HOE JE HOND KOEL HOUDEN IN DE ZOMER

HOE JE HOND KOEL HOUDEN IN DE ZOMER

We hebben een lijst samengesteld met negen geweldige tips om je hond koel te houden in de zomer. Als het erom gaat je hond koel te houden op warme dagen, zijn er veel manieren waarop jij je erop kunt voorbereiden. Naast plezier hebben als het weer mooier wordt, is het erg belangrijk om na te denken over hoe je ze kunt beschermen bij hogere temperaturen. Het doel is om het risico op een zonnesteek te verminderen en jouw hond gezond te houden in de zomer. Deze tips die we hebben verzameld, zullen jouw veilig houden, zodat ook jij van het zonnige weer kunt genieten.

1.PLAN JE WANDELINGEN

Geef je hond een pauze van warm weer, want ze doen het niet goed in de hitte. Je hond koel houden in de zomer is zo belangrijk! Warme dagen kunnen hen ook vatbaar maken voor oververhitting, dus vermijd op deze dagen sporten of buiten te laten. Het is veiliger voor je hond om laat in de avond of vroeg in de ochtend te wandelen, en overdag thuis te blijven in een koele ruimte.

2. DENK ALTIJD AAN WATER

Buiten zijn in de hitte kan leiden tot uitdroging van jouw hond. Het is altijd een goed idee om een fles water mee te nemen voor je hond als je gaat wandelen. En een kom waar ze uit kunnen drinken. Laat trouwens geen plastic flessen water in je auto achter. Als de zon er op schijnt kan dit werken als een vergrootglas en brand veroorzaken! Neem dus liever een rugtas mee waar de fles in kan, zodat jouw hond ook onderweg even kan drinken.

3. LET OP TEKENEN VAN ZONNESTEEK

Wanneer een hond het te warm heeft, kan hij een hitteberoerte krijgen en het kan dodelijk zijn bij zowel lage als warme temperaturen. Als je weet waar je op moet letten, kunt je het risico van zonnesteek vermijden.

Elke hond kan een zonnesteek krijgen, maar honden met overgewicht, jonge honden, oudere honden en grote rassen zijn bijzonder vatbaar. Rassen met een plat gezicht of kortsnuiten, evenals rassen met een dikke vacht mogen zeker niet te lang in de zon blijven.

Als een hond deze symptomen vertoont, kan het een teken zijn van zonnesteek en moet je ook zeker onmiddellijk medische hulp inroepen:

  • Zwaar hijgen
  • Lethargie
  • Verwarring of verlies van coördinatie
  • Kwijlen of schuimen op de mond
  • Braken of diarree
  • Schudden of zwakte
  • epileptische aanvallen

Als je denkt dat jouw hond een zonnesteek heeft, is het belangrijk om snel te handelen. Bel zo snel mogelijk je dierenarts en volg hun instructies. Ondertussen kan je ook dit doen om je hond koel te houden:

  • Zoek een schaduwrijke en koele plek voor de hond
  • Houd je hond kalm en rustig
  • Leg de hond op een natte handdoek, koelmat of bij een ventilator.
  • Laat de hond kleine hoeveelheden koud water drinken
  • Giet kleine beetjes koud water over de voeten, oren en kop van de hond. Gebruik nooit ijs of erg koud water, omdat dit een schok kan veroorzaken. Gooi je hond ook zeker niet zomaar in een koude sloot of meertje, dit kan ook een schok veroorzaken, wat levensgevaarlijk is!
  • Begin geleidelijk koud water over hun lichaam te laten lopen. Maar niet te veel tegelijk.
  • Houd je hond zo veel mogelijk koel op weg naar de dierenarts.

4. BESCHERM DE POTEN VAN JE HOND

Als het een warme dag is, vergeet dan niet dat oppervlakken die opwarmen in de zon, zoals asfalt en zand, pijnlijk kunnen zijn voor de poten van je hond. Het gevoel doet je misschien denken aan hoe het voelt om voor ons op brandende kolen te lopen, dus controleer bij twijfel met je eigen blote handen of voeten. Als je het te warm hebt om aan te raken, is het dus te warm voor je hond om op te lopen. Blijf in plaats daarvan in met gras begroeide of schaduwrijke gebieden. Beter een wandeling minder in zo een geval, en alleen even kort laten plassen.

5. DOE HERSENWERK EN ANDERE SPEURSPELLETJES

Als het warm is, zorg er dan voor dat je je hond bezig en actief houdt op manieren die minder fysiek inspannend zijn. Als jouw hond normaalgesproken graag rent, zal je hem bij hoge temperaturen wat moeten beperken. Probeer in plaats daarvan hun favoriete speelgoed in de tuin te verbergen of bevroren lekkernijen (zoals een gevulde Kong) te gebruiken om hem bezig te houden. Of gebruik een snuffelmat of doe wat Hersenwerk voor honden. Het is dus een goed idee om iets te doen waarvoor je hond zich moet concentreren, dat niet te fysiek veeleisend is en zo veel mogelijk uit de zon en warmte blijft.

6. LAAT JE HOND NOOIT ACHTER IN DE AUTO

Het achterlaten van een hond in een hete auto kan gevaarlijk zijn, zelfs als de ramen open zijn en het gebied schaduwrijk is. Een hond zal zich nog steeds warmer en slechter gaan voelen, wat kan escaleren en ervoor kan zorgen dat hij een hitteberoerte krijgt. Zorg dus voor een plan waarbij je hond niet in de auto hoeft te wachten. Je kunt 112 bellen als je een hond achtergelaten ziet zitten in een auto met warm weer..

Als je toch moet reizen, zorg er dan voor dat je zonneschermen voor de ramen gebruikt, zodat ze geen direct zonlicht krijgen. Koel indien mogelijk je auto eerst af en zet de airconditioning aan voordat jouw hond erin stapt. Leg een koelmat neer op zijn plek. Probeer tijdens warmere tijden van de dag niet met de auto te rijden. Vermijd drukke dagen en wegen om te voorkomen dat je ook nog in de file komt te staan. Het is ook een goed idee om je hond tijdens lange reizen gehydrateerd te houden door altijd water voor hen beschikbaar te hebben.

7. HOU JE HOND FIT EN GEZOND

Het is belangrijk om jouw hond het hele jaar door gezond te houden, ongeacht het seizoen. Bij warmer weer is het vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat ze niet te zwaar worden. Warm weer betekent dat honden niet zoveel kunnen wandelen en behoorlijk lui zullen zijn, dus je wilt ervoor zorgen dat ze in de zomer minder eten.

Praat met je dierenarts als je denkt dat je hond te zwaar is. Ze kunnen gezonde afslankstrategieën of supplementen aanbevelen om te helpen.

8. WEES VOORZICHTIG MET ZWEMMEN

De meeste honden houden van het water en het kan verleidelijk zijn om ze aan te moedigen om te zwemmen, vooral als het warmer is. Maar sommige plaatsen zijn onveilig voor je hond. Zorg er dus voor dat je je onderzoek doet voordat je ze laat zwemmen. Denk hierbij aan algen, parasieten, sterke stromingen, etc.

Bij warm weer ineens in koud water springen kan ook zorgen voor een schok. Je kan je hond beter in ondiep water laten staan voor wat afkoeling in plaats van helemaal te laten zwemmen.

Zwemmen (of apporteerspelletjes in het water) is actie; actie genereert warmte, dus ook daar risico op oververhitting. Doornatte vacht mist de luchtisolatie die normaliter helpt tegen warmte en kan gaan broeien. Poten en buik koelen in het water is effectiever en minder risicovol op zulke dagen.

9. DENK AAN VACHTVERZORGING

Honden met bepaalde types vacht moet je regelmatig borstelen, anders wordt de vacht rommelig en gaat het klitten. Praat met een trimmer over welke vorm van verzorging het beste voor jouw hond is, omdat zij weten wat het beste is voor het unieke vachttype.