Winkelwagen
pup

Rijgedrag pup: oorzaken en oplossingen

Waarom rijdt een pup?

Waarom vertoont een pup rijgedrag? Is het dominantie? Nee, niet echt – ze doen het meestal omdat ze zich vervelen, gestrest zijn, opgewonden zijn of (dit komt het minst vaak voor) seksueel opgewonden zijn. Rijgedrag is een veel voorkomend (en gênant) gedrag dat u bij uw hond of pup kunt waarnemen. Soms doen honden het bij andere honden. Soms bij een knuffeldier, een dekentje of een bank. En soms kiezen ze voor iemands been. Hoewel rijgedrag meestal een ongevaarlijk gedrag is, zijn er manieren om je hond te ontmoedigen om dit steeds te doen.

Hormonaal rijgedrag

Een intacte hond (niet gesteriliseerd of gecastreerd) kan op andere honden rijden vanwege hormonen en seksuele aantrekkingskracht. Wanneer beide honden intact zijn, kan dit eindigen in paren. Houd intacte honden van het andere geslacht gescheiden als je dit wil voorkomen. Soms zal een intacte hond op een gesteriliseerde of gecastreerde hond rijden. Teefjes kunnen dit ook doen, en het kan al dan niet seksueel van aard zijn. Wanneer een hond op voorwerpen of mensen rijdt, kan dit een vorm van masturbatie zijn. Je hond laten castreren of steriliseren kan eventueel helpen bij het probleem. Maar houd er rekening mee dat een ontwikkelde gewoonte ook kan blijven bestaan na de ingreep.

Rijgedrag van je pup door opwinding

Bij niet-seksuele opwinding is de kans aanwezig dat een pup rijgedrag vertoont. Het is gewoon een manier voor de hond om energie te verbranden of stress te verlichten. Dit kan komen door positieve en negatieve opwinding. Sommige honden blaffen, sommige rennen of springen en anderen rijden. Dit is normaal voor veel honden. Als het gedrag vaak voorkomt, kan training helpen helpen.

Het managen van prikkels en hoeveel een hond per dag aan kan is ook iets om in de gaten te houden. Een overprikkelde pup zal veel sneller dit gedrag laten zien dan een pup die niet te veel prikkels heeft moeten verwerken. Het is dan ook zeker een signaal om sneller in te grijpen en de hond te begeleiden naar meer rust. Soms is het nuttig je hond te ondersteunen met supplementen die ondersteunend werken bij stress, zoals die uit onze webshop. Wil je persoonlijk advies hierover neem dan contact met ons op!

Spelend rijgedrag

Net als spelgevechten kan rijgedrag normaal en acceptabel gedrag zijn tussen twee honden of pups, zolang het één van de honden niet van streek maakt. Sommige honden spelen met elkaar, en iedereen vindt het prima. Sommige honden vinden het gewoon leuk om te rijden. Zorg ervoor dat je het gedrag afbreekt als één van de honden geïrriteerd lijkt of onder de indruk. Trainen (bijvoorbeeld om naar je toe te rennen wanneer je wordt geroepen) kan nuttig zijn om de frequentie en intensiteit van het spelende rijgedrag te verminderen.

Medische oorzaken voor rijgedrag

Voordat u probeert uw hond te trainen om niet te rijden, moet u medische oorzaken uitsluiten. Hoewel rijgedrag meestal niet gerelateerd is aan een medische aandoening, zijn er wel een paar mogelijkheden. Urineweginfecties, huidallergieën en priapisme (aanhoudende erectie) kunnen rijgedrag veroorzaken. Dit is vergelijkbaar met ander gedrag, zoals het likken van het genitale gebied of het wrijven tegen meubels of andere voorwerpen aan. De dierenarts is de aangewezen persoon om gezondheidsproblemen uit te sluiten als mogelijke redenen voor rijgedrag.

Hoe stop je het rijgedrag van je pup?

Je kan verschillende dingen doen om je pup te laten stoppen met dit gedrag. Bijvoorbeeld door met iets lekkers je hond af te leiden en weg te leiden van de andere hond of van het voorwerp waar hij mee bezig was. Je kan je hond ook even aanlijnen zodat hij niet meteen weer terug gaat naar waar hij mee bezig was. Even een time-out dus. Bedenk ook wat je kan doen om het de volgende keer te voorkomen.

Komt het vooral voor tijdens wild spelen met andere honden? Hou het spelen dan korter en kap het af als het te wild wordt. Probeer dus het rijgedrag vóór te zijn. Komt het vooral voor bij visite of als de kinderen thuis komen van school? Doe daar dan iets mee. Laat de hond even in de tuin weg van de drukte, of geef hem een gevulde Kong ter afleiding op een rustige plek. De stressemmer van een pup is al snel vol, en hij moet dagelijks veel indrukken verwerken. Begeleidt hem daarin en zoek eventueel hulp van een gedragstherapeut als je persoonlijke begeleiding wil hierbij.

Jouw pup op heterdaad betrappen

Je kan je pup op heterdaad betrappen tijdens het rijden. Roep de naam van je hond en zeg een woord zoals “stop” of “klaar”. Het woord “nee” is niet ideaal omdat het zo vaak in een gesprek wordt gebruikt en door veel hondenbaasjes te pas en te onpas wordt geroepen. Een speciaal stop commando is daarom beter.

Als je hond wanneer u “stop” of “klaar” zegt, beloon dan met een traktatie, een speeltje of genegenheid, afhankelijk van wat uw hond het leukst vindt. Verwijder het lijdende voorwerp van het rijden indien mogelijk. Als het een persoon is, moet je misschien je hond even uit de kamer leiden.

Als je de aandacht van je pup niet kunt krijgen met een gesproken commando, moet je hem misschien weg lokken met een waardevolle beloning. Zoek iets heel aantrekkelijks, zoals een traktatie of een favoriet piepspeeltje. Herhaal consequent de “stop”- of “klaar”-cue elke keer dat de hond op heterdaad wordt betrapt. Prijs je hond altijd wanneer hij zijn aandacht op de beloning richt en weg van het rijden.

Zoek professionele hulp

Uiteindelijk kun je misschien het rijgedrag van je pup doorbreken. Sommige honden zullen echter niet zo gemakkelijk stoppen. Als de jouwe daar één van is, wil je misschien de hulp inroepen van een professionele hondentrainer of gedragstherapeut om aan het probleem te werken. Ook wij kunnen je helpen bij het zoeken naar een geschikte professional en/of ondersteuning met supplementen.

Anders moet je misschien accepteren dat jouw pup dit doet en situaties vermijden waarin het berijden een probleem is. In dat geval moet je vooral weten hoe je het rijgedrag van je pup kunt voorspellen en waar mogelijk kunt voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen