Matatabi stokjes voor de kat

Matatabi stokjes voor de kat

Wat zijn Matatabi stokjes?

Misschien heb je er al van gehoord: Matatabi stokjes of kattensticks. De stokjes worden gemaakt van de Actinindia Polygama. Dit is een speciale klimplant uit de berggebieden van China en Japan. Er wordt thee gemaakt van de bloemen van de plant, en het kiwi-achtige fruit wordt gegeten. Het bekendste zijn echter de stokjes voor katten die van de takken worden gemaakt: de Matatabi stokjes of kattensticks.

Hoe gebruik je de stokjes?

Er zijn veel manieren om de stokjes te gebruiken. Wij bespreken hier een aantal:

  • Als kalmerend middel bij visite, verhuizing, dierenarts, oppas, nieuwe huisgenootjes, vuurwerk, etc. Wil je je kat nog meer ondersteunen bij stress en angst? Ook AminoCalm uit onze webshop is hier heel geschikt voor omdat het bijna smaakloos is en makkelijker door het natvoer kan worden gegeven.
  • Als motivatie om meer te bewegen. Handig voor katten met overgewicht!
  • Versterken van de band tussen kat en mens, door samen met de stokjes te spelen.

Waarom vinden katten Matatabi stokjes leuk?

De stokjes hebben een bijzonder effect op katten. Het is vergelijkbaar met catnip, oftewel kattenkruid. De vruchten, bladeren, knoppen en stengels van de plant maken katten absoluut wild door de oliën die er in zitten. Een artikel uit 1939 beschrijft dat verschillende planten, in de collectie van het Arnold Arboretum Harvard University, “letterlijk zijn dood gekauwd” door de katten die er toegang toe hadden (Wyman 34).

Je kan zachtjes wat bast van het stokje wrijven om de geuren vrij te laten komen. Dan geef je het stokje aan je kat. Veel katten knagen en kauwen op de Matatabi stokjes. Het werkt een beetje als een natuurlijke tandenborstel en is een veilig alternatief voor de kat om op te kauwen in plaats van draden, plastic of iets anders dat rondslingert. De kat wordt speelser, ontspant, kan aan het stokje gaan likken. Sommige katten gaan over de grond rollen of met het stokje spelen alsof het een levend iets is.

Matatabi vs Catnip

Catnip oftewel kattenkruid is veel bekender in het westelijke deel van de wereld. In 2017 besloten onderzoekers om uit te zoeken waar katten een grotere voorkeur voor hebben. Ze testten 100 huiskatten om hun reactie op valeriaanwortel, Tataarse kamperfoelie, kattenkruid en Matatabi. De resultaten, gepubliceerd in BMC Veterinary Research, lieten zien dat 60% reageerde op kattenkruid, en bijna 80% van de katten reageerde op de stokjes.

De werkzame stoffen zijn niet hetzelfde. Reageert jouw kat niet op catnip? Dan kan het maar zo zijn dat Matatabi wel een reactie geeft! Uit onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst 75% van de katten die niet op catnip reageerden, wel reageerden op de stokjes. Het is natuurlijk leuk om zelf het verschil te testen bij jouw kat.

CatnipMatatabi
Wetenschappelijke naamNepeta catariaActinidia polygama
Populaire namenKattenkruidMatatabi stokjes
OorsprongAzie, Afrika, Amerika, EuropaChina en Japan
Werkzame stoffenNepetalactoneActinide, dihydroactinidiolide
Effect op kattenrollen, likken, kwijlen, speelsheid en een meer actieve katrollen, likken, kwijlen, speelsheid en een meer actieve kat
Percentage effect60%80%
Vergelijking Catnip met Matatabi

Zijn matatabi stokjes voor je kat veilig?

Katten kunnen geen overdosis nemen van de stokjes en de stoffen die er in zitten zijn niet giftig. Toch raden wij aan om het met mate aan te bieden, bijvoorbeeld één stokje per keer. En ruim de stokken na gebruik weer op. Zo blijft het interessanter voor je kat.

Hou je kat in de gaten als je hem voor de eerste keer Matatabi geeft. Hoewel het veilig is, en wij persoonlijk nog nooit hebben gehoord dat katten een slechte reactie hebben, kan je beter het zekere voor het onzekere nemen.

Een punt van aandacht zijn splinters. Als jouw kat heel erg veel op de stokjes kauwt, dan komen hier natuurlijk splinters vanaf. Het lijkt ons niet de bedoeling dat ze deze gaan opeten. Dus let op hoe je kat er mee omgaat en hou het veilig. Haal kapotte stokjes weg voor de zekerheid. Je kan de bast er af schrapen en dit poeder dan aanbieden als alternatief mocht je kat dus echt te veel kauwen.

Kat met Matatabi

Matatabi stokjes ervaringen

Zoals hierboven als is genoemd, vindt een groot deel van de katten het echt een verrijking om af en toe een stokje te krijgen. Sommige katten verliezen na verloop van tijd wat van de interesse. Het beste kan je dan de frequentie van aanbieden verlagen. Ruim de stokjes op na 20 a 30 minuten spelen en geef ze niet vaker dan 2 a 3 keer per week. Het afschillen van de bast kan ook voor een sterker effect zorgen.

Matatabi stokjes kopen

Er zijn veel webshops waar je deze stokjes kan kopen. Wij vinden onze stokjes van hoge kwaliteit (getest door en vrijwilligers-panel van verschillende poezebeesten)! Daarnaast hebben we een heel leuke prijs voor onze verpakkingen waar maar liefst 10 stokjes in zitten: 5 euro. Je zal niet snel zo goede Matatabi stokjes vinden voor zo een klein prijsje.