Winkelwagen

Reishi een sterk immuunsysteem

Reishi Header

Reishi voor honden

Samenvatting

Reishi is een paddenstoel die al sinds de tiende eeuw voor Christus wordt gebruikt in de Chinese geneeskunde. Wetenschappelijk onderzoek toont de volgende eigenschappen aan:

  • Versterking van het immuunsysteem
  • Prebiotische ondersteuning
  • Krachtig antioxidant tegen vrije radicalen

Wat is Reishi

Reishi is een paddenstoel en zijn bijnaam is ‘de paddenstoel van onsterfelijkheid’. Het is een roodbruine paddenstoel die al lang bekend is in Azië. Het wordt daar al eeuwen gebruikt voor het immuunsysteem en algemene gezondheids-bevorderende redenen.

Waar wordt het voor gebruikt

De meest voorkomende reden voor het gebruik is om het immuunsysteem te versterken. Een andere reden voor gebruik is voor een gezondere maag-darm stelsel. Reishi is namelijk een krachtige antioxidant die helpt om de ziekmakende vrije radicalen te neutraliseren. Het vormt een goede combinatie met Ashwagandha. Er wordt de laatste jaren onderzoek naar gedaan als middel tegen tumoren. Het zou de werking van natural killer cellen versterken. Dit soort cellen houden tumoren en met virussen besmette cellen tegen. Het zou ook helpen bij het voorkomen en behandelen van obesitas. Dit zou een resultaat zijn van een gezonder maag-darmkanaal en daarom een normale eetlust bevorderen. De laatste twee eigenschappen (tumoren en obesitas) laten we buiten beschouwing in dit artikel. Ze lijken een gevolg te zijn van de eerder genoemde eigenschappen.

Reishi en het immuunsysteem

Reishi heeft een hoge concentratie polysaccharides. Dit zijn complexe suikers die werken als een antioxidant. Ze beschermen het lichaam tegen ziekmakende vrije radicalen. In een onderzoek waarbij dieren deze glucanen werden gevoerd, werden cellen van het immuunsysteem actiever. In een ander onderzoek bij mensen die chemotherapie hadden ondergaan, werd ook reishi voorgeschreven. Het kan dus een positief effect hebben op het immuunsysteem door het af te remmen maar ook door het te activeren.

Reishi en microbioom

Zoals gezegd bevat Reishi een hoge concentratie van polysachariden. Deze werken in de maag en darmen als een prebioticum. Dat betekent dat ze voeding vormen voor de prebiotische bacteriën die essentieel zijn voor een gezond immuunsysteem. We noemen de bacteriecultuur in de maag en darmen wordt ook wel het microbioom. Een gezond microbioom zorgt voor een sterker immuunsysteem, meer energie, en een betere algehele gezondheid.

Reishi als antioxidant

Reishi is een bron van antioxidanten. Deze hebben een beschermend effect. Ze neutraliseren vrije radicalen. In een onderzoek kregen dieren een dieet met een enorm hoog vetgehalte. Daar werden de cellen beschermd door de antioxidanten. Het mag duidelijk zijn dat het immuunsysteem, de bacteriën in maag en darmen en de antioxidanten, nauw met elkaar verbonden zijn. Reishi kan daar dus een positieve rol in spelen.

Gebruik en waarschuwing

In extreem hoge doses is Reishi giftig. Sommige honden (en mensen) worden misselijk van paddenstoelen. In dat geval heeft het geen zin om het te blijven geven. Het is ook slim om de dosering daarom laag te houden.

BELANGRIJK: NIET GEBRUIKEN WANNEER ER SPRAKE IS VAN EEN AUTO-IMMUUNZIEKTE. NIET GEBRUIKEN IN COMBINATIE MET MEDICATIE DIE HET IMMUUNSYSTEEM ONDERDRUKKEN!

Bronnen

Mao T, van De Water J, Keen CL, et al. Two mushrooms, Grifola frondosa and Ganoderma lucidum, can stimulate cytokine gene expression and proliferation in human T lymphocytes. Int J Immunother 1999;15(1):13-22.

Sun LX, Li WD, Lin ZB, et al. Protection against lung cancer patient plasma-induced lymphocyte suppression by Ganoderma lucidum polysaccharides. Cell Physiol Biochem. 2014;33(2):289-299.

Chen HS, Tsai YF, Lin S, et al. Studies on the immuno-modulating and anti-tumor activities of Ganoderma lucidum polysaccharides. Bioorg Med Chem. Nov 1 2004;12(21):5595-560

Mau JL, Lin HC, Chen CC. Antioxidant properties of several medicinal mushroomsJ Agric Food Chem. (2002)

Recente beoordelingen