Winkelwagen
hond klappertanden

Hond klappertanden: de belangrijkste redenen

Honden kunnen om verschillende redenen gaan klappertanden. In veel situaties is dit volslagen normaal, al komt het voor ons misschien wat vreemd over. Ook kan klappertanden duiden op iets ernstigs. In dit artikel vind je de meest voorkomende redenen waarom een hond kan gaan klappertanden en of dit reden is tot zorgen.

Emotionele redenen voor honden klappertanden

Opwinding – Veel honden gaan klappertanden omdat ze opgewonden zijn en iets leuks verwachten. Zoals een traktatie, een bal die wordt gegooid of wanneer ze worden gevoerd Sommige honden klikken met hun tanden als je thuiskomt. Dit is over het algemeen geen reden tot zorg.

Nervositeit – De meeste baasjes weten dat een hond die zijn tanden laat zien een teken is dat hij zich bedreigd of defensief voelt. Daarbij kan een hond ook gaan klappertanden en dit is dan dus een een signaal van stress en nervositeit. Wanneer ze dit naar andere honden doen kan dit betekenen dat ze zich geïntimideerd voelen.

Angst – Honden die van nature al angstig zijn kunnen gaan klappertanden bij nieuwe situaties. Je kunt daarbij denken aan het ontmoeten van nieuwe honden, visite over de vloer, rijden in een auto en ga zo maar door.

Fysieke redenen dat honden klappertanden

Lage temperatuur – Net als mensen kunnen honden het gewoon koud hebben. Zeker kleine hondjes, honden met weinig vacht of honden met een slechte fysieke conditie zijn daar gevoelig voor. Klapperende tanden kunnen gewoon betekenen dat de lichaamstemperatuur van je hond laag is. Sommige honden zijn zo snel koud dat het slim is te overwegen om een hond een trui te geven of een warme plek in huis in te richten.

Pijn – Honden die pijn ervaren kunnen met hun tanden gaan klapperen. Dit gaat eigenlijk altijd gepaard met ander gefrustreerd gedrag *zoals grommen), Klappertanden is dan een indicatie dat er iets ernstigers aan de hand is.

Snuffelen en likken – Honden kunnen heel vreemde gezichten en mondbewegingen maken terwijl ze nieuwe geuren ruiken. Dit komt omdat ze hun orgaan van Jacobson gebruiken. Dit is volkomen normaal. Later in dit artikel kom ik hier op terug.

Honden klappertanden door ziektes

Tand(vlees)problemen – Honden kunnen net als wij last van hun gebit hebben. Wanneer een hond gaat klappertanden en dit gaat gepaard met kwijlen, moeite met eten, vieze tanden, slechte adem etc. dan is de kans groot dat dit komt door parodontitis. Ofwel, problemen met het gebit. Let altijd op zaken als bloed in de waterbak of op kauwspeeltjes. Misschien gebruikt de hond tijdens het eten maar één kant van z’n bek of houdt hij zijn kop steeds scheef. Als baasje moet je altijd op dit soort zaken letten en hem laten nakijken bij de dierenarts.

Epileptische aandoeningen – Epilepsie en vergelijkbare aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat een hond klappertandt. Vooral als klappertanden gebeurt op momenten dat je het niet verwacht kan dit duiden op een dergelijke aandoening.

Neurologische problemen – Klappertanden kan ook een signaal voor iets ergers zijn zoals bijvoorbeeld het ‘shaker dog syndroom’. Dit syndroom is een afwijkingen van het zenuwstelsel. Het wordt ook wel het little white dog shaker syndroom genoemd omdat dit opvallend vaak voorkomt bij kleine witte hondjes. Een dierenarts zal in een dergelijk geval medicatie voorschrijven dat het afweersysteem onderdrukt.

Het orgaan van Jacobson

Honden hebben een extra hulpmiddel om hun reukvermogen te verbeteren. Een speciaal orgaan die we kennen als het orgaan van Jacobson. Dit orgaan bevindt zich in de neusholte en komt uit in het gehemelte, ongeveer ter hoogte van de hoektanden.

Dit verbazingwekkende orgaan is speciaal ontworpen voor chemische communicatie via feromonen. De zenuwen van het orgaan van Jacobson leiden rechtstreeks naar de hersenen. Ze verschillen van de zenuwen in het reukweefsel van de neus omdat ze niet reageren op gewone geuren. In feite reageren deze zenuwcellen op een reeks stoffen die vaak helemaal geen geur hebben. Met andere woorden, ze werken om “niet-detecteerbare” geuren zoals feromonen.

Het orgaan van Jacobson communiceert voornamelijk met het deel van de hersenen dat zich bezighoudt met voortplanting. Door feromonen te identificeren, geeft het reutjes en teefjes de informatie die ze nodig hebben om te bepalen of een lid van het andere geslacht beschikbaar is. Maar feromonen kunnen ook anderen informatie geven. Bijvoorbeeld ‘alarm’ of juist kalmerende informatie.

Eveneens dankzij het orgaan van Jacobson kunnen puppy’s hun moeder onderscheiden van andere zogende teven. Als een puppy tussen twee zogende teven wordt geplaatst, zal hij geen problemen hebben om zijn moeder te vinden.

De neus en het orgaan van Jacobson werken samen om allerlei informatie te verwerken van de wereld om hun heen. Geen van beide systemen kan dit op zichzelf en het is echt de combinatie van de twee die een hond gebruikt.

Wanneer de hond zijn lippen krult (zoals een paard) en zijn neusgaten openspert opent hij het orgaan van Jacobson. In combinatie met klappertanden verhoogt hij de blootstelling van zijn neusholte aan allerlei moleculen.

Veel van de menselijke feromonen vinden we in ons zweet. Het is dus niet gek wanneer ik thuiskom van een zware training dat Lazar altijd m’n kuiten likt. Zeker wanneer er ook nog bloed bij komt (ik haal me regelmatig tijdens trainingen open aan bramenstruiken) dan begint Lazar als een gek te klappertanden en te snuiven. Het zou me niets verbazen als hij precies weet waar ik geweest ben en hoe zwaar de training was.

Hond klappertanden: concluderend

In dit artikel waren voornamelijk verontrustende redenen te lezen waarom een hond kan gaan klappertanden. Maar het komt gelukkig veel vaker voor dat een hond gaat klappertanden om de wereld om zich heen te interpreteren dan bijvoorbeeld dat een hond gaat klappertanden door een neurologische aandoening. In verreweg de meeste gevallen is er sprake van volkomen normaal gedrag en dus niet iets om je druk over te maken. Toch is het verstandig om regelmatig het gebit van je hond te controleren en alert zijn wanneer je hond gaat klappertanden wanneer er geen reden toe is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen