Mijn hond wil niet lopen

Mijn hond wil niet lopen

Mijn hond wil niet wandelen!

Heeft jouw hond eerder genoten van jullie gezamenlijke wandelingen? Maar wil je hond ineens niet lopen? Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor dit gedrag. Wij zullen er hier een aantal bespreken en ook uitleggen wat verstandige vervolgstappen zijn.

Een van de meest voorkomende redenen voor een hond om plotseling niet meer te willen wandelen, is angst. Honden die al hun hele leven van wandelen houden, worden niet zomaar koppig. Als ze plotseling niet meer mee willen wandelen, wat ze voorheen wel graag deden, dan heeft dit meestal te maken met angst of pijn. Of zelfs beide.

Er kan iets zijn gebeurd tijdens een wandeling dat alle eerdere positieve associaties van wandelingen moet hebben overstemd. Snuffelen, oude en nieuwe hondenvrienden ontmoeten, spelen met de baas, markeren. Het zijn allemaal voordelen die bij wandelingen horen en die makkelijk door angst kunnen worden overschaduwd.

Hond wil niet lopen door pijn

Zoals gezegd kan pijn een boosdoener zijn voor het ontstaan ​​van angsten en fobieën. Het kan zijn dat een hond tijdens de wandeling plotseling pijn voelde en de wandeling met de pijn in verband heeft gebracht. De pijn kan chronisch zijn, zoals orthopedische pijn bij oude honden met artritis. De hond heeft zich er misschien aan aangepast, maar tijdens de laatste wandelingen kan het ondraaglijker zijn geworden. Of misschien heeft de hond een opvlamming van acute pijn gehad, zoals plotselinge buikpijn. Misschien is jouw hond gebeten door een insect of is er iets anders gebeurd. Al deze oorzaken kunnen er voor zorgen dat jouw hond niet meer wil gaan wandelen. Het is verstandig om altijd pijn en ander ongemak uit te sluiten bij een plotselinge gedragsverandering bij je hond. Maak dus een afspraak bij de dierenarts en de fysio of osteopaat en laat je hond goed nakijken.

Hond te bang om te lopen

Angst is een subjectieve emotie bij honden. Met andere woorden, iets dat voor ons onschuldig lijkt, kan voor een hond extreem beangstigend zijn. Het kan zijn dat er plotseling een knal klonk van een motor of auto. De vuilniswagen maakte misschien een hard geluid. Of er gebeurde iets anders waar jouw hond van schrok, zoals een ambulance die voorbij kwam of een kind op een skateboard. Voor sommige honden is lopen langs voorbijrijdende auto’s eng.

Wij zouden deze prikkels misschien niet of nauwelijks opmerken omdat we eraan gewend zijn en weten wat ze zijn. Maar voor een hond kunnen dit enge geluiden zijn. Helemaal als een hond (bijvoorbeeld door zijn afkomst) er niet goed mee gesocialiseerd is als jonge hond. Het kan ook zijn dat door stress door andere gebeurtenissen thuis, of een stapeling van prikkels, een hond toch ineens angstig wordt voor dingen die eerder geen angst opriepen. En dan kan het maar zo zijn dat je hond niet meer wil lopen.

Gebruik nooit dwang

Wanneer een hond de angst heeft ontwikkelt om te gaan wandelen, is het voor sommige mensen verleidelijk om de hond toch te dwingen om mee te gaan. Door bijvoorbeeld de hond aan de lijn mee te trekken of naar buiten te dwingen op een andere manier. Doe dit niet! Het zal de angst niet oplossen, maar alleen maar erger maken. Daarbij zal het vertrouwen van jouw hond in jou verminderen. De methode heet ook wel “flooding”.

Flooding wordt soms gebruikt als een therapie om te proberen mensen of dieren van hun angsten en fobieën te genezen. In de meeste gevallen maakt flooding een hond alleen maar angstiger. Het dwingt de hond om verschillende coping mechanismen te gebruiken zoals zich volledig afsluiten. De hond is bijna gevoelloos en reageert niet, ongeacht de vele prikkels om hem heen. Dit is een instinct die hem veilig houdt en zorgt voor overleving. Dit afsluiten duurt zolang de hond zich in de flooding omgeving bevindt. Eenmaal terug in zijn comfortzone is de hond vrij om zijn ware gevoelens weer te kunnen tonen.

hond wil niet lopen
Hond met stress signalen

Lokken werkt averechts bij angst

Het andere uiterste is misschien wel het proberen te lokken van je hond met wat lekkers om de drempel over te gaan. Maar dit kan een averechts effect hebben. Door je hond aan te moedigen en te lokken met lekkers of jouw enthousiasme, kan je de hond wel de drempel over krijgen. Met het vooruitzicht van iets lekkers of een blije baas, kan een hond zich extra gemotiveerd voelen om die stap te maken. Maar eenmaal buiten kan het zijn dat het hem toch te snel is gegaan. Hij komt naar voren voor de traktatie, maar beseft ineens dat hij buiten staat en niet terug naar binnen kan door de korte riem of de deur die wellicht al weer dicht zit. Dit kan dan weer juist extra angst opwekken.

Lekkers gebruiken om je hond naar buiten te lokken is dus ook af te raden. Het gaat je niet helpen om vooruitgang te boeken met de angst van je hond. Maar als dwingen niet kan, en lokken niet mag, wat kan dan wel?

Kleine stappen geven het beste resultaat

Zoals met veel dingen in het leven, wint traag en stabiel de race als het gaat om het oplossen van gedragsproblemen bij honden. Met andere woorden, je moet traag gaan en het tempo van je hond aanhouden. Wil jouw hond niet lopen? Dit kan betekenen dat je tijdelijk even helemaal niet gaat wandelen. Maak je je zorgen of je hond dan nog wel voldoende uitdaging krijgt? Hersenwerk, trainingssessies in de tuin, speurspelletjes en quality time met de baas zijn allemaal prachtige alternatieve bezigheden.

Hoe krijg je je hond weer aan het wandelen?

Training: begin klein. De eerste paar dagen kan je oefenen door op een vrolijke toon alleen maar te zeggen “ga je mee?” of “zullen we gaan wandelen?” En geef je hond dan flink wat lekkers. De woorden die je elke keer herhaalt worden dan gekoppeld met het lekkers en krijgen zo een positieve associatie. Het is slim om een andere zin te gebruiken dan je eerder gebruikte om te gaan wandelen. Juist omdat de hond nu bij de ‘oude’ woorden het angstige gevoel van de wandeling al kan hebben. Dus kies iets nieuws en ga daar een paar keer alleen mee oefenen zonder daadwerkelijk aanstalten te maken om weg te gaan. In heel kleine stapjes kan je deze training verder uitwerken.

Gedragstherapie: Als je niet goed weet hoe je verder moet, of als je merkt dat het trainen niet het gewenste effect heeft bij jouw hond, dan schakel je hulp in. De volgende stappen in de training kan je dan het beste gaan doen met begeleiding van een gedragstherapeut. Die kan er voor zorgen dat je niet te snel gaat voor je hond en jou begeleiden met hoe je alles het beste kan aanpakken om weer op een goede positieve manier samen te kunnen gaan wandelen.

Supplementen: Als jouw hond niet meer wil lopen, dan kan je hem helpen in dit proces met ondersteuning van supplementen. Bijvoorbeeld de L-theanine mix. Neem gerust contact met ons op voor een gratis uitgebreid advies op maat hierover voor jouw hond.

Vriendjes: Voor sommige honden helpt het om het voorbeeld van een bekende, stabiele, hond te volgen. Probeer dus of het lukt wanneer jouw hond wordt opgehaald door zijn beste maatje om te gaan wandelen.

Mijn hond wil niet plassen tijdens de wandeling

Wat je vaak ziet bij angstige honden is dat ze hun behoefte niet willen doen tijdens de wandeling. Je hebt er een hele ronde op zitten, maar je hond wil niet plassen tijdens de wandeling. Dit komt vaak voor bij pups en honden die uit een heel andere omgeving komen zoals adoptiehonden. Van veilig nest met moeder en broertjes, naar een nieuw gezin waar de pup misschien wel enigst hond is. Verhuizen van een asiel met veel honden, of een pleeggezin met meerdere honden naar een nieuw huis waar je er ineens alleen voor staat….

Voor veel honden is dit een flinke omslag. Ze moeten aan alles wennen en voelen zich meestal als eerste veilig in huis. Ze zullen liever hun behoefte doen op een plek waar ze geen gevaar verwachten, zoals de tuin, de hoek van de woonkamer, in hun eigen mandje of misschien wel op het bed van de baas. Dit is heel normaal gedrag en zal vanzelf overgaan als de hond minder angstig wordt buiten en zich voldoende kan ontspannen om ook te plassen tijdens de wandeling.

Wil jouw hond niet plassen tijdens de wandeling? Dit is dus een teken dat de buitenwereld nog te spannend is. Geef je hond voldoende mogelijkheden om zich bijvoorbeeld in de tuin te ontlasten, als hij zich daar wel veilig genoeg voelt. Hou de wandelingen heel kort en voorspelbaar (steeds hetzelfde rondje), totdat je hond meer aan kan. Zoek rustige plekken en tijdstippen op als je wel de deur uit gaat om te wandelen. En laat je hond op zijn eigen tempo alles in zich opnemen. Dus trek je hond niet mee aan de riem maar laat hem vooral veel snuffelen en kijken. Op die manier dwing je hem niet zijn grenzen over te gaan en zal je hond meer veiligheid voelen en zelfverzekerder worden.