Winkelwagen
hond bang in het donker

Mijn hond is bang in het donker!

Angst is een essentieel onderdeel van het leven en een handig hulpmiddel om te overleven. Het helpt dieren zoals wilde honden om op hun hoede te zijn voor mogelijke schade en gevaren wanneer bijvoorbeeld hun omgeving donker is. Door waakzaam te zijn, kunnen ze het risico op gevaar minimaliseren. Elke hond heeft zijn eigen specifieke zorgen en fobieën en de manifestatie van hun angst is ook afhankelijk van hun individuele aard. Hoewel het niet vaak het geval is, is het nog steeds mogelijk dat je hond bang is in het donker. Het kan te wijten zijn aan hun natuurlijke instincten. Maar om een oplossing te vinden, moeten we eerst de oorzaak van hun angst identificeren. Lees verder om erachter te komen als je je afvraagt “waarom is mijn hond bang in het donker?”.

Kunnen honden zien in het donker?

Ondanks de verschillende mythes rond het gezichtsvermogen van honden, zijn honden zeker wel in staat om sommige kleuren te onderscheiden. Hoewel niet in dezelfde mate als mensen. Bovendien hebben ze ook geen ‘nachtzicht’. Ze kunnen zien bij weinig licht, maar hun dieptewaarneming is veel beperkter dan die van ons. Hoewel deze verklaring technisch niet juist is, geeft de oorsprong van de mythe enig inzicht in de gezichtsscherpte van honden.

Honden zien kleuren misschien niet zo duidelijk als mensen, maar ze hebben een uitstekend nachtzicht omdat hun ogen meer staafjes dan kegeltjes bevatten. De kegeltjes zijn verantwoordelijk voor het detecteren van kleur, terwijl de staafjes licht detecteren. Honden hebben minder kegelcellen dan mensen, maar wel meer staafcellen in het netvlies. Daardoor zijn ze beter zijn toegerust om dingen in het donker te zien. Bovendien zijn hun lenzen dichter bij het netvlies geplaatst, wat voor hen helderdere beelden oplevert.

Hoewel honden het vermogen hebben om bij weinig licht waar te nemen, sluit het niet uit dat ze zich in het donker nog steeds angstig kunnen voelen. Dit kan te wijten zijn aan het gebrek aan zichtbaarheid, waardoor ze bepaalde objecten niet kunnen zien, wat voor hen behoorlijk ontmoedigend kan zijn. Hoe komt het dan precies dat jouw hond bang is in het donker?

Lichamelijke oorzaken waarom een hond bang is in het donker

Honden kunnen problemen krijgen die achteruitgang van het gezichtsvermogen kunnen veroorzaken. Deze problemen kunnen variëren van oogafwijkingen tot ongevallen en infecties. Oorzaken van verminderd gezichtsvermogen bij honden kunnen zijn: Glaucoom, epiphora, hoornvlieszweren, conjunctivitis, droge-ogensyndroom (keratoconjunctivitis), staar, uveïtis, kersenoog, etc. Dit zijn allemaal veelvoorkomende oogaandoeningen die verder kunnen worden gecompliceerd door de aanwezigheid van tumoren of kanker.

Bepaalde oogaandoeningen bij honden zijn mogelijk slechts tijdelijk en kunnen met de juiste behandeling worden tegengegaan. In sommige gevallen is er echter sprake van langdurige schade of degeneratieve ziekten, waarvoor het beheersen of minimaliseren van de symptomen of het verminderen van de progressie van de ziekte vaak noodzakelijk is. Een operatie kan een optie zijn om bepaalde oogproblemen bij honden te behandelen, maar het succes ervan hangt af van hoe ver de aandoening is gevorderd. Bovendien zijn er bepaalde risicofactoren die kunnen leiden tot zichtproblemen bij honden.

  • Leeftijd: Senior honden zijn meer vatbaar voor oogproblemen als gevolg van dagelijkse slijtage. Naarmate ze ouder worden, kunnen hun weefsels gemakkelijk verslijten, daarom hebben ze extra zorg en regelmatige controles nodig.
  • Ras: Genetische oogziekten komen vaak voor bij bepaalde soorten honden, zoals bij Cocker Spaniels en Poedels. Bovendien gaf een rapport uit 2015, aan dat brachycefale rassen zoals mopshonden twintig keer meer kans (!) hadden om zichtproblemen te ontwikkelen.
  • Trauma: Als een hond een fysiek trauma heeft opgelopen, is het mogelijk dat zijn gezichtsvermogen is aangetast.
  • Onderliggende gezondheidsproblemen: Er zijn bepaalde ziekten en infecties die het oog kunnen beschadigen, wat leidt tot een geleidelijke achteruitgang van het gezichtsvermogen.

Het onvermogen om te zien kan angst bij een hond veroorzaken, vooral bij het horen van geluiden waarvan de oorsprong onzeker is. Als een hond bang is in het donker, kun je hem het beste laten nakijken door de dierenarts. Die kan helpen bij het identificeren van onderliggende zichtproblemen, zodat ze kunnen worden behandeld. Sommige honden kunnen ‘s nachts extra aandacht nodig hebben of in verlichte ruimtes moeten verblijven door slechter zicht.

Psychische oorzaken waarom een hond bang is in het donker

Dieren, en dus ook honden, kunnen gestrest raken net als mensen. Het begrijpen van de signalen van hun stress en angst is essentieel om ze te kunnen helpen en ondersteunen. Angst bij honden kan verschillende oorzaken hebben:

Slechte socialisatie: Honden die als puppy onvoldoende gesocialiseerd zijn, kunnen last hebben van algemene angsten. Ze hebben de neiging bang te zijn voor vreemden en onbekende omgevingen, en duisternis kan deze gevoelens intenser maken.

Trauma: Honden die in het verleden getraumatiseerd zijn, kunnen last hebben van angst. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals verwaarlozing of fysieke mishandeling.

Veranderingen in routine: Honden zijn gewoontedieren. Als niet aan hun fundamentele behoeften wordt voldaan of als ze zich verwaarloosd voelen, kan dit leiden tot angst en andere onzekerheden. Daarom is het belangrijk dat ze begrijpen wat er van hen wordt verwacht om deze gevoelens te vermijden.

Chaotische leefomgeving: Zonder een rustige omgeving kunnen honden last hebben van angst en gebrek aan rust. Verstoringen zoals luide muziek, steeds maar rondrennende kinderen, frequente visite of bijvoorbeeld veel verkeerslawaai in de straat, kunnen er voor zorgen dat honden niet genoeg slapen.

Verhuizing: Honden kunnen zich onzeker voelen bij grote veranderingen, zoals een verhuizing naar een nieuw huis. Deze angst is normaal omdat ze zich afvragen of hun basisbehoeften zoals voedsel, comfort en gezelschap nog steeds zullen worden vervuld op de nieuwe plek. Een verhuizing kan dus een enge en overweldigende ervaring zijn die angst kan veroorzaken. De onbekende duisternis kan de angst die ze voelen in deze onbekende omgeving verder vergroten.

Veranderend huishouden: De introductie van een nieuw familielid, mens of dier, kan gevoelens van onveiligheid veroorzaken bij slechter gesocialiseerde honden. Dit kan ook angst voor het donker tot gevolg hebben, evenals ander gedrag.

Verlatingsangst en angst voor het donker

Stress bij een hond kan vaak resulteren in angst voor het donker, wat meestal wordt veroorzaakt door verlatingsangst. Verlatingsangst is een probleem dat sommige honden ervaren wanneer ze niet bij hun menselijke verzorgers zijn. Het komt meestal voor bij honden die lange tijd alleen moeten blijven zonder dat dit rustig is aangeleerd. (lees hier onze uitgebreide blog over verlatingsangst) Maar ook bij honden die niet goed gesocialiseerd zijn of een trauma hebben.

Honden die overdreven aanhankelijk zijn en last hebben van verlatingsangst, kunnen bang worden als ze alleen worden gelaten. Alleen zijn in het donker kan de verlatingsangst erger maken. Omdat ze het gevoel kunnen hebben dat ze in de steek worden gelaten. Dit kan een zeer verontrustende ervaring zijn, daarom is het belangrijk om er voor ze te zijn wanneer mogelijk.

Signalen dat een hond bang is in het donker

Er zijn heel veel signalen dat een hond bang is in het donker Deze zijn vaak opvallend, maar soms ook subtiel. Het is dus essentieel om de signalen te begrijpen die kunnen wijzen op deze angst.

  • Een veelbetekenend teken van angst in het donker is wanneer de hond blaft en huilt. Het begint meestal met een laag gejank en escaleert dan naar meer vocale geluiden zoals blaffen. Ze kunnen ook meteen blaffen zonder enige voorafgaande waarschuwing. Sommige honden kunnen uiteindelijk kalmeren, maar als ze last hebben van ernstige angst, kunnen ze de hele nacht door blaffen.
  • Als een hond bang is in het donker, kan hij moeite hebben om tot rust te komen. Hij kan gaan ijsberen door de kamer, op meubels springen en aan deuren krabben en proberen te ontsnappen.
  • Als de angst van een hond wordt genegeerd, kan hij destructief worden. Aan meubels krabben of op dingen kauwen om zijn frustratie te uiten, en dingen slopen zijn hier duidelijke signalen van.

Wat kan je doen om je hond te helpen met angst voor het donker?

Om de angst van een hond voor het donker te verlichten, moet de onderliggende angst worden aangepakt. Als ze bijvoorbeeld in hun vroege leven onvoldoende gesocialiseerd zijn, kun je ze geleidelijk helpen vertrouwd te raken met andere mensen of dieren. Consistente lichaamsbeweging en positieve bekrachtiging zijn de sleutels tot het socialiseren van een hond. Doe je best om hem in de buurt van andere honden te brengen, beloon hem als hij zich goed gedraagt en probeer hem niet bang te maken of over zijn grenzen heen te dwingen.

Ondersteuning van supplementen

Voor een aantal oorzaken kan een supplement zoals Ashwagandha goede ondersteuning bieden voor een betere nachtrust. Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk advies hierover!

Stressoren zoals harde geluiden of drukte in huis kunnen een grote impact hebben op je hond als ze niet goed worden gemanaged. Zorg er voor dat je hond op een veilige afstand er van blijft en er niet te veel aan wordt blootgesteld. Jouw werktijden en levensstijl kunnen ook van invloed zijn op zijn welzijn, dus zorg ervoor dat er aanpassingen worden gedaan als dat nodig is voor je hond. Zelfs als je de situatie niet kunt veranderen, moet je er minstens zorgen dat er voor je hond wordt gezorgd en dat aan zijn behoeften wordt voldaan.

Zorg ervoor dat de tijd die je samen met je hond doorbrengt, productief is. Geef ze voldoende beweging, beloon ze voor positief gedrag met een vriendelijk woord. Hij moet zich veilig voelen in jouw aanwezigheid en geliefd zijn. Als je hond moeite heeft met alleen zijn, werk hier dan eerst aan en zorg voor een oplossing in de tussentijd waarbij hij niet alleen hoeft te zijn. Zoals een pension of dierenoppas.

Het installeren van een nachtlampje of het geleidelijk dimmen van het licht in hun slaapgedeelte kan helpen met de angst voor het donker om te gaan. Het is belangrijk dat het slaapgedeelte van je hond zo comfortabel mogelijk is. Een oudere hond die moeite heeft met op de bank te komen, kan je helpen met een opstapje. Of een extra zacht bed dat wat lager is. Veel honden vinden het ook prettig om te kunnen kiezen uit verschillende slaapplekken.

Conclusie

Kortgezegd, als je hond zich angstig voelt in het donker, probeer dan manieren te vinden om de angst te verlichten. Kom je er zelf niet uit, dan kun je het beste contact opnemen met een ervaren hondengedragstherapeut die handige oplossingen en advies kan bieden.

2 comments

  1. […] Mijn hond is bang in het donker! – CB-Doggy Aminocalm […]

  2. […] Mijn hond is bang in het donker! – CB-Doggy & Aminocalm […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen