Winkelwagen
stress hond verminderen

Stress bij je hond verminderen

Dit stressvermindering-plan hebben we opgesteld om jou te helpen de stress bij je hond te verminderen. We maken hierbij onderscheid tussen honden met acute stress en honden met chronische stress.

Acute en chronische stress bij je hond

Acute stress kan bijvoorbeeld optreden wanneer iets gebeurt waar jouw hond met (veel) stress op reageert. Bij de meeste honden zakt de stress weer na een tijdje. Maar het kan ook zo zijn dat door andere gebeurtenissen in de tussentijd de stress zich gaat stapelen, en dan kan chronische stress ontstaan.
Chronische stress gebeurt wanneer de stressreactie niet goed zakt (omdat stresshormonen over een langere periode verhoogd blijven in het lichaam). Dit heeft zowel lichamelijk als geestelijk negatieve invloed op je hond. Je hond kan bijvoorbeeld slaapproblemen krijgen, een hoge bloeddruk, een slechtere weerstand, en de communicatie met andere honden en mensen kan worden verstoord.

Hoe kalmeer je je hond?

Voor zowel de acute stress als de chronische stress kan je dit stressvermindering-plan gebruiken. Daarmee help je de stress bij je hond te verminderen.
– hou je minimaal 7 dagen aan het plan bij acute stress;
– hou je minimaal 3 weken aan het plan bij chronische stress;
In beide gevallen evalueer je na de periode hoe het gaat om te beslissen of het plan kan worden aangepast. Dit kan je doen in overleg met een gedragstherapeut (kijk in onze lijst of neem contact met ons op). Uit onderzoek blijkt dat na het volgen van een soortgelijk stressvermindering-plan, probleemgedrag zoals blaffen en uitvallen met wel 80% af neemt. (onderzoek van Linda Cooper)

In het geval van chronische stress raden wij in principe altijd aan om professionele hulp in te schakelen. Het komt zeer regelmatig voor dat stress ontstaat door een lichamelijk probleem. Een gedragstherapeut zal daarom vaak aanraden om een medische check te laten uitvoeren bij de dierenarts om dit uit te sluiten. Want als de oorzaak medisch is, moet dat probleem óók worden behandeld voordat je vooruitgang kan boeken in het gedrag van je hond. Dus doe dit eerst als je de stress van je hond wil verminderen.

De rest van dit plan bestaat uit de volgende onderdelen:
– Een uitleg met voorbeelden hoe je stress bij je hond kan herkennen.
– Een overzicht van mogelijke oorzaken die stress bij je hond kunnen veroorzaken.
– Het daadwerkelijke stressvermindering-plan.

Supplementen die stress bij je hond verminderen

Naast dit plan raden wij aan je hond te ondersteunen met onze supplementen. Wil je advies op maat welke het beste bij de situatie van jouw hond passen? Neem dan contact met ons op. De supplementen zijn ondersteunend om de stress bij je hond te verminderen.

Hoe herken je stress bij je hond?

We hebben binnenkort een uitgebreid artikel beschikbaar met uitleg over honden-lichaamstaal. Er staan duidelijke foto’s bij die je kan bekijken.
Daarnaast kan je alvast de volgende filmpjes bekijken:
Stress en spanning bij honden deel 1: https://youtu.be/Z86Ltb5fNxk
Stress en spanning bij honden deel 2: https://youtu.be/Vco0XGLTATY
Het woordenboek van de hond: https://youtu.be/aZdcxC0-mOA

Waar krijgt een hond stress van?

  • medische oorzaken zoals pijn of ziekte 
  • angsten zoals vuurwerkangst of angst voor onweer of verkeer
  • prikkelgevoeligheid
  • te weinig slaap
  • te veel blootstelling aan prikkels
  • de hond is net geadopteerd uit het asiel, uit het buitenland, of herplaatst
  • geen goede verstandhouding met andere honden of dieren in huis
  • te onrustig huishouden (door andere dieren of kinderen, veel aanloop door visite, drukke straat)
  • te veel opwinding of prestatiedrang bij sport, show, training, etc. met te weinig rustdagen er tussen
  • stress bij de mensen in huis (ruzies, werkstress, huilende kinderen)
  • verlatingsangst, moeilijk alleen kunnen zijn
  • onvoorspelbaar gedrag van de baas, schreeuwen, (fysieke) straffen, etc
  • rukken aan de riem tijdens wandelen
  • veranderingen zoals verhuizingen, zwangerschap, andere werktijden van de baas, nieuwe huisdieren, etc.
  • de hond krijgt te weinig vrijheid 
  • de hond krijgt te weinig aandacht en/of te weinig uitdaging

Stressvermindering plan 

Hou een dagboek bij met alle ups en downs er in, en dingen die je opvallen. Lees na elke week terug om te zien of er al verbeteringen zijn opgetreden en welke dat zijn.  Geef per dag bijvoorbeeld ook een cijfer van 1 tot 10 hoeveel stress je hond had.

Wat kan je allemaal doen om je hond te helpen?

  • Leer de stress-signalen en kalmerende signalen van je hond te herkennen en let er op.
  • Verminder stress-prikkels zo veel mogelijk. Schrijf de stress-prikkels van jouw hond op in je dagboek en bedenk een plan waar je je aan kan houden om de stress-prikkels te verminderen. Denk hierbij aan visite, hondenschool, shows, agility, autoritten, alleen zijn, etc.
  • Zorg dat je hond voldoende slaap krijgt (16 tot 18 uur per dag), zorg voor extra rust na een prikkelgevoelige wandeling of dag. 
  • Creëer een veilige plek voor je hond in huis waar de hond zich kan terugtrekken, met rust wordt gelaten en zich prettig voelt. Bijvoorbeeld een grote hondenmand met zachte kussens, of een bench met een dekentje er overheen waarvan je het deurtje open laat staan. Als je er ruimte voor hebt maak dan zelfs meerdere plekken zodat je hond zelf kan kiezen op elk moment van de dag waar hij wil liggen.
  • Communiceren, niet commanderen of forceren. Praat niet te veel tegen je hond, geef niet te veel opdrachten. Probeer liever duidelijkheid te geven met lichaamstaal, handsignalen, etc. Gebruik bijvoorbeeld een geluidssignaal zoals een klik met de tong voor aandacht en wijs met je hand of lichaamshouding naar de kant waar je op wil lopen. 

Dagelijkse activiteiten voor een gestreste hond

  • Geef je hond wat om op te kauwen zoals een pensstaafje, kauwen werkt kalmerend. 
  • Om het goede voorbeeld te geven, kan je samen met je hond een middagdutje doen. Heel knus en goed voor je onderlinge band!
  • Hou je hond elke dag een paar minuten bezig met snuffelspelletjes in huis en tuin (treatsearch) of hersenwerk zoals snuffelmatten of een verrijkte omgeving. Het kan zo simpel zijn als het uitstrooien van het voer van je hond in de tuin, waardoor hij met zijn neus op zoek moet naar elk voertje. 
  • Eén keer per dag 5 minuten snuffelspellen is voor de meeste honden meer dan voldoende! Voor sommige honden kan hersenwerk echter ook frustrerend zijn. Let dus goed op of je hond rustig zoekt en snuffelt. Als het een gefrustreerde bedoeling wordt, dan kan je beter een privéworkshop nemen bij een gecertificeerde instructeur (zoek hier een instructeur bij je in de buurt).
  • Snuffelmatten waarvan de opbrengst naar goede doelen gaat kan je bestellen bij de 50-50-shop steunt dieren met bestellingen. Onze honden zijn fan!
  • Je kan een eigen snuffeltuin maken voor je hond: https://snuffeltuinen.jimdofree.com/eigen-snuffeltuin-maken/
  • Heb je een kleine tuin of balkon? Ook dan kan je er een verrijkte omgeving van maken voor je hond: https://snuffeltuinen.jimdofree.com/snuffeltuin-vinden/hoe-ziet-een-snuffeltuin-eruit/kleine-tuin/
  • Minder = meer, als je je afvraagt of het te veel wordt voor je hond, dan is dat meestal een teken om een stapje terug te doen.  

Stressvrij wandelen

  • Bedenk dat het rustiger is voor je hond om (als je die mogelijkheid hebt) met de auto ergens heen te rijden voor een wandeling, in plaats van een rondje in je buurt te lopen. Zelfs al is het maar 500 meter dat je op die manier overbrugt, het kan enorm schelen voor je hond! Een natuurgebied, bos met weinig andere mensen, een lege grote parkeerplaats op zondag, of een industrieterrein. Het zijn plekken waar je weinig andere honden en mensen kan verwachten afhankelijk van het tijsdstip dat je er loopt. Kies je wandelingen dus hier op uit en houd de plasmomenten in de (drukke) wijk zo kort mogelijk.
  • Maak minder wandelingen per dag. Kan jouw hond bijvoorbeeld ook even een plas doen in de tuin of snel even aan de overkant van de straat? Vervang dan 2 of 3 wandelingen voor een korte plaspauze afhankelijk van hoe vaak je hond zijn behoefte moet doen. 
  • Hou de wandeling die je nog wel doet kort, zo’n 30 minuten per dag is voldoende. Eén keer per dag op een rustig moment 30 minuten wandelen is ook beter dan meerdere keren korter per dag op onrustige momenten. 
  • Zorg dat je zo veel mogelijk kan lopen in een prikkelarme omgeving, of in ieder geval op een prikkelarm tijdstip. Dus niet als de basisschool in je straat net pauze heeft. Sta als het kan eens een uurtje eerder op om de rest van de wandelaars vóór te zijn. 
  • Laat je hond rustig, langzaam lopen. Als je hond té opgewonden is en niet rustig kan lopen, hou de wandeling dan heel kort, en probeer het later op de dag of de volgende dag pas weer. 
  • Laat je hond veel snuffelen tijdens de wandeling, dit zorgt voor meer ontspanning. Trek je hond dus zeker niet mee maar laat hem het tempo bepalen en snuffelen waar hij wil. Snuffelen verlaagt namelijk de hartslag van de hond en maakt je hond dus rustiger.
  • Laat je hond zelf de route bepalen voor zover dat mogelijk is. Honden gaan vaak uit zichzelf al plekken en situaties die ze stressvol of eng vinden uit de weg. Dat kan ook een bepaalde geur zijn of geluid dat jij zelf niet eens kan horen.
  • Gooi geen ballen of stokken en doe geen spelletjes die voor opwinding zorgen en adrenaline doen stijgen tijdens deze periode (zoals wilde trekspelletjes). Hier kan je meer over lezen: https://www.michellevrolijk.nl/Honden,%20stokken%20en%20ballen%20website%20MV.pdf
  • Ga rustig samen ergens zitten en geniet van de omgeving. Dit kan ook gewoon in je eigen tuin. Lees een boek of geniet gewoon van de zon samen. Doe in ieder geval niks wat jou kan opwinden. Als jij rustig bent, rustig ademhaalt en een rustige hartslag hebt, dan heeft dit ook een positief effect op je hond. Maak er dus quality time van om samen de omgeving te ervaren.
  • Gebruik een lange riem van minimaal 3 meter (geen flex). Het blijkt uit onderzoek dat honden meer gaan snuffelen als de riem langer is, dit zorgt dus voor meer ontspanning. Zie hier op het plaatje het verschil met een korte riem van 1,5 meter, een langere riem van 2,5 meter en een hond die los loopt. De snuffeltijd is een heel stuk korter bij het gebruik van een korte riem! En een loslopende hond besteedt het meeste aandacht aan snuffelen.
  • Niet elke hond kan loslopen, dan is een riem van 5 tot 10 meter fijn om hem toch ruimte te geven zelf keuzes te maken en vrij rond te lopen. Merk je dat hij toch wild wordt door bijvoorbeeld wildgeuren in het bos? Hou hem dan even wat korter aan de riem tot hij weer tot rust komt. Niet alle honden kunnen namelijk meteen goed omgaan met vrijheid en zoeken dan juist de spanning op. Dat moet je als baas dus even ingrijpen en zorgen dat het koppie niet te vol raakt en overprikkeld.
snuffelen en lijnlengte
  • Ook krijgt je hond zo meer ruimte om dingen zelf uit de weg te gaan. Een flex staat meestal onder spanning en dit willen we nu juist voorkomen, kies daarom voor een gewone lijn.
  • Loop met een bocht om andere honden en mensen (fietsers, brommers, etc) heen, houd extra afstand als je hond stress-signalen vertoont. Steek desnoods de straat even over of draai om en loop een andere route. 
  • Een andere (rustige) omgeving waar je hond even kan rondsnuffelen zorgt voor voldoening door alle nieuwe geuren en indrukken. Dit kan een fijne afwisseling zijn voor de standaard wandelingen. Er zijn ook speciale snuffeltuinen te vinden (https://snuffeltuinen.jimdofree.com/) hiervoor. Of misschien heb je vrienden in je buurt die een tuin hebben waar je af en toe met je hond even heen kan. 
  • Zorg voor succes: begin en eindig een wandeling met iets positiefs.

Dit plan is opgesteld in samenwerking met Friends4ever dogschool en de 50-50 shop steunt dieren met bestellingen. Hiermee kan je goed zelf aan de slag om de stress bij je hond te verminderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen