Winkelwagen
hond leren loslopen

Hond leren loslopen

Commando hier aanleren

Je kan je hond leren loslopen door het commando hier aan te leren. Om een idee te krijgen hoe zo een training is opgebouwd hebben we een stappenplan geschreven voor jullie.

Wanneer luistert een hond naar zijn naam

Je hond moet zijn naam eerst goed kennen voordat je aan de training gaat beginnen. Weet je niet hoe je dit voor elkaar krijgt? Of reageert je hond (nog steeds of niet meer) goed als je zijn naam roept? Dan kan je gewoon deze training eerst oppakken. Het is heel makkelijk en leuk! Je zorgt voor veel lekkere kleine beloningen die je al klaar zet, ongeveer 30 stukjes zijn genoeg per keer. Vervolgens zeg je (steeds op dezelfde en natuurlijk het liefst vriendelijke/vrolijke manier) de naam van je hond en tegelijk ga je een stuk of 10 van de lekkere stukjes achter elkaar voeren aan je hond. Dit herhaal je dan tot het lekkers op is. Dit kan je prima 2 keer per dag oefenen. Dit is dus de eerste stap voordat je gaat oefenen met je hond leren loslopen.

Beloningssnoepjes of voer?

Als jouw hond op een strikt dieet is dan kan je ook de gewone maaltijd op deze manier aan je hond voeren en dus tegelijk trainen. Als je merkt dat je hond na een aantal keren heel goed op zijn naam reageert dan kan je het ook een beetje gaan opleuken. Gooi bijvoorbeeld een brokje een paar stappen van je vandaan zodat je hond die gaat zoeken. Op het moment dat je hond zich naar je omdraait roep je weer de naam. Als het goed is komt je hond nu naar je toe gesneld en dit moet je dan uiteraard weer belonen met lekkers. Zo zijn er een heleboel van dit soort spelletjes te verzinnen of anders wel te vinden op het internet! 

Zoek te beste beloning voor je hond

Let op: niet alle honden zijn heel erg gemotiveerd door voer. Voor je dit soort oefeningen gaat doen, moet je eerst uit zoeken wat wél een goede beloning is voor je hond. Dat kan een tube smeerkaas zijn, lekkere stukjes gedroogd vlees, stukjes worst, etc. Maar er zijn ook honden die veel liever even aan een speeltje trekken samen met jou. Of samen even een stukje rennen. Elke hond heeft zo zijn eigen voorkeuren. Ontdek de voorkeuren van jouw hond en gebruik deze in de training in plaats van het voer wat wij als voorbeeld gebruiken.

Je hond leren loslopen en hier komen

We bespreken hier hoe je je hond kan leren loslopen. Of betergezegd, hoe je je hond kan leren om hier te komen als je roept. In ons voorbeeld gebruiken we daar een fluitsignaal voor. Maar, ook als je geen fluitje wil gebruiken, kan je op dezelfde manier trainen voor een commando voor het hier komen van je hond. Het is belangrijk dat je consequent gaat oefenen, weken of zelfs maanden elke dag minimaal 2 keer. De eerste periode van het oefenen, doe je dat in de aller makkelijkste omstandigheden: in huis en zonder opwinding of afleiding. Je kan bijvoorbeeld het moment van eten geven hier goed voor gebruiken helemaal in de eerste dagen/weken van de training.

Fluit jouw uitgekozen signaal vlak voor je de voerbak aan je hond geeft. Hij kan dan gewoon al voor je neus staan, het gaat er om dat er een koppeling wordt gemaakt van “fluit = eten!”. Het is belangrijk dat je het signaal maar 1 keer fluit. Want anders kan je je hond gaan leren dat het ook oké is om pas na twee of drie keer fluiten te komen. En dat willen we juist niet! Zorg er dus voor dat je fluit als je zeker weet dat je hond zal reageren. Als je hond onderweg is naar jou na het fluiten mag je hem wel zeker aanmoedigen met ‘goedzo’ of een beetje vrolijk toe te spreken. Zodra de hond dan bij je is, moet je dit HEEL GOED BELONEN! Het is het beste als het een beloning is die ook wat langer duurt. Dus voer een aantal (10 of 20) voertjes achter elkaar, of laat je hond een tijdje aan een tube met lekkers liggen terwijl je hem verteld wat een knappe hond hij is.

Alternatief voor voerbeloning

Samen spelen kan dus ook heel goed werken bij je hond leren loslopen. Het is ook belangrijk dat jij zelf het ook leuk hebt tijdens de training, want jij bent uiteindelijk onderdeel van de beloning. Je hond moet het leuk vinden bij je te komen! Doe dus zelf leuk, gebruik je stem op een vrolijke of lieve manier (wat jouw hond prettig vindt), spreek hem liefdevol toe en rek dus de tijd van de beloning zodat het echt even een leuk moment is tussen jullie. Als jouw hond het prettig vindt om aangeraakt te worden dan kan aaien of knuffelen een fijne beloning zijn. Let wel op, niet alle honden houden hiervan! Draait jouw hond zijn kop weg dan kan je beter niet doorgaan met aaien en is dit dus ook geen goede beloning voor jouw hond.

commando hier aanleren

Valkuilen tijdens de training voor loslopen

Dit zijn een aantal valkuilen waarom de training niet goed (genoeg) kan werken:

  • je herhaalt het signaal;
  • je oefent niet vaak genoeg of nog niet lang genoeg;
  • de stappen in de training worden te snel moeilijker gemaakt;
  • de beloning die je gebruikt is niet lekker of speciaal genoeg voor jouw hond.

Opbouw van hond leren loslopen training

Binnen oefenen is best makkelijke. Als je overstapt naar buiten oefenen, bouw je het op door het bijvoorbeeld eerst te doen als je hond al op je af komt en er bijna is. Dan fluit je en dan is je hond gegarandeerd al bij je. Zorg er dus ook voor dat je genoeg beloning bij je hebt. En dus ALLEEN roepen als je 100% zeker bent dat de hond komt. Het kan ook prima geoefend worden als je hond nog aan een korte of langere lijn vast zit. Daarna kan je kiezen voor een veilig afgesloten plek. Vraag je hond niet om bijvoorbeeld ook nog te gaan zitten. Zorg er wel voor dat je hond dichtbij genoeg staat dat je de tuig of halsband kan vastpakken pakken en doe dit ook vaak bij de oefening tijdens het belonen. 

Wat als de hond tijdens het lopen afgeleid raakt? NOOIT nog een keer fluiten maar doe dan iets onverwachts, ren weg, verstop je, speel met speelgoed of laat je desnoods op de grond vallen met een gekke uitroep. Als je hond dan weer aandacht voor je heeft en bijna bij je is doe je wel nog een keer het signaal en beloon je extra uitgebreid voor het komen. Hoe langer je het 3 x per dag blijft oefenen hoe sterker de reactie op het signaal wordt. Dus hoe langer je het niet ‘echt’ hoeft te gebruiken in een moeilijke situatie hoe beter het is.

Moeilijk trainbare of zelfstandige honden(rassen)

Er zijn honden die lastiger te trainen zijn door hun zelfstandigheid. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de kuddebewakers rassen die generaties lang zelf hebben moeten nadenken en beslissen wat ze doen. Hun vrijheid is heel belangrijk voor ze en ze laten zich niet zomaar iets vertellen. In dat geval is er meer tijd nodig om ze iets aan te leren. Bij het aanleren van de hondenfluit kan je gebruik maken van een lange lijn. Hierdoor hebben ze meer ruimte en vrijheid maar hou je toch ook controle aan het eind van die lijn. Je kan de vrijheid die ze zo belangrijk vinden ook gebruiken als beloning bij deze training. Als ze bij je komen, hou je ze heel kort vast, bied wel de (voer)beloning ook aan. Als ze deze aannemen is het mooi. Zo niet? Dan kan je dus ‘vrij’ geven als beloning. Ren een stukje mee en maak het leuk en speels en laat merken dat je wil dat je hond die vrijheid dan ook pakt (doe dit uiteraard wel in een veilige omgeving). 

Honden die lastig te trainen zijn omdat ze (nog) niet erg op je gericht zijn.

Dit geld bijvoorbeeld voor een herplaatser of een geadopteerde hond die nog nooit een baas heeft gehad. Deze honden kan je extra gaan belonen elke keer als ze uit zichzelf bij je komen of naar je kijken met aandacht. Dit kan je oefenen op een afgesloten terrein. Wacht gewoon rustig af tot je hond uit zichzelf naar je kijkt of bij je komt. Dit kan lang duren maar wees geduldig en beloon uitgebreid. Lijn je hond dan ook niet meteen daarna aan. Een check in moet in eerste instantie een leuke oefening zijn. Je kan je hond motiveren om naar je te kijken of bij je te komen door van je hond weg te rennen. Als dit een tijdje goed gaat dan kan je dus ook de fluittraining verder oppakken zoals aan het begin van dit artikel is uitgelegd. Bij een echt zelfstandige hond kan het wel een jaar bij duren om dit goed te trainen. Je moet echt veel geduld hebben, en zeker niet opgeven als je het idee hebt dat het niet snel genoeg gaat. Blijf 3x per dag oefenen in situaties dat je zeker weet dat de hond komt. En blijf lang en uitgebreid met iets heerlijks. Wat is nou een jaar investeren in training op een hondenleven lang plezier van het bij je komen op fluit of commando?

Dit artikel is gebaseerd op de methode van de really realiable recall. Wil je een uitgebreidere uitleg hier van dan kan je de DVD hier bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen