Mijn hond gaat steeds zitten tijdens uitlaten

Mijn hond gaat steeds zitten tijdens uitlaten

Je hebt het vast meegemaakt. Tijdens een wandeling met je hond, terwijl je aan het genieten bent van de omgeving, stopt je hond plotseling. Je hond gaat steeds zitten tijdens uitlaten. Hij wil geen centimeter meer wijken. Hoe kan dat? Waarom doen honden dat soms? Je probeert wanhopig je hond overeind te krijgen en in beweging te krijgen. Je bent misschien bang dat mensen die je zien je uitlachen voor deze situatie. Lees vooral verder en wij zullen uitleggen waarom dit soms gebeurt…

Als je hond tijdens een wandeling plotseling stopt, is het belangrijk om te controleren of alles in orde is. Een hond die steeds gaat zitten tijdens het uitlaten kan verschillende redenen hebben. Dus neem even de tijd om de mogelijke oorzaken te lezen. We leggen ook uit hoe je in het vervolg om kan gaan met deze situaties.

Alvast een tipje van de sluier: Blijf geduldig wanneer jouw hond gaat zitten tijdens het uitlaten. Schreeuwen, sleuren of boos worden helpt niet; het maakt het probleem alleen maar erger.

Redenen waarom een hond steeds gaat zitten tijdens het uitlaten

Je hebt een pup

Jonge honden hebben een aangeboren begrip dat het veiliger is om dicht bij huis te blijven. Het is als een ingebouwde veiligheidsfunctie, zodat puppy’s niet te ver weg verdwalen. Naarmate ze ouder worden en zich meer op hun gemak voelen, zijn ze bereid verder van hun thuisbasis te gaan. Puppy’s weten daarnaast ook nog niet precies wat ze moeten doen als het gaat om lopen aan de lijn. Je zal dit dus stapsgewijs en rustig moeten aanleren. Begin eerst in je tuin of in de buurt van je huis en ga niet te ver. En na een tijdje zal je zien, dat je pup steeds verder zal willen wandelen naarmate hij ouder wordt.

Angst en stress

Een bange of gestreste hond zal soms niet verder willen wandelen omdat hij meer angst wil voorkomen. Misschien vindt hij iets in de verte eng, of heeft hij een geur geroken waar hij bang voor is. Een hond zal dan in de ankers gaan, gaan zitten, en liever terug willen lopen of een andere kant op willen lopen. Als het om angst gaat, blijf dan bij je hond in de buurt en geef hem wat tijd om de situatie in zich op te nemen. Wees geduldig en spreek hem vriendelijk aan. Het kan helpen om je hond te laten merken dat je er voor hem bent en hem steunt. Als jouw hond snel gestrest of angstig is, dan zijn onze supplementen een goed idee ter ondersteuning.

Als jouw hond een hondenvriend heeft waarmee hij goed kan opschieten, kun je wandelafspraken voor je hond regelen. Op die manier kan de zelfverzekerde harige vriend als rolmodel dienen en je hond helpen om meer op zijn gemak te zijn in verschillende situaties en omgevingen.

Het eind van de wandeling is in zicht

Veel honden willen liever nog even verder wandelen, of nog even terug om te spelen met die leuke hond die je eerder tegenkwam. Als ze door hebben dat je richting huis of auto gaat, gaan ze in protest. Dit kan gepaard gaan met wegrennen (als ze niet aan de lijn zitten) en zich niet willen laten aanlijnen. Of ze gaan zitten op hun kont. Dramatisch ingestelde honden kunnen ook gaan liggen en weigeren verder mee te gaan, al zou je ze over de grond heen verder slepen!

Om dit probleem een halt toe te roepen, moet je van thuiskomen een opwindende ervaring maken! Geef je hond een gevulde KONG of lekkere kauwsnack nadat hij een succesvolle wandeling heeft gemaakt. Of speel even kort met hem. Geef hem een snuffelkleedje bij thuiskomst. Zoek in ieder geval iets waardoor hij ernaar uitkijkt om naar huis te gaan.

Geef je hond tijdens het lopen niet steeds wat lekkers en lok hem ook zeker niet met een beloning. Dit om te voorkomen dat je de gewoonte versterkt om de hele tijd te stoppen. Door je hond te belonen voor het nemen van de juiste beslissingen, komt je veel verder. Markeer en beloon wanneer hij besluit te lopen nadat hij aarzelt of opstaat vanuit een liggende positie – het telt allemaal!

Pijn of ongemak

Als jouw hond niet verder wil lopen, kan dit te wijten zijn aan lichamelijk ongemak of gezondheidsproblemen. Dit is vaak het geval als je hond dit gedrag ineens gaat vertonen en eerder weinig of nooit deed. Het is in alle gevallen verstandig om je hond dan te laten nakijken bij de dierenarts.

  • Als de heupen, rug, poten of spieren pijnlijk zijn, kan dit betekenen dat hij moeite heeft met lopen. Zorg ervoor dat je de dierenarts laat kijken als je denkt dat dit het probleem kan zijn.
  • Vooral bij oudere honden spelen zaken als artrose een rol. Een oudere grotere hond zal vaak bij de voorpoten wat artrose problemen hebben. Je herkent dit dan ook als de nagels op de voorpoten langer worden. Dit komt omdat ze hun voorpoten voorzichtiger neerzetten door de pijn, en de nagels daardoor minder zelf slijten als eerder het geval was. Ga zeker even naar de dierenarts voor supplementen of pijnstilling voor je hond. En knip de nagels ook regelmatig bij!
  • Als je een puppy van een groot ras hebt, kan deze door zijn snelle groei last krijgen van groeipijnen. Overleg met de dierenarts wat je hier mee kan doen qua voer en evt. pijnstilling.
  • Als jouw hond vaak gaat zitten tijdens wandelingen, is het de moeite waard om te kijken of hij last heeft van zijn tuig of halsband. Het kan zijn dat het tuig niet goed past of irritatie veroorzaakt, zoals onder de oksels. Sommige honden vinden een halsband ook absoluut niet prettig. Geen wonder, het is een zeer gevoelige plek op het lichaam als daar druk op komt te staan. Het kan ook flinke schade veroorzaken. Zorg dus voor een goed zittend (liefst op maat gemaakt) tuig! Wij raden de tuigen van Rotzbende Dog Gear aan.
  • Wandelingen kunnen heel vervelend zijn als een hond zich niet op zijn gemak voelt. Als het te warm of te koud is, er verwondingen zijn of de pootjes verbranden door het asfalt of de bevroren grond, dan zal er lichamelijk ongemak optreden. Let dus op wanneer en waar je wandelt en ga niet wandelen in extreme weeromstandigheden als jouw hond daar niet goed tegen kan.

lees verder onder de foto

honden gaat steeds zitten tijdens uitlaten

Afleiding onderweg

De andere veelvoorkomende oorzaak van een hond die ineens gaat zitten of blijft staan tijdens het uitlaten, is afleiding.

  • Je hond wil de plas of drol van een andere hond ruiken.
  • Er ligt iets op de grond dat ze willen opeten. Of er lag bij een vorige wandeling iets en ze willen nu terug gaan kijken of het er nog steeds ligt.
  • Als hij of persoon of hond ziet in de verte, en hij wil die perse ontmoeten. Dan kan je hond gaan zitten om te voorkomen dat je verder loopt zonder de ontmoeting.

Je hond omkopen met iets lekkers is vaak een makkelijke manier om hem tijdens het wandelen weer op het pad te krijgen. Zorg ervoor dat je tijdens het wandelen iets lekkers meeneemt – op die manier kun je je pup of hond tijdens het wandelen kleine beloningen geven als hij besluit te luisteren.

Je hond is het nog niet gewend om te wandelen

Het kan zijn dat jouw niet gewend is om aan de lijn te wandelen of misschien niet eens bekend is met het concept van wandelen. Vooral met een geadopteerde hond of een hond uit het buitenland kan dit een grote rol spelen.

Onthoud gewoon dat als je hond nieuw is in het lopen aan de lijn, het een behoorlijk enge ervaring voor ze kan zijn. Je hond zal moeten wennen aan zijn tuig en aan het vastzitten aan een lijn. Bouw dit rustig op eerst in vertrouwde omgeving zoals de tuin. En zorg er voor dat de wandelingen in het begin niet te spannend of moeilijk zijn. Ga liever dus naar rustige natuurgebieden waar het niet al te druk is. Je hond zal moeten wennen aan alle nieuwe indrukken. Dus meteen op spitsuur bij een populaire loslooproute gaan wandelen of in het drukbezochte park is dan geen goed idee. Bouw het geleidelijk op en kijk wat jouw hond leuk vindt. Sommige honden vinden het in de wijk veel te spannend om te lopen. Ga dan liever even een stukje met de auto of bus of fietskar naar een mooi wandelgebied.

Vermoeidheid

Sommige honden zijn gewoon niet gemaakt voor lange wandelingen (denk aan bijvoorbeeld honden met korte snuiten of een slechte bouw, of honden in slechte conditie). Ze kunnen moe zijn omdat de lengte of frequentie van de wandelingen te veel voor ze zijn op dat moment. Een hond die het niet gewend is ver te wandelen, of een slechte conditie heeft, moet je niet overvragen. In dat geval zijn meerdere kortere wandelingen van 15 a 30 minuten per dag een beter idee dan één lange wandeling van 2 uur.

Wat je zeker NIET moet doen als je hond steeds gaat zitten tijdens het uitlaten

  • Lok je hond niet en koop hem niet om met lekkers om te doen wat jij wilt. Het lijkt misschien de meest voor de hand liggende oplossing, maar als u dit doet, kan het probleem zelfs erger worden.Om een heel onzekere hond te laten wennen met wandelen, kunt je overwegen hem een beloning te geven voor elke vijf stappen, gevolgd door elke tien, en dat steeds verder uitbouwen. Dit kan hen het zelfvertrouwen geven dat ze nodig hebben om door te gaan. En dan heeft hij op den duur geen beloning meer nodig.
  • Sleep je hond niet mee. Het zal ze waarschijnlijk koppiger maken en zelfs pijn doen. Het is dus het beste om dit helemaal nooit te doen. 
  • Schreeuw niet en doe niet boos. Je hond probeert je waarschijnlijk iets duidelijk te maken, dus wees niet boos of geïrriteerd. Pauzeer even en neem de tijd om te begrijpen wat hij probeert te zeggen voordat je gefrustreerd raakt. De sleutel om hem met je mee te laten lopen, is het winnen van zijn vertrouwen – schreeuwen of woede tonen zal jullie relatie geen goed doen.
  • Laat de riem niet los en laat je hond niet achter. Dit wordt wel eens als tip gegeven. Je moet je hond nooit alleen laten in een openbare ruimte, ook al denk je dat hij uiteindelijk zijn weg naar jou of huis zal vinden. Laat nooit, maar dan ook nooit de riem los! Er is maar één moment van onoplettendheid voor nodig dat een gevaarlijke situatie kan veroorzaken, dus het is niet de moeite waard om dat risico te nemen.
  • Straf je hond niet. Als je hond steeds gaat zitten tijdens uitlaten, kan dat verschillende redenen hebben zoals we al hebben vastgesteld. Ga liever samenwerken om erachter te komen wat er aan de hand is in plaats van te straffen. Het gaat erom te begrijpen wat jouw hond nodig heeft in die situatie. We zijn het aan onze hondenvrienden verplicht om liefdevol en begripvol te zijn. Ze zijn tenslotte familie!

Extra tips als je hond gaat zitten tijdens het uitlaten

  • Blijf niet aan de lijn van de hond trekken. Dit zal ze alleen maar koppig maken of ze in de tegenovergestelde richting leiden. Gebruik geen snoepjes om je hond te lokken. Dit kan het probleem in de eerste plaats hebben veroorzaakt.
  • Als je kunt, probeer dan langere wandelingen te plannen als je tijd hebt – haasten helpt niet als je hond gefrustreerd raakt.
  • Heeft je hond veel moeite met wandelen vanwege angst? Zoek hulp van een gedragstherapeut en ondersteun zo nodig met supplementen.
  • Hou wandelingen interessant en leuk door je hond regelmatig zelf de route te laten kiezen. Wissel ook af waar je loopt. Als jouw hond met tegenzin naar het hondenpark gaat, dan houdt hij misschien helemaal niet van die drukte. Zoek dan andere wandelplekken op waar hij rustig in zijn eentje kan struinen en snuffelen.