Help, mijn pup rent als een gek door het huis!

Help, mijn pup rent als een gek door het huis!

Het is één van de meest gestelde vragen van mensen die een pup hebben aangeschaft. Mijn pup rent als een gek door het huis, wat moet ik doen? Sommigen vragen of hun hond misschien ergens last van heeft. Weer anderen vragen of ze in moeten grijpen. Het betreft hier zogenaamde zoomies en ondanks dat het voornamelijk iets is wat pups doen, komt het zeker ook bij volwassen honden voor. Sterker nog, onze rustigste hond heeft ze ook wel eens en dan met name buiten als er zand en bulten zijn. 

Zoomies door spanningopbouw 

Voordat ik inga op zoomies wil ik beginnen met een kleine anecdote. Een paar dagen geleden liep ik met Mahru door het bos. Het was warm en we deden het rustig aan. Aan het einde van het lange pad verscheen een Labradoodle en hij kwam met zijn baasje op ons afgelopen. Ik merkte al snel dat hij spanning opbouwt, niet per se negatieve spanning, maar spanning is spanning. Eenmaal bij Mahru aangekomen snuffelde hij voorzichtig. Gelukkig is Mahru heel gemakkelijk met ontmoetingen maar de labradoodle vond het zeer opwindend en hij vond het duidelijk moeilijk om rustig te blijven. Toen hij doorhad dat het goed zat ging hij als een gek door het bos rennen, zo ongecontroleerd zelfs dat hij tegen een boom knalde. Toen hij weer bij Mahru aankwam bouwde hij weer spanning op, en ja hoor, daar ging weer! Het baasje vertelde me dat hij aan het uitdagen was, de realiteit was dat hij zoomies had. 

Waarom rent mijn pup als een gek door het huis?

Zoomies verwijzen naar onmiskenbare explosies van energie die honden af ​​en toe hebben. Honden vertonen vaak hectisch, ongecontroleerd en repetitief gedrag, zoals rondjes rennen of om hun as draaien. De meest veelvoorkomende oorzaak van zoomies is een overmatige opbouw van energie die honden vasthouden, die vervolgens in één grote uitbarsting wordt vrijgegeven.

Bepaalde tijden van de dag kunnen bij honden veroorzaken vaker zoomies dan andere. Zoomies komen vaak voor in de ochtend zodra een hond wakker wordt of ‘s avonds na een groot deel van de dag in een bench te hebben doorgebracht of anderszins opgesloten te zijn. Sommige honden krijgen zoomies na een wasbeurt, terwijl anderen worden getriggerd door stressvolle situaties zoals een bezoek aan de dierenarts of visite. Zoomies komen het vaakst voor bij puppy’s en jongere honden, maar het fenomeen kan honden van alle leeftijden en rassen soms treffen.

Opvallend genoeg heeft onze rustigste hond het vaakst ‘last’ van zoomies. Vooral op zandvlaktes kan ze als een dolle gaan racen, de associatie van het zand is bij haar zo sterk dat ze zich zelden kan inhouden. Inmiddels is ze 7 jaar oud en doet ze dit nog altijd. 

Waarom rent jouw pup als een gek door het huis?

Dus, jouw pup rent als een gek door het huis? Zoomies zijn een vorm van natuurlijk hondengedrag en over het algemeen is het geen reden tot ongerustheid is. Belangrijk is dat een hond of pup ruimte heeft om te rennen zonder zichzelf te verwonden. Wanneer een hond constant zoomies heeft kunnen ze echter een teken zijn van een groter gedragsprobleem, dus het is een goed idee om bij te houden hoe vaak uw hond zoomt en om welke redenen.

Zoals gezegd Mahru heeft vaak zoomies wanneer ze op een grote zandvlakte komt. Er is een duidelijk aanwijsbare reden en ze vindt het gewoon erg leuk. In haar geval is het ook iets minder ongecontroleerd dan je vaak bij pups ziet, ze maakt er echt wel een mooie racebaan van. Wanneer er voor ons iets moois of spannends in het verschiet ligt of wanneer we zojuist iets enorm spannends hebben meegemaakt willen we zelf deze energie eruit gooien. Misschien heb je ook wel eens ternauwernood een ongeluk vermeden of wint je favoriete team in de laatste minuut het kampioenschap na een enerverend duel. Er moet dan wat worden gedaan met de adrenaline, en voor een hond is dat niet anders. 

7 dingen die je moet weten over zoomies

Hopelijk heb je inmiddels al een goed beeld wat zoomies zijn en waar ze vandaan komen. 

1. 𝗘𝗿 𝗯𝗲𝘀𝘁𝗮𝗮𝘁 𝗲𝗲𝗻 𝘁𝗲𝗰𝗵𝗻𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝘁𝗲𝗿𝗺 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝘇𝗼𝗼𝗺𝗶𝗲𝘀

In de wetenschap worden zoomies FRAP’s genoemd. Dit staat voor Frenetic Random Activity Periods. De heersende theorie is dat deze dieren in staat stelt street te verlichten en zich te ontdoen van opgekropte energie. Maar het is nooit met honderd procent zekerheid bewezen dat dit het geval is. 

𝟮. 𝗭𝗼𝗼𝗺𝗶𝗲𝘀 𝗴𝗮𝗮𝗻 𝗴𝗲𝗽𝗮𝗮𝗿𝗱 𝗺𝗲𝘁 𝗲𝗻𝗼𝗿𝗺𝗲 𝘂𝗶𝘁𝗯𝗮𝗿𝘀𝘁𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗲𝗻𝗲𝗿𝗴𝗶𝗲

Honden met de zoomies zullen in veelal in grote cirkels rennen, min of meer dezelfde route. In sommige gevallen draaien ze om hun as. Ze zetten vaak ineens een  sprint in; ze houden hun achterpoten veelal onder hun lichaam en hebben; een wilde, opgewonden blik in hun ogen. Ze nemen veel scherpe bochten, draaien over veranderen op andere manier plotseling van richting.

𝟯. 𝗪𝗮𝘁 𝘃𝗼𝗼𝗿𝗮𝗳𝗴𝗮𝗮𝘁 𝗮𝗮𝗻 𝗲𝗲𝗻 𝘇𝗼𝗼𝗺𝗶𝗲

Zoomies kunnen gebeuren wanneer honden opgewonden raken, wanneer ze naar buiten gaan nadat ze te lang  binnen hebben gezeten, wanneer ze een andere hond zien, wanneer hun favoriete baasje thuiskomt. Van bepaalde ondergronden zoals zand of in de sneeuw. Sommige honden krijgen de zoomies wanneer ze een grote boodschap hebben gedaan. 

𝟰. 𝗭𝗼𝗼𝗺𝗶𝗲𝘀 𝘇𝗶𝗷𝗻 𝗻𝗼𝗿𝗺𝗮𝗮𝗹, 𝗯𝗲𝗵𝗮𝗹𝘃𝗲… 

Er is niets mis met je hond en dit is normaal hondengedrag – zeker wanneer je hond niet op een gevaarlijke plek rondrent, zoals in de buurt van een weg of een plek met allerlei gevaarlijke voorwerpen waar ze zich aan kunnen bezeren. Zoomies zijn niet problematisch maar ze worden soms verward met obsessief-compulsief gedrag. Bijvoorbeeld wanneer een hond constant zijn eigen staart probeert te pakken of wanneer een hond constant hetzelfde rondje blijft lopen in de tuin. In die gevallen is het ongelooflijk belangrijk om contact op te nemen met een specialist.  

𝟱. 𝗭𝗼𝗼𝗺𝗶𝗲𝘀 𝗱𝘂𝗿𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗸𝗼𝗿𝘁

Meestal duurt een geval van de zoomies hooguit een paar minuten, vaak nog niet eens een minuut. Er zijn gevallen wanneer ze (veel) langer duren maar dat komt niet vaak voor.

𝟲. 𝗛𝗲𝘁 𝗶𝘀 𝗺𝗼𝗲𝗶𝗹𝗶𝗷𝗸 (𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗮𝗸 𝗼𝗻𝗻𝗼𝗱𝗶𝗴) 𝗼𝗺 𝘇𝗼𝗼𝗺𝗶𝗲𝘀 𝘁𝗲 𝘀𝘁𝗼𝗽𝗽𝗲𝗻, 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗼𝗻𝗺𝗼𝗴𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸

Het is moeilijk om een ​​hond halverwege het zoomen te stoppen, dus het is meestal het gemakkelijkst om deze explosies af te wachten. Je kunt hun beweging wel wat sturen door bijvoorbeeld mee te rennen maar dan een andere kant op, zo kun je ze sturen naar een veiligere plek. Hetzelfde geldt voor het gooien van een speeltje in de richting waar jij wilt dat je hond naar toe moet. Wat je niet moet doen is je hond achterna rennen want daarmee maak je het alleen maar spannender en wordt het nog moeilijker om te kalmeren. 

𝟳. 𝗭𝗼𝗼𝗺𝗶𝗲𝘀 𝗶𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗱𝗲 𝗲𝗻𝗶𝗴𝗲 𝘂𝗶𝘁𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 𝗼𝗽𝗴𝗲𝗸𝗿𝗼𝗽𝘁𝗲 𝗲𝗻𝗲𝗿𝗴𝗶𝗲

Zoals gezegd wil een hond spanning kwijt en zoomies is een manier om dat te doen. Maar er zijn allerlei andere uitingsmogelijkheden. Een hond kan bijvoorbeeld ‘heel vervelend’ worden door hyperactief gedrag vertonen, in spullen bijten, constant aandacht eisen. 

Het is als baasje aan jou om de oorzaak daarvoor te vinden. Doet een hond veel te weinig of misschien juist te veel op een dag? Als je de hele dag in een nare bench of kamer bent opgesloten dan moet die energie en frustratie eruit. Het is dan niet gek dat je pup als een gek door het huis rent. Maar wanneer het een hele drukke dag is met bijvoorbeeld spannende ontmoetingen met andere honden, een tripje naar de dierenarts of een druk winkelcentrum, visite over de vloer en wat nog meer, dan is het moeilijk om tot rust te komen. Wat dat betreft lijkt het gedrag van een hond dat veel te weinig doet erg veel op een overprikkelde of oververmoeide hond. 

Conclusie over zoomies

Zoomies zijn normaal, en laten we eerlijk zijn, een stuk leuker dan zoom-gesprekken. Je hoeft een hond ook helemaal niet te kalmeren. Want zoomies duren maar kort en het is belangrijk dat een hond die energie kwijt kan. Het is een manier om met een situatie om te gaan, het is essentieel om een hond de ruimte daarvoor te geven.

Maar wanneer een hond ongelooflijk veel zoomies heeft of veel en lange periodes hyperactief is, dan is er iets niet goed. In dat geval moet de situatie waarin de hond zit veranderen. Het is altijd verstandig om eerst zelf te analyseren, als je er vervolgens niet uitkomt kun je misschien de hulp van een gedragstherapeut inschakelen.