Login

Register

Login

Register

overprikkelde pup

Is mijn pup overprikkeld?

Je nieuwe pup is er eindelijk, wat een feestje! Hij wil vooral veel spelen en aandacht van jou de hele dag. Maar hij lijkt maar niet tot rust te komen. Is hij nu overprikkeld? Hoe je overprikkeling bij je pup kan herkennen en wat je kan doen aan een overprikkelde pup lees je in dit artikel.

Signalen herkennen van een overprikkelde pups

Wat zijn nou de signalen die er op wijzen dat jouw pup overprikkeld is? We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje:

  • Je pup lijkt onvermoeibaar en doet de hele tijd heel druk.
  • Te weinig slaap. Een opgroeiende pup (tot 6 maanden) zou per etmaal wel zeker wel 18 tot 20 uur moeten slapen.
  • Je pup hapt constant in je handen, broekspijpen, speeltjes, kussens, eeeh, ja alles waar hij maar bij kan.
  • Reageren op elk geluid met wakker worden of er meteen op af willen gaan.
  • Je pup loopt je steeds overal achterna.
  • Je pup heeft diarree (mits medische oorzaken zoals giardia zijn uitgesloten).

Dit geeft wel een aardig beeld. Er zijn natuurlijk nog veel meer signalen van een overprikkelde pup en niet elke hond zal hetzelfde gedrag laten zien bij overprikkeling.

Puppy

Hoe verwerken pups overprikkeling?

De eerste periode met een nieuwe pup in huis is natuurlijk heel erg leuk. Je wil niks missen van zijn ontdekkingstocht van de nieuwe wereld om hem heen. Daarnaast heb je ook vast wel veel plannen gemaakt: langs de dierenarts voor controle, naar de puppycursus, wandelen en spelen met andere honden, je familie en vrienden ontmoeten…. al deze dingen zijn heel erg nieuw voor je pup. En al deze nieuwe indrukken zorgen er voor dat hij moeilijk tot rust kan komen. En juist rust is zo belangrijk voor het verwerken van alle nieuwe informatie! Het is dus heel erg belangrijk dat jij je pup helpt om die rust te krijgen en niet overprikkeld te raken.

Wat kan je doen om overprikkeling te voorkomen?

  • Maak een rustige plek waar je pup zich kan terugtrekken. Dit moet zijn veilige plekje zijn waar hij met rust wordt gelaten. Dat betekent echt met rust laten. Dus niet op je pup aflopen om te aaien als hij daar ligt. Als er (kleine) kinderen zijn in huis, let er dan ook op dat deze je pup met rust laten en er niet bij gaan zitten. Maak je hond zeker niet expres wakker. Lees er meer over op de blog van Nina van Tilbeurgh.
  • Zorg dat je niet te veel van je pup vraagt op een dag. Is je pup overprikkeld, ga dan niet ook nog eens visite uitnodigen of samen naar de dierenwinkel. Hou de wandeling die dag extra kort en ga ook niet wild spelen met je pup. Zorg er dus voor dat de stresshormonen weer tot rust kunnen komen.
  • Hou een dagboek bij met activiteiten. Hierin schrijf je op hoe vaak en hoe lang je wandelt, speelt, en andere activiteiten onderneemt (zoals cursus, visite, etc). Hou ook bij hoeveel rust je hond neemt (het aantal uren). Zo kan je zelf leren herkennen wat te veel is voor je hond en daar rekening mee houden.

Leer meer over overprikkeling

Dit artikel helpt je hopelijk een beetje op weg met je overprikkelde pup. Wil je meer lezen over overprikkeling bij honden? We hebben drie heel uitgebreide artikelen hierover op onze website staan. Echt een aanrader om eens te lezen:

Tagged , , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.