Ontstoken oog bij je hond

Ontstoken oog bij je hond

Honden kunnen net als wij last hebben van ontstoken ogen, en net als wij kan dat duiden op verschillende ontstekingen. Twee daarvan zijn blefaritis en conjunctivitis. Wanneer een term eindigt op -itis weet je eigenlijk dat je altijd te maken hebt met een ontsteking. Denk bijvoorbeeld aan artritis of bronchitis. Maar laten we het bij het ontstoken oog van de hond houden.

Wat is blefaritis bij honden?

Blefaritis ook wel geschreven als blepharitis betekent ontsteking van het ooglid en de huid rondom het oog. Gewoonlijk zal een ontstoken oog bij je hond zorgen voor gekrab als gevolg van irritatie en jeuk. Dit kan leiden tot secundaire ontsteking van het binnenoppervlak van het oog, conjunctivitis genaamd.

Tekenen en symptomen van blefaritis bij honden

Blefaritis kan een of beide ogen aantasten, waardoor de oogleden rood en gezwollen worden. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat de hond krabt of in de ogen om verlichting te vinden. Veel honden zullen hun ogen ongecontroleerd knipperen of loensen.

Roodheid van de sclera (het witte deel van het oog), conjunctivitis, gezwollen oogleden, schilferige huid rond de ogen, verlies van pigmentatie rond de ogen, pijn in het gebied rond de ogen en tot slot oogafscheiding, zijn allen bekende symptomen van een ontstoken oog bij je hond. Het is belangrijk wanneer je hond bovenstaande symptomen vertoont dat je contact opneemt met je dierenarts. Oogontstekingen zijn veel gemakkelijker te behandelen wanneer je er vroeg bij bent.

Hoe kreeg mijn hond blefaritis?

Vaak is de oorzaak niet bekend. Er is een veelheid aan mogelijke oorzaken bekend en een dierenarts zal proberen deze te achterhalen. Enkele van deze zijn:

Allergieen: bijwerkingen van specifieke voeding of medicatie, omgevingsfactoren of een insectenbeet (dit zijn de meest voorkomende oorzaken).

Aangeboren afwijkingen: blefaritis komt vaker voor bij rassen met overmatige huidplooien in het gezicht en andere kenmerken zoals wimpers die naar binnen of door het ooglid groeien.

Infecties: stafylokok of streptokokkeninfecties, virale en parasitaire infecties kunnen ook leiden tot blefaritis.

Welke hondenrassen zijn vatbaar voor oogontsteking?

Blefaritis komt voor bij alle honden en op alle leeftijden, maar er zijn bepaalde rassen die een hoger risico lopen, waaronder die met veel gezichtsplooien en een korte snuit. Het is niet verwonderlijk dat de sharpei, chow, shih tzu en mopshond bij deze rassen behoren. Opvallend genoeg zijn zowel de golden als de labrador retriever ook gevoelig.

Diagnose en behandeling van blefaritis bij honden

Zoals gezegd zal de dierenarts eerst proberen te achterhalen wat de oorzaak is van het ontstoken oog bij je hond. Vervolgens zal de urine en bloed worden getest. Natuurlijk wordt ook het oog gecontroleerd en gekeken worden of er sprake is van bacterien, schimmels of mijten. Het resultaat van dit onderzoek bepaald wat de beste behandeling is. Het artikel wordt te lang om alle behandelingen langs te gaan. Daarnaast ben ik geen dierenarts.

Behandelingen zijn divers en kunnen bestaan uit antibiotica, pijnstillers, ontstekingsremmers, antihistaminica, verandering van dieet, verzorging van het oog met bijvoorbeeld koude kamillethee of een zoutoplossing. Aangezien de behandeling dus afhankelijk is van de oorzaak van de oogontsteking is het zeer onverstandig om zelf maar wat te proberen.

Conjunctivitis, een veel voorkomende vorm van oogontsteking

zoals gezegd kan door blefaritis een secundaire oogontsteking ontstaan, namelijk conjunctivitis. Met name omdat een hond gaat krabben kan deze vorm optreden.

Conjunctivitis verwijst naar een ontsteking van het bindvliesweefsel. Het bindvlies is een slijmvlies, vergelijkbaar met het slijmvlies van de mond en neus. Dit membraan, is eigenlijk een laag slijmafscheidende cellen en bedekt de oogbol.

Honden hebben een derde ooglid in de binnenste ooghoek, die ook bedekt is met bindvlies. Bij gezonde honden is het bindvlies van de oogleden niet goed zichtbaar en heeft een bleke, roze kleur. Wanneer conjunctivitis optreedt, worden de conjunctivale membranen rood en gezwollen.

Conjunctivitis hoeft zeker niet als secundaire ontsteking ontstaan. Immers er zijn meer redenen waarom een hond gaat krabben. Daarnaast kunnen allerlei virale infecties of verstoppingen van de traanbuis ontstaan.

Symptomen van conjunctivitis bij je hond

Het is niet gek dat een van de bekendste symptomen de vieze afscheiding aan de binnenkant van het oog is. Het is belangrijk dat je dit goed schoonhoudt met een steriel gaasje en niet met je vingers weghaalt. Dan bestaat de kans dat je nog meer vieze bacterien toevoegt. Je hoeft niet per se naar de dierenarts wanneer je hond een dagje last heeft van een tranend oog. Maar mocht het erg vies zijn of vaak voorkomen dan is het zeker verstandig om toch even contact op te nemen.

Omdat conjunctivitis net als blefaritis meerdere oorzaken kan hebben, bestaan er dus ook meerdere behandelingen. In dit geval zal de dierenarts ook gaan kijken naar de oorzaak en daar een behandeling op baseren. Op het internet zijn tal van oplossingen en wijze raad te vinden voor een ontstoken oog bij je hond. Behalve goed schoonhouden met een steriel gaasje is het niet verstandig om deze adviezen op te volgen. Want als je niet weet wat de oorzaak is van een ontsteking kan het averechts werken om het oog van je hond zomaar met iets te behandelen.