Winkelwagen

overprikkelde pup

Is mijn pup overprikkeld?

Je nieuwe pup is er eindelijk, wat een feestje! Hij wil vooral veel spelen en aandacht van jou de hele dag. Maar hij lijkt maar niet tot rust te komen. Is hij nu overprikkeld? Hoe je overprikkeling bij je pup kan herkennen en wat je kan doen aan een overprikkelde pup lees je in dit artikel.

Overprikkeling bij honden kan een veelvoorkomend probleem zijn dat ze te maken krijgen met een veelheid aan drukke, luidruchtige situaties die hun zintuigen overweldigen. Deze problemen kunnen ernstiger worden als ze niet worden behandeld en kunnen leiden tot angstgevoelens, agressieve gedragingen of destructief gedrag. Overprikkeling bij je pup kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, zoals het omgaan (spelen) met andere honden, het verblijven in een drukke omgeving, luide geluiden of bijvoorbeeld intense lichtflitsen.

Signalen herkennen van een overprikkelde pups

Wat zijn de symptomen van overprikkeling bij honden? Om te begrijpen of je pup overprikkeld is, is het belangrijk om de symptomen te kennen. De meest voorkomende symptomen zijn onder andere:

  • Je pup lijkt onvermoeibaar en doet de hele tijd heel druk.
  • Te weinig slaap. Een opgroeiende pup (tot 6 maanden) zou per etmaal wel zeker wel 18 tot 20 uur moeten slapen.
  • Je pup hapt constant in je handen, broekspijpen, speeltjes, kussens, eeeh, ja alles waar hij maar bij kan.
  • Reageren op elk geluid met wakker worden of er meteen op af willen gaan.
  • Je pup loopt je steeds overal achterna.
  • Je pup heeft diarree (mits medische oorzaken zoals giardia zijn uitgesloten).
  • Ongemotiveerd gedrag, of onvermogen om zich te concentreren.

Dit geeft wel een aardig beeld. Er zijn natuurlijk nog veel meer signalen van een overprikkelde pup en niet elke hond zal hetzelfde gedrag laten zien bij overprikkeling.

Wat te doen als je pup overprikkeld is?

Als je merkt dat je pup overprikkeld is, is het belangrijk om de situatie te herkennen en te begrijpen wat je pup nodig heeft. Wees geduldig en begrijp dat het een tijdje kan duren voordat je pup zich ontspant in een omgeving. Als je pup overprikkeld is, is het belangrijk om hem te laten weten dat je er bent om zijn zorgen te verlichten. Laat hem weten dat je er voor hem bent. Blijf rustig en kalm en geef je pup de tijd om te ontspannen. Als je pup overprikkeld is, is het belangrijk om hem te helpen in een rustige omgeving te komen. Dit kan worden bereikt door een aantal simpele technieken zoals het verminderen van geluidsoverlast, het verminderen van prikkels en het creëren van een rustige ruimte waar je pup zich kan ontspannen.

Als je pup overprikkeld is, moet je ook ervoor zorgen dat je hem helpt om zijn angst en stress te verminderen. Je kunt dit doen door het geven van een kalmerende massage of het geven van een kalmerend supplement. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je pup zich veilig voelt en ontspant zodat hij zich beter kan concentreren.

overprikkelde pup
Puppy

Hoe verwerken pups overprikkeling?

De eerste periode met een nieuwe pup in huis is natuurlijk heel erg leuk. Je wil niks missen van zijn ontdekkingstocht van de nieuwe wereld om hem heen. Daarnaast heb je ook vast wel veel plannen gemaakt: langs de dierenarts voor controle, naar de puppycursus, wandelen en spelen met andere honden, je familie en vrienden ontmoeten…. al deze dingen zijn heel erg nieuw voor je pup. En al deze nieuwe indrukken zorgen er voor dat hij moeilijk tot rust kan komen. En juist rust is zo belangrijk voor het verwerken van alle nieuwe informatie! Het is dus heel erg belangrijk dat jij je pup helpt om die rust te krijgen en niet overprikkeld te raken.

Overprikkeling bij je pup voorkomen

Hoe kun je overprikkeling bij honden behandelen? Er zijn veel manieren waarop je je pup kunt helpen omgaan met overprikkeling. Hieronder staan enkele tips om je pup te helpen:

  • Zorg ervoor dat je pup een rustige omgeving heeft waar hij kan ontspannen.
  • Laat je pup regelmatig uitrusten.
  • Geef je pup voldoende oefening.
  • Stel je pup bloot aan een beetje geluid, licht en drukte, om te helpen bij het acclimatiseren aan deze omgeving.
  • Geef je pup rustige speeltijd, waarbij hij zich kan ontspannen en plezier kan maken.
  • Geef je pup voldoende mentale stimulatie zoals puzzels en spelletjes.
  • Zorg voor een regelmatig wandelpatroon.
  • Voor pups die al wat ouder zijn kunnen ook supplementen worden ingezet. Neem gerust contact met ons op voor een gratis uitgebreid advies op maat hierover.

Conclusie

Overprikkeling bij je pup kan een veelvoorkomend probleem zijn dat hij tegenkomt in drukke, luidruchtige situaties. Gelukkig zijn er veel manieren waarop je je pup kunt helpen omgaan met overprikkeling. Om te begrijpen of je pup overprikkeld is, is het belangrijk om de symptomen te kennen. Er zijn veel manieren waarop je je pup kunt helpen omgaan met overprikkeling, zoals het verminderen van geluidsoverlast, het verminderen van prikkels en het geven van een kalmerend middel. Als je merkt dat je pup overprikkeld is, is het belangrijk om zijn zorgen te verlichten, door hem te laten weten dat je er bent om voor hem te zorgen, en hem te helpen in een rustige omgeving te komen.

2 comments

  1. […] Puppies think it’s an exciting game. They like to be nipping at your ankles, stalking you, and nipping at your fingers. However, this does not help the dog become a mature and responsible pet. As a dog owner, there is one reason the puppy shouldn’t be allowed to start biting. Biting can be interpreted as a challenge to your authority or an assertion of dominance. overprikkelde pup rustig krijgen […]

  2. […] A puppy fence is an essential item for every dog owner. The fences are short and can prevent your puppy from running off. A stairway in a home with two stories is one of the most dangerous areas. Even when it is daytime, puppies might have difficulty walking and should not be allowed to ascend and descend the stairs. A gate can keep a puppy in her “safe space” at night, or protect her from dangerous areas such behind the TV. pup hapt naar handen […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen