Winkelwagen
hond is te enthousiast bij andere honden

Hond is te enthousiast naar andere honden

Honden zijn roedeldieren. Ze zijn sociaal, dus ze genieten over het algemeen van het gezelschap van andere honden en genieten van de interactie met hen. Maar wat als jouw hond te enthousiast is naar andere honden? Zo enthousiast dat hij volledig uit zijn doen is in de buurt van andere honden?

Een hond die blaft, jankt, naar andere honden springt of wild op andere honden afrent, wordt door veel andere honden niet gewaardeerd. Dit kan voor problemen zorgen als de andere hond harde correcties uitdeelt of zelfs van zich afbijt. Ook kan extreme opwinding overgaan in agressief gedrag. Dit kan komen uit angst of onzekerheid, wat vaak een rol speelt bij opgewonden of hyperactieve honden.

Je hond aan de lijn terugtrekken wanneer hij te enthousiast is naar andere honden. Dat zorgt voor alleen maar meer spanning. Net als schreeuwen en andere soorten correcties. Dit kan zorgen voor escalaties van het gedrag en draagt bij aan meer stress en negativiteit. Je moet je hond nooit straffen in dit soort situaties, omdat het negatieve associaties met andere honden kan creëren.

Mijn hond luistert niet bij andere honden

Hoe voorkom je ongecontroleerd gedrag van je hond? Hoe leer je je hond kalm te zijn in de buurt van andere honden? We bespreken het verder in deze blog “Hond is te enthousiast naar andere honden”.

Sommige honden zijn angstig voor andere honden. Zelfs als ze overenthousiast lijken te zijn. Als dat het geval lijkt te zijn voor jouw hond, kan het aanpakken van hun angst een onderdeel zijn van het trainen om kalm te zijn. Zoek hiervoor goede begeleiding van een hondentrainer of gedragstherapeut die zonder correcties werkt. Ondersteunen met supplementen kan ook een zeker wel helpen daarbij.

Heeft jouw hond of pup moeite heeft om zich in de buurt van andere honden te gedragen? Dan hebben we hieronder een paar makkelijke tips voor je om hem te leren wat rustiger te worden. Aan het eind van de blog volgt een stappenplan voor training.

hond is te enthousiast bij andere honden
Een correctie bij een lompe toenadering.

Mijn hond blaft naar andere honden

  • Denk twee keer na voordat je jouw hond een andere hond laat begroeten terwijl hij aan de lijn is. Eigenlijk zou je het helemaal mogen vermijden. Spanning op de lijn kan namelijk leiden tot frustratie bij je hond, omdat hij vast zit, en dus niet los kan spelen. Hij krijgt geen ruimte om zijn natuurlijke gedrag te vertonen en ruimte te maken zoals hij zonder lijn zou doen. Je kan je hond beter aanleren om andere honden te negeren als hij aan de lijn zit. Zo blijft hij rustiger tijdens aangelijnde wandelingen en zakt de frustratie omdat hij weet waar hij aan toe is.
  • Als je aangelijnd een hond tegenkomt en moet ontwijken, dan kan je in eerste instantie je hond er langs lokken met wat lekkers. Hou gewoon een hand vol beloningen voor z’n snuitje en geef ze stuk voor stuk terwijl je in een boogje de andere hond passeert.
  • Je kan ook een U-turn aanleren voor noodgevallen. Kijk bijvoorbeeld dit filmpje van Kikopup hoe je dat doet.

Hond leren omgaan met andere honden

  • Ontwijk drukke plekken zoals uitlaatveldjes. Het is voor de meeste honden te druk en te onvoorspelbaar. Bovendien wordt er voornamelijk ruig gespeeld en je wil nu juist dat je hond leert wat rustiger te zijn in de buurt van andere honden. Door steeds maar wild te kunnen spelen ontstaat er bij je hond een verwachtingspatroon, dat zorgt voor veel opwinding in de toenadering van andere honden.
  • Kies leuke en fijne hondenmaatjes voor je hond uit. Sociale honden van een vergelijkbare grootte waar je hond een leuke klik mee heeft. Soms is een wat oudere hond die het goede voorbeeld geeft en je hond aanwijzingen geeft om wat rustiger te doen ook heel goed. Op die manier leren honden veel beter grenzen van gewenst gedrag, en dat leren ze vaak beter en sneller van een andere hond dan van een mens.
  • Als jouw hond aan het spelen is, zorg er dan voor dat er pauzes worden genomen of dat het spel wordt gestopt als het spel uit de hand begint te lopen. Dus bijvoorbeeld als jouw hond zich opgejaagd voelt en steeds het haasje is. Of als jouw hond juist de gene is die constant een andere hond achterna zit. Sociaal spel tussen honden is evenwichtig. Help je hond hierbij door hem bij je te roepen voor een time-out of op tijd weer verder te wandelen voordat de energie te hoog oploopt.

Drukke hond rustig maken

  • Oefen met je hond op concentratie in de buurt van andere honden. Dit zal eerst op grote afstand zijn en dat kan je rustig aan steeds verkleinen. Hiervoor kan je bijvoorbeeld het “Look-at-That” spel voor gebruiken als oefening.
  • Je kan meedoen met sociale wandelingen of zelf “parallel” wandelen met andere honden. Of doe wat vaker een (aangelijnde) snuffelwandeling op het tempo van je hond. 
  • Er zijn oefeningen die je kan doen om je hond te trainen om rustiger te zijn in de buurt van andere honden. Hieronder vind je een stappenplan van hoe je dat kan doen.

Voorbereiding op de training

Tijdens de training van een hond die te enthousiast is naar andere honden, is het van belang dat je je hond in bedwang kan houden en veilig kan omleiden. Daar gebruik je het beste een goed zittend Y-tuig voor wat de druk netjes verdeelt en de nek ontziet.

Je zal hulp moeten vinden van andere rustige, volwassen, evenwichtige honden en baasjes die jou willen helpen met de training. Schakel desgewenst de hulp in van een hondenschool, hondentrainer of gedragstherapeut die zonder correcties werken om het echt goed aan te pakken.

Zorg voor lekkere beloningen bij elke training voor je hond die je makkelijk kan gebruiken en die jouw hond ook echt lekker vindt. 

Stappenplan: Als je hond te enthousiast is naar andere honden

STAP 1 Vraag iemand met een rustige hond om je te helpen. Je spreekt ergens op een rustige plek af om elkaar te ontmoeten tijdens een wandeling. Dit doe je met de honden aangelijnd.

STAP 2 Zie je de persoon met de hond waarmee je hebt afgesproken op een afstandje? Spreek af dat je voldoende afstand blijft houden dat jouw hond nog rustig is. Je kan van tevoren een handgebaar afspreken waarop de andere persoon met zijn hond stil blijft staan. Dan blijf je ook met jouw hond op die afstand stil staan (of zitten als dat geen probleem geeft voor je hond zoals door knieproblemen).

STAP 3 Dan laat je de andere hond weer rustig op je afkomen. Op het moment dat jouw hond opstaat of spanningsignalen laat zien (zoals in de lijn gaan hangen of trekken, blaffen, verstrakken, etc) geef je weer een handgebaar dat betekent dat de andere persoon zich met de hond weer moet omdraaien en meer afstand moet nemen.

STAP 4 Pas als jouw hond weer helemaal rustig is kan je de stappen opnieuw vervolgen. Zolang jouw hond rustig is en blijft zitten of bezig is met andere dingen, kan de andere hond dichterbij komen. Zo niet, dan herhaal je stap 3 en laat je de andere hond dus weer afstand nemen.

STAP 5 Blijf dit oefenen tot het kwartje valt bij je hond dat rustig blijven betekent dat de andere hond op hem af komt, en dat druk doen of gespannen raken zorgt dat de andere hond weer weggaat. Nogmaals: hou de sessies kort en in een rustige omgeving zonder andere honden. Bijvoorbeeld op een zondagochtend op een industrieterrein. Of bij een natuurgebied met aanlijnplicht waar je genoeg ruimte en overzicht hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen