Winkelwagen
hond knort bij aaien

Mijn hond knort bij aaien, en andere hondentaal

Honden hebben een rijk emotioneel leven en er verschijnen steeds meer wetenschappelijke publicaties waaruit dit blijkt. Net als wij hebben honden affectie nodig, zelfs het beste dieet en de juiste hoeveelheid en vormen van beweging zijn geen vervanging hiervan. Honden willen zich net als wij veilig en geliefd voelen, ze willen onderdeel van de groep zijn. Het lijkt niet zo moeilijk om een hond aan te halen, te aaien of op andere manier affectie te geven. Toch ben ik er vrij zeker van dat juist op deze momenten de meeste bijtincidenten plaatsvinden. In dit artikel probeer ik antwoord te geven op de meest gestelde vragen en ga ik in op de meest gemaakte fouten zodat jij je hond op de goede manier aandacht kan geven. Zoals, als je hond knort bij aaien, wat betekent dat?

Hoe geef je je hond op de goede manier affectie?

Wanneer ik met Mahru door het bos loop wordt ze nog al eens aangehaald. Dat heeft te maken met haar vriendelijke uitstraling en het feit dat ze vaak te ver bij me vandaan loopt. Meestal zeg ik dat ze niet mag worden aangehaald omdat ik van mening ben dat je niets te zoeken hebt bij een hond die je niet kent. Elke keer dat het wel gebeurt aaien ze haar altijd op haar hoofd. De meeste honden vinden dit helemaal niet prettig. Mahru ook niet, maar ze is gelukkig niet zo snel onder de indruk.

Mensen die ze kent halen haar anders aan. Meestal schurkt ze dan tegen we aan zodat ze op haar flank kan worden geaaid en dan het liefst haar schouder. Voor de meeste honden geldt dit als een fijne plek. Hetzelfde geldt voor achter de oren en op de borst.

Hond likt hand tijdens aaien

Bijna nooit houdt een hond ervan wanneer mensen een hand over de snuit leggen. Hetzelfde geldt voor de staart en voor de poten. Je geeft je hond op deze manier gewoon geen affectie. Soms gaat een hond vervolgens likken en veel mensen denken nog steeds dat een hond dan een ‘kusje’ geeft. In werkelijkheid gaat de witte vlag omhoog en probeert een hond te kalmeren omdat ze denkt dat jij boos bent of in ieder geval onvriendelijk tegen haar doet. Honden likken niet om ‘kusjes’ geven.

Zoals ik al eerder schreef hou ik er helemaal niet van wanneer vreemden m’n honden zomaar aanhalen. Ik ga per slot van rekening ook niet iemands kind aaien. Maar ook als het gaat om bekenden hebben honden voorkeuren die per persoon enorm kunnen verschillen. Het is voor de honden hier anders wanneer ik de honden aanhaal dan wanneer mijn vriendin dat doet. Mijn vriendin haalt de honden op andere momenten en op een andere manier aan. Waarschijnlijk zouden de honden het heel raar vinden als ik ze ineens op dezelfde manier aan zou halen. Jura had zo haar voorkeuren en ze vond het heerlijk om bij de ontmoeting even te worstelen met een aantal van de bekende baasjes. Bij de meesten, en zeker bij vreemden zou ze dat nooit hebben geaccepteerd. Niet raar natuurlijk, wij accepteren bepaald gedrag naar ons toe van de ene persoon wel maar van de andere weer niet.

In algemene zin geldt dat des te meer vertrouwen er is, des te meer is toegestaan.

Vind een hond aaien fijn?

Wanneer je nog geen vertrouwensband hebt opgebouwd met je hond is het van belang dat je deze opbouwt. Zeker wanneer een hond al wat ouder is kost dit tijd. Dat hoeft niet altijd zo te zijn overigens. Jura leefde de eerste 9 maanden van haar leven op straat, de eerste nacht dat ze bij ons was sliep ze op m’n rug. Het vertrouwen was er dus meteen. Toch moest ook zij wennen aan mijn manier van doen (en ik aan die van haar). Na verloop van tijd was er sprake van wederzijds blind vertrouwen en dat maakt het leven een stuk gemakkelijker. Want het is natuurlijk niet alleen fijn om een goede band te hebben, wanneer je hond medische verzorging nodig heeft, wanneer er teken moeten worden verwijderd op bezoekjes moeten worden gebracht aan de dierenarts is het essentieel dat je hond je vertrouwt.

Sommige honden zijn bij het begin zeer terughoudend of zelfs bang voor hun baasje. Wilk je je hond aanhalen dan moet je hond openstaan voor contact. Fouten die je aan het begin maakt kan jullie relatie soms voor altijd verpesten.

Hond knort bij aaien, en andere signalen

Ik zie regelmatig foto’s voorbij komen waarbij een hond wordt aangehaald terwijl hij allerlei signalen van stress vertoont. Veel mensen herkennen deze signalen niet met als gevolg dat een hond het helemaal niet leuk vindt, of in ergere gevallen zelfs gaat bijten. Een hond is over het algemeen gespannen wanneer hij zijn lippen likt, zonder reden hijgt of gaapt. Ook heeft een gespannen hond een strakke blik waarbij veel oogwit te zien is. Misschien draait de hond zich van je weg of laat hij op andere wijze zien dat hij geen contact wil. Geef een hond dan wat meer ruimte. Zeker wanneer je het vertrouwen van je hond niet hebt kun je beter op een afstandje gaan zitten. Misschien even een boek lezen terwijl je soms wat op rustige wijze praat.

Wanneer ogen, oren en staart ontspannen zijn dan staat een hond over het algemeen open voor contact. Aai dan een hond op de eerder genoemde plekken. Wil je zeker weten dat je hond het aangenaam vindt, stop dan even met aanhalen. Meestal geeft een hond zelf aan dat hij meer geaaid wil worden.

Ik denk dat het een jaar of drie geleden is toen ik voor het eerst de vraag kreeg: “M’n hond knort bij aaien, wat bedoelt hij daarmee?” Een hond die knort bij aaien kan als je dat voor het eerst hoort bet apart zijn. Het eerste waar ik aan moest denken is Mahru’s gemopper wanneer ik stop met aaien, dan bromt ze dat je niet mag stoppen. Wacht je nog langer dan krijg je waarschijnlijk een mep van een van haar voorpoten. Het tweede waar ik aan dacht was dat de hond misschien wel gromde en het dus helemaal niet plezierig vond. Ik vroeg derhalve om een filmpje en de hond knorde inderdaad, maar vroeg duidelijk om meer aandacht. Sommige rassen maken nou eenmaal sneller dat soort geluiden. Het is dus belangrijk om te bepalen of je hond echt knort bij het aaien, of dat er iets anders aan de hand is.

hond aaien
Mahru geniet!

Hond gromt tijdens aaien

Zoals gezegd, Mahru zucht, kreunt en steunt wanneer je haar aanhaalt en bromt wanneer je stopt. Daarmee geeft ze het aangenaam vindt en dat je niet mag stoppen. Dit is niet anders dan wanneer je die goede massage aan het einde van de dag krijgt. Echter, een hond kan vergelijkbare geluiden maken wanneer hij pijn heeft of aaien eng vindt. Let daarom op de rest van de lichaamstaal van je hond. Als een hond gaat gromt tijdens het aaien moet je zeker niet doorgaan.

Onze andere hond Lazar rolt en krioelt vooral tijdens het aanhalen. Hij laat duidelijk weten waar en wanneer hij aangehaald wil worden.

Een hond kan ook signalen geven waaruit blijkt dat ze niet aangehaald wil worden. Bijvoorbeeld wanneer het lichaam verstrakt of wanneer ze haar kop wegdraait. Een hond kan gaan grommen, hijgen of zelfs de tanden laten zien. Hou je hier geen rekening mee dan kan een hond uiteindelijk gaan bijten.

Praat tegen je hond

Zeker wanneer je hond nog niet aan jou gewend is, bestaat de kans dat ze niet aangehaald wil worden. Misschien komt ze uit een asiel en heeft ze van alles negatiefs meegemaakt. Die aai over de bol lijkt dan verdacht veel op de mep die ze van haar vorige baasje kreeg. Soms is het dan gewoon beter om ergens in de buurt van je hond te zitten en gewoon wat te praten. Zoals ik eerder zei, een boekje lezen en soms wat praten doet wonderen. Omdat je in een dergelijk geval niet te direct contact maakt, maar accepteert dat je in elkaars omgeving bent. Je focust je dan niet op de hond maar tegelijkertijd negeer je haar ook niet volledig.

Het is belangrijk dat je in zo’n geval zelf ook rustig bent. Bij een nieuwe hond wil je het graag goed doen en misschien leidt dat ertoe dat je nerveus bent. Een hond heeft direct door dat je hartslag hoger is, je net even wat anders praat en dat je ademhaling niet helemaal klopt. Het stomme is, wanneer je op de ademhaling en stem gaat letten is de kans groot dat het alleen maar minder natuurlijk wordt. Vandaar dat ik altijd aanraad om een boek of iets vergelijkbaars erbij te pakken, dan focus je ook niet zo op je eigen gedrag.

Hond aaien: de samenvatting

Het allerbelangrijkste is dat je het vertrouwen wint van je hond zodat je hem goede affectie kan geven. Over het algemeen kun je een aantal zaken beter niet doen, namelijk te direct en confronterend zijn met je benadering. Dat geldt ook voor een hond van bovenaf benaderen of aan te staren. Een hond op de verkeerde plekken aanhalen te luidruchtig of overenthousiast zijn werken ook averechts. Andere dingen helpen wel om het vertrouwen van je hond te winnen. Voorbeelden hiervan zijn ruimte geven, rustig praten en op de goede plekken aanhalen.

Zo lang je de tijd neemt, geen zaken gaat afdwingen en vooral goed op de signalen van je hond let heb ik er vertrouwen in dat het helemaal goed gaat komen.

foto: Elena Shumilova

5 comments

 1. Willem Zoon

  Goedemorgen, een zeer en duidelijk artikel, mijn teckel gromt ook vaak en kan soms uitvallen bij het aaien. Ook bij het optillen, als we bv in de stad zijn geweest en ik moet hem dan in de auto zetten, dan is het net een pitbull soms, hij is zeer snel gestrest. Wat kan ik aan doen. Kan hem niet altijd thuis laten.

  1. Het klinkt alsof hier best iets van pijn aanwezig kan zijn. Dat zie je vaker als oorzaak voor uitvallen en happen bij aaien en optillen. Vooral bij teckels is de rug en nek wel een punt van aandacht. Wij zouden je aanraden om in eerste instantie hem dus heel goed na te laten kijken bij de dierenarts! Als pijn door de dierenarts is uitgesloten zou je aan de slag kunnen met een gedragstherapeut die in real life meekijkt wat er gebeurt en jullie daar bij kan begeleiden. Heel veel succes!

 2. Ik las dit artikel en mijn hond gromt als ik hem aai en tegen hem praat. Praat ik niet tijdens het aaien dan gromt hij niet. Maar als ik dus gewoon lief praat tijdens het aaien gromt hij. Hij kwispelt en als ik stop dan drukt hij z’n neus onder mijn hand dat ik door moet gaan.
  Hele gemixte signalen dus. Ik kan nergens hierover iets vinden.

  1. Beste Jessica,
   Op basis van wat je beschrijft kunnen we hier moeilijk iets over zeggen. Er kan heel veel meespelen, zoals het intensief aankijken van je hond, jouw houding, etc. wat hem stress kan geven. Een grom is namelijk een waarschuwing dus het geeft aan dat hij iets niet fijn vindt. Dat kan het praten tijdens het aaien zijn op zich maar ook dus een ander element wat jou wellicht niet opvalt.
   Het beste is uiteraard om dit dus niet meer te doen tijdens het aaien, omdat hij aangeeft het niet prettig te vinden. Zo hou je het voor hem prettig en respecteer je zijn grenzen die hij aangeeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen