Winkelwagen
hond gromt bij aaien

Hond gromt bij aaien

Een hond die gromt is een van de vele manieren waarop hij communiceert. Het is belangrijk dat mensen die met honden omgaan, begrijpen wat het betekent en hoe ze op de juiste manier moeten reageren.

In een onderzoek naar het vermogen van mensen om een hond die gromt te begrijpen, konden de meeste mensen via audio correct onderscheid maken tussen: speels gegrom, agressief gegrom van een hond die voedsel bewaakt en een angstig gegrom van een hond die wordt benaderd door een vreemdeling. Dit vermogen om een hond die gromt te begrijpen was sterker bij mensen die regelmatig met honden omgaan.

Net als communicatie met mensen, kunnen de geluiden die honden maken verschillende betekenissen, emoties en verlangens uitdrukken. Hier zijn wat de verschillende soorten gegrom betekenen en manieren waarop u kunt reageren als u ze eenmaal begrijpt.

Speels grommende hond

Honden kunnen erg expressief zijn tijdens spelsessies en hun gegrom kan eng klinken, vooral voor onervaren hondenouders. Jouw pup kan naar mensen grommen bij het spelen van touwtrekken, of bijvoorbeeld naar andere honden grommen tijdens het worstelen of najagen.

Let bij het grommen op de lichaamstaal van de honden. Als je daar nog niet ervaren mee bent, dan kan het slim zijn een cursus te volgen. Of ga eens te kijken naar spelende honden in het park of op filmpjes. Dit zal je helpen onderscheid te maken tussen speels gegrom en gevechten.

pup gromt
grommende pup

Hond die aanhankelijk gromt

Sommige honden grommen als een teken van genegenheid of tevredenheid. Jouw pup kan bijvoorbeeld een laag gegrom laten horen als u hem aait. Het klinkt misschien als een luidere versie van het spinnen van een kat, of bijna alsof ze hele verhalen vertellen.

De lichaamstaal zal los en ontspannen zijn, en het kan zelfs klinken alsof uw hond menselijke woorden tegen u probeert te zeggen. Over het algemeen is aanhankelijk grommen niets om je zorgen over te maken. Het kan wel een probleem zijn als het verkeerd wordt geïnterpreteerd als agressie. Ook hierbij geldt: zorg dat je bekend bent met de lichaamstaal van honden. Zodat je onderscheid kan maken tussen een ontspannen hond die gromt en een gespannen hond die gromt.

Gefrustreerd grommen

Gefrustreerd grommen kan van alles betekenen. Bijvoorbeeld hongerig zijn en grommen om je eraan te herinneren dat het etenstijd is. Of grommen omdat jouw hond nog meer lekkers wil afdwingen. Sommige honden grommen ook uit frustratie om naar een andere hond te gaan. Dit soort grommen kan problematisch zijn. Als jouw hond een andere hond benadert terwijl hij gefrustreerd gromt, kan dit verkeerd worden geïnterpreteerd als agressie en tot ruzie leiden. Ze kunnen zelfs bijten of happen uit overmatige stimulatie. Het verminderen van deze gefrustreerde spanning kan je het beste doen met begeleiding van een goede gedragstrainer. Je kan er voor kiezen om naast de training je hond ook te ondersteunen met onze supplementen voor meer ontspanning en betere prikkelverwerking.

Hond die gromt van pijn

Honden kunnen grommen als ze ziek zijn of pijn hebben. Je merkt dit misschien vooral wanneer je een bepaald deel van hun lichaam aanraakt tijdens het aaien of onderzoek naar teken. Of ze willen misschien helemaal niet worden aangeraakt of geaaid. Dit kan komen door angst voor verdere schade. Het grommen kan erger worden als jij of de dierenarts lichamelijk onderzoek doen om de bron van de pijn te vinden, en het kan dan zelfs gepaard gaan met happen of bijten.

Het beste wat je kan doen als jouw hond gromt en je weet de oorzaak niet, is zo snel mogelijk naar een dierenarts gaan. Ze kunnen je helpen de oorzaak te vinden en er iets aan doen. Ook als jouw hond normaal nooit gromde en het ineens wel doet is dit zeker een teken om hem lichamelijk na te laten kijken.

Als je er zelf achter probeert te komen wat er aan de hand is, kan dit meer angst en verwarring bij je hond veroorzaken. Ga dus liever naar de dierenarts. Jouw hond gromt om je te vertellen dat er iets mis is, en het is jouw taak de verantwoordelijke stappen te nemen.

Angstig grommende hond

Een hond die gromt uit angst wil daarmee aangeven: “Ga terug!” Hij wil dus dat het gene waar hij bang voor is, afstand van hem neemt. Dit kan gebeuren als een hond schrikt van iets, bang is voor iets dat hij ziet, of bang is voor een bedreiging voor zichzelf of andere dieren of mensen die bij hem horen. Het kan ook angst zijn om iets kwijt te raken zoals voer (voedsel-agressie) of speelgoed (bezits-agressie) of hun territorium. De angstige hond wil geen gevecht, dus proberen ze de dreiging te bedreigen zodat deze zal vertrekken. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer honden vreemden ontmoeten of wanneer andere honden of dieren in hun territorium verschijnen.

Angstig gegrom begint meestal laag met een gesloten mond, stijve lichaamstaal en geen ademhaling. Van daaruit kan het uitgroeien tot een grauw met blootliggende tanden als de dreiging niet is verdwenen. Het angstige gegrom kan zonder tussenkomst of oplossing uiteindelijk leiden tot een conflict.

De eerste stap voor jou als baasje is het identificeren van de stressfactor die ervoor zorgt dat de hond gromt. Verwijder het indien mogelijk. Als de hond aangelijnd is, leid hem dan weg uit het zicht van de dreiging. Vervolgens kan je aan de slag gaan met gedragstraining. Overweeg hierbij zeker om een ​​gedragsdeskundige te raadplegen.

Hond die gromt uit agressie

Agressief grommen is iets anders dan angstig grommen. Waar een angstige hond afstand wil nemen tussen zichzelf en de dreiging, wil een agressief grommende hond de afstand juist verkleinen en aanvallen. Sommige honden hebben bijvoorbeeld een hoge prooidrift en willen een ander dier aanvallen met de bedoeling het op te jagen en te doden.

De lichaamstaal kan stijf zijn en je zal waarschijnlijk ontblote tanden zien. Ook zal het waarschijnlijk gepaard gaan met uitvallen. Een hond die agressief gromt, is gevaarlijk. Ze zijn van plan te vechten en kwaad te doen. Als jouw hond aangelijnd is, ga dan zo snel mogelijk weg van een agressief grommende hond of leid jouw eigen grommende hond weg. Ga zeker op zoek naar professionele begeleiding van dit gedrag en voorkom tot die tijd situaties waarbij het kan gebeuren (zoals visite in huis, mensen die jouw hond aanhalen, of contact met andere honden waar jouw hond niet bevriend mee is). Zorg ten allen tijde voor veiligheid en kijk ook naar hulpmiddelen hierbij zoals een muilkorf. Deze kan je positief aanleren bij je hond zodat het geen stress oplevert als de muilkorf aan moet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen