verwachten. Immers, soms begint een cd zacht waardoor het geluid harder wordt gezet zodat een knal die later komt, te hard is. Daarnaast is het belangrijk om de training rustig en stapsgewijs op te bouwen, om dit niet in groepsverband te doen en om tijdig te beginnen, in een situatie waarin de hond zich comfortabel voelt.

Tot slot: een gecombineerde aanpak werkt meestal beter dan een oplossing door één item. Een combinatie kan bijvoorbeeld bestaan uit hulp door een gedragsdeskundige, een bezoek aan een holistisch werkend dierenarts, thundershirt, massage, TTouch, passende medicatie (en daarmee bedoel ik regulier en/of complementair, het liefst op maat) etc.

Ik wens iedereen alvast een zo goed mogelijke jaarwisseling!
Michelle Vrolijk
Hondengedragsdeskundige

Tip 3: Het creëren van een veilige plek

Sommige honden hebben een favoriete plek in huis waar ze zich verstoppen als ze bang zijn. Erg handig voor vuurwerkangst bij je hond. Dit kan bijvoorbeeld zijn onder een kast, achter een bank, in een hoek of zelfs in de badkamer. Haal de hond hier niet vandaan, maar gun hem deze zelf uitgekozen plek en maak deze zo comfortabel mogelijk. Je kunt (ook in het geval je hond nog niet bang is) een bench in een hoek van de kamer plaatsen, bedek de boven- en zijkanten door middel van een handdoek of deken en laat het deurtje open. Dit kan voor veel honden een veilige schuilplaats zijn waar hij zich terug kan trekken.

De veilige plek kan je van tevoren al gaan koppelen aan een fijn gevoel en ontspanning voor de hond door middel van de oefening: ontspannen op het kleedje. Gebruik bij het oefenen bij voorkeur hetzelfde kleedje als die je vervolgens in de bench of andere veilige plek van de hond neerlegt tijdens oudjaar. https://www.kenniscentrumargos.nl/ontspannen-op-een-kleedje/
Met dank aan Kenniscentrum Argos

Tip 4: Check de chip van je hond

Deze tip is niet alleen bedoeld voor honden die al vuurwerkangst ontwikkeld hebben, maar raden wij aan voor iedereen. Elke hond kan immers op elk moment schrikken van een onverwachte knal en de kans bestaat dat hij daarbij op de vlucht slaat. Denk nooit dat jouw hond dit niet zal doen, maar houd altijd rekening met deze mogelijkheid, óók als je je hond aangelijnd houdt.
Check elk jaar of de chip van jouw hond nog goed geregistreerd staat via de website www.chipnummer.nl en laat de werking van de chip zelf controleren bij de dierenarts. Hiervoor is een afspraak vaak niet nodig, vraag bij de dierenarts na of je zo even langs mag komen. Onthoud zelf ook waar de chip van je hond zit, chips kunnen soms wat gaan rondzwerven in het lichaam en zakken dan bijvoorbeeld naar beneden richting de poot of hals.
Met dank aan Kenniscentrum Argos

Tip 5: Ontspannende wandelingen

Met alle positieve en negatieve stress rondom de feestdagen, is het belangrijk dat je hond genoeg kan ontspannen tijdens de wandelingen. Lees bijvoorbeeld ook ons uitgebreide stressvermindering plan met tips voor ontspannen wandelingen. Dit is een heel belangrijke vuurwerkangst tip voor je hond.
Ga bijvoorbeeld extra vroeg er uit als er nog niemand buiten op straat is, laat je hond zelf de route bepalen en rustig overal snuffelen. Het gebruik van een lange lijn is ook aan te raden: hoe langer de lijn, hoe meer tijd de hond zal besteden aan snuffelen blijkt uit onderzoek. Dit zorgt voor meer ontspanning maar geeft je hond ook geestelijke uitdaging door alle geuren!

Kijk in onderstaand filmpje hoe de hartslag van de honden lager wordt tijdens snuffelen. Snuffelen werkt ontspannend en is dus van invloed op de gemoedstoestand van je hond! Geef je hond tijdens wandelen daarom rustig de tijd om te snuffelen.

Tips 6, 7, 8 en 9 zijn geschreven door Suze Steenbergen van 50-50 shop Steunt Dieren met Bestellingen. Suze is gecertificeerd begeleider Hersenwerk voor honden. Ook puzzelt zij natuurlijk veel met haar eigen honden en deelt haar gedachten hierover met ons.

Tip 6: Nu wennen aan Hersenwerk is winst voor later

Het vuurwerkgeweld komt er aan, veel honden moeten er niets van hebben. De knallen, de flitsen, ze vinden het maar moeilijk allemaal. Als je nog niet puzzelt met je honden, is het de moeite om er nu mee te gaan beginnen. Want het loont als ze er nu aan wennen, zonder alle knallen. Dus plan dagelijks een paar minuten Hersenwerk in en je zult zien dat ze op termijn het samen puzzelen koppelen aan de dagelijkse ontspannen momenten. Dat maakt het makkelijker als de tijd van frequente knallen losbarst.

hersenwerk

Tip 7: Klaar zetten is al plezier

Ze weten het al. Het kleed ligt klaar. De spulletjes en koekjes staan op tafel. Laat het snuffelen maar beginnen. Het is fijn als het een routine wordt. Ze weten wat er gaat gebeuren, er is hier een duidelijk begin van een leuke activiteit samen. En net zoals het begint, ruim je het na de sessie ook op. Zo is het hele snuffelproces helder voor de honden.

Tip 8: Niet samen snuffelen

Vanuit Hersenwerk voor Honden raden we altijd aan om honden individueel te laten snuffelen. Iedere hond heeft een ander tempo, en het kan onderling spanning geven.

Met drie honden in huis is het altijd even plannen. Terwijl Princes een toppl met wat zacht blikvoer krijgt, strooi ik voor Sjakie wat brokjes buiten en ga ik met Boets binnen aan de slag. En bij de volgende ronde krijgt Boets een lekker kluifje en mag Sjakie met mij puzzelen. Ondertussen is Princes nog druk bezig. Je kunt evt ook in een aparte ruimte samen puzzelen, of een ruimte afsluiten met een hekje.

Tip 9: Anti slip

Een goede ondergrond is onmisbaar! Het is voor de hond heel onprettig als de concentratie verdeeld moet worden over het lichaam en het snuffelen. Ze kunnen uitglijden op gladde vloeren, en daardoor wordt het puzzelen veel minder comfortabel. Een kleed als op de foto komt van de kringloop voor maar 3 euro. De aanschaf dubbel en dwars waard.

hersenwerk mat

Tip 10: Doe kennis op!

Vuurwerkangst bij je hond? Of wil je juist weten hoe je de kans op vuurwerkangst bij je hond kan verminderen? Ga dan bijvoorbeeld naar een theorieles bij een hondenschool, leer meer over het herkennen van stress-signalen bij honden (op cursus, uit boeken, en filmpjes op youtube), en lees je in over wat je wel en juist niet moet doen bij honden met vuurwerkangst.

Een mooi startpunt hiervoor is het gratis digitale boekje dat we hebben uitgegeven in samenwerking met Skipper hondentraining en advies en Praktijk voor Hondengedrag.

Tip 11: Maak een vuurwerk survival-kit

Om vuurwerkangst bij je hond te voorkomen of in het geval van milde angst is het aan te raden om je hond rond de jaarwisseling lekker bezig te houden. Snuffelen, zoeken en kauwen zijn gedragingen die je hond kunnen helpen te ontspannen. Met behulp van de Survival-kit kun je je hond gemakkelijk een kwartier of langer bezig houden. Je verstopt een groot aantal heerlijke voertjes en kauwmaterialen in meerdere doosjes, flesjes en wc-rollen en laat je hond deze een paar minuten voor twaalf uur zelf zoeken en uitpakken. Op deze manier is hij druk bezig en dus afgeleid tijdens de ergste knallen.
Check het filmpje hieronder van Kenniscentrum Argos!

Tip 12: Investeer in training

Sommige honden zijn erg gevoelig voor geluiden. Door bijvoorbeeld erfelijke aanleg en/of negatieve ervaringen met vuurwerk of andere harde geluiden, kan vuurwerkangst bij je hond ontstaan. Dit kan steeds erger worden en zich uitbreiden naar meer situaties zoals angst voor onweer of in het donker buiten bang zijn (dit heet generalisatie).
Door tijd te investeren in training, bij voorkeur onder begeleiding van een gedragstherapeut, kan je de angst verminderen. Hiermee kan je het beste al in januari mee beginnen! Dan heb je nog een heel jaar de tijd om met de angst van je hond aan de slag te gaan. Was jouw hond vorig jaar erg bang? Of heeft jouw hond dit jaar meer last gekregen van vuurwerkangst? Wacht niet langer en zoek begeleiding via een hondenschool of gedragstherapeut zodat je volgend jaar beter voorbereid bent!

Tip 13: Voorkom de prikkel

In zover het mogelijk is, zorg er voor dat je hond weg is uit de buurt van voorspelbaar vuurwerk. Het op tijd boeken van een vuurwerkvrij vakantiehuisje is voor sommigen een goede optie. Doe dit ruim op tijd want dit soort huisjes zijn zéér gewild en vaak al halverwege het jaar al volgeboekt. Of misschien heb je familie, vrienden of kennissen ergens wonen waar het rustig is of vuurwerk zelfs is verboden (buitenland) waar je heen kan.

Kan je tijdens de vuurwerkdagen niet weg naar rustiger gebied, probeer dan het geluid (en licht) van het vuurwerk zo veel mogelijk te dempen voor jouw bange hond. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Mutt Muffs, een speciaal geluidsdempende koptelefoon voor honden. Zorg er wel voor dat je hond hier eerst rustig aan heeft kunnen wennen om het te dragen (vraag evt. begeleiding van een gedragstherapeut hierbij). Zorg er in ieder geval voor dat het niet met dwang wordt aangedaan of aan blijft als je hond zich er niet prettig bij voelt!

Je kan ook een ruimte in huis isoleren tegen geluid, hiervoor zijn zelfs speciale tegels te koop. En er zijn ook specials zonnebrillen voor honden te koop die de flitsen van het vuurwerk kunnen dempen.
Goedkopere/makkelijkere alternatieven hiervoor zijn je ramen afschermen met verduisterende gordijnen of bijvoorbeeld vuilniszakken. Ook kan je (niet te hard) achtergrondgeluid op de tv of radio aanzetten zoals rustgevende muziek.

Tip 14: Laat je hond snuffelen

Voor honden met vuurwerkangst kan vooral de decembermaand een uitdaging zijn om door te komen. Vaak wordt er minder vaak en korter gewandeld waardoor de gemiddelde hond wat uitdaging mist. Tel daarbij de extra stress op en je hebt al snel een ongelukkige hond. Wij raden daarom aan om je hond alternatieven te bieden die er voor zorgen dat je hond meer voldaan is en meer ontspant. Maak bijvoorbeeld een verrijkte omgeving in de tuin of in huis met spullen om al snuffelend te onderzoeken.

“In een wat professionelere dierentuin kan je zien dat er in in bepaalde dierenverblijven “activiteiten” worden aangeboden. Bijvoorbeeld; Apen en gorilla’s hebben schommels en banden, stokstaartjes hebben dozen gevuld met versnipperd papier en de grote katachtigen hebben gevarieerde dingen die ze als speelgoed kunnen gebruiken. Dierverzorgers doen dit om de dieren een betere kwaliteit van leven te geven. Het idee is om dieren activiteiten te geven waarvoor ze hun natuurlijke instinct en hersenen moeten gebruiken (en ja dieren worden depressief als ze geen mentale stimulaties hebben, ze gaan dan bijvoorbeeld langs het hek lopen in een wederkerig patroon).

Honden vinden ruiken het allerleukste wat er is, het geeft ze plezier en het kalmeert ze. Voor hun is dat het meest belangrijke ding in de wereld! Dit is waarom de Snuffeltuin (of een andere verrijkte omgeving) zo belangrijk voor een hond is. Het geeft ze de mogelijkheid om al hun zintuigen in een rustige en veilige omgeving te gebruiken. Honden hebben deze fantastische gave van ruiken nu eenmaal en het is onze plicht om ze te helpen dit goed te gebruiken.”
Lees hier verder: https://snuffeltuinen.jimdo.com/…/hoe-z…/verrijkte-omgeving/

Met dank aan Snuffeltuinen en Friends4ever

Tip 15: Geef je hond geen alcohol!

We zien regelmatig tips voorbij komen op het internet van hondenbaasjes die alcohol aanbevelen bij vuurwerkangst. Want je hond wordt er zo lekker rustig van… Maar door het geven van alcohol versuf je je hond. Hij is wel bang, hoort het vuurwerk ook nog, maar het lijf kan niet hetzelfde reageren als normaal.

Het is daarnaast ook gevaarlijk voor je hond om alcohol te nuttigen. Ernstige problemen met het centrale zenuwstelsel, braken, diarree en coma, kunnen een gevolg zijn van alcoholconsumptie of absorptie via de huid. Zelfs kleine hoeveelheden alcohol kunnen levensbedreigende niveaus van toxiciteit veroorzaken, waaronder een gevaarlijke aandoening die “metabole acidose” wordt genoemd. Dit houdt in dat de pH van het bloed te laag wordt, waardoor onder andere zuurstofopname problematisch wordt. Je hond krijgt dan dus niet genoeg zuurstof binnen wat ernstige gevolgen kan hebben. Maar andere gevolgen zoals shock of nierfalen kunnen ook optreden!

Honden missen het vermogen om alcohol veilig te metaboliseren. Vooral bij kleinere honden kan dit al snel voor problemen zorgen omdat alcohol in verhouding sneller giftig is voor ze dan voor mensen. De symptomen van alcohol vergiftiging bij honden zijn:
– braken,
– diarree
– desoriëntatie
– oppervlakkige ademhaling of zelfs moeizame ademhaling
– hijgen
– overmatig kwijlen
– overmatige dorst
– depressie
– tremoren
– onderkoeling
– te lage bloedglucosespiegel
– toevallen
– coma

Er zijn zoveel betere en veiligere opties… geef je hond dus geen alcohol!

Tip 16: Een GPS-tracker

Je kan, als extra optie naast een ontsnappigsproof-tuigje en dubbel aanlijnen (zie hiervoor onze eerste tip over goed wandelmateriaal: https://www.facebook.com/…/a.889456181183…/2355265641269402/), ook een GPS-tracker voor je hond aanschaffen.

Hiermee voorkom je uiteraard niet dat je hond wegloopt bij schrik, maar wordt de kans om je hond weer snel terug te vinden wel aanzienlijk vergroot. Ideaal voor vuurwerkangst bij honden of honden met andere angsten.

Zoals je ziet op de foto’s is deze te bevestigen aan een halsband. Maar met een beetje handigheid kan je het ook heel veilig vastzetten aan een tuigje (foto met dank aan Suze van de 50-50 shop Steunt Dieren met Bestellingen en Afke Boll )!
Een tracker werkt op een prepaid gsm kaartje die je er in doet of een maandelijks abonnement afhankelijk van het merk dat je koopt.