Winkelwagen
hond gaat liggen voor andere hond

Hond gaat liggen voor andere hond

Waarom gaat mijn hond liggen voor een andere hond?

Is jouw hond een van degenen die gaat liggen voor een andere hond, of hurkt, met de staart tussen de poten, wanneer hij een glimp opvangt van een andere hond? Je hebt je misschien afgevraagd wat het is en waarom sommige honden het doen. Wetenschappers beginnen nu het verband te leggen tussen het gedrag van honden en de evolutie ervan. Wat te zien is in hun domesticatieproces. De natuurlijke neigingen die ze vertonen worden door selectief fokken verder ontwikkeld. 

Er zijn verschillende redenen voor een hond om te gaan liggen voor een andere hond. Wij zullen hier de belangrijkste en meest voorkomende redenen bespreken. Aan het eind van het artikel vind je wat tips om met het gedrag om te leren gaan.

Honden die gaan liggen voor een andere hond door angst

Hurken, of gaan liggen voor een andere hond, kan worden veroorzaakt door angst. Alle zoogdieren hebben de neiging zichzelf kleiner te maken als ze zich bedreigd voelen. Zoals ook wij mensen dat kunnen doen. Het gaan liggen uit angst komt vaak voor bij pups, jonge honden, honden die slecht gesocialiseerd zijn, en dus onzekere of angstige honden. 

Bij toenadering van een andere hond of mens kan een hond ook nog op zijn rug gaan liggen en zelfs wat urine laten lopen (de zogenaamde deemoed plas).

Waarom gaat mijn hond liggen als er een andere hond aan komt?

Het gedrag van een hond die al van ver gaat liggen tijdens wandelingen, kan door miscommunicatie tot misverstanden leiden. Want probeert jouw hond gewoon te spelen of probeert hij aan te vallen? Is hij onzeker of angstig? Veel honden (en ook hun baasjes) weten dit gedrag maar moeilijk te interpreteren. Eén ding is zeker: Het kan andere honden ongemakkelijk laten voelen en kan ze zelfs onzeker maken. Dit komt omdat het soms moeilijk te duiden is. Vooral tussen honden die elkaar niet (goed) kennen.

Maar, laten we voorop stellen dat er verschillende soorten zijn van gaan liggen. Sommige honden gaan vol spanning liggen met de kop omhoog om vervolgens snel overheid te schieten. Andere honden maken zich juist zo klein mogelijk, en blijven doodstil liggen totdat de andere hond gepasseerd is. 

Wat je ook vast wel hebt gezien bij je eigen hond (of een andere) is dat een hond absoluut niet wil doorlopen ergens heen en zich op de grond laat vallen, zogezegd “in de ankers” gaat. Met tot gevolg dat veel baasjes zich geen houding weten te geven. En vaak de hond maar proberen mee te sleuren aan de riem. Wat natuurlijk geen oplossing is, maar daar later meer over.

Waar vindt dit gedrag zijn oorsprong?

De wolf als voorouder

Het is bewezen dat wolven en honden nauw verwant zijn en dat ze 15.000-40.000 jaar geleden uit elkaar gingen. Dit betekent dat wolven en honden veel overeenkomsten hebben. Hun DNA is voor 99,9% hetzelfde. Bij het vergelijken van honden met wolven zijn er veel verschillen, tot het punt waarop sommige deskundigen beweren dat het vergelijken van hen hetzelfde is als het vergelijken van mensen en chimpansees.

Naast het blaffen hebben honden nog enkele andere eigenschappen van hun voorouders behouden. Een daarvan is kruipen of hurken. Vaak gezien wanneer ze iets zien dat eruitziet alsof het de plek waar ze zich bevinden zou kunnen oversteken. Het kan een andere hond zijn, een auto of een hardloper. Het gedrag heeft waarschijnlijk zijn wortels in de tijd dat hun voorouders, de wolven, jaagden.

Wanneer wolven in roedels jagen om grote prooien aan te pakken, volgen ze een duidelijke gedragsreeks die de “roofzuchtige reeks” wordt genoemd. Deze reeks omvat het lokaliseren van prooien, de prooi besluipen en kruipen, confrontatie met de prooi, snel rennen voor hun voedsel of het schepsel een boom in achtervolgen voor een gemakkelijke ruk. Ze doden het dan (Zimen, 1981).

De functie van stalken is met name om iemand te volgen zonder gezien te worden om met vervolgens hun prooi kunnen aanvallen en grijpen.

Hoe herdershonden hurken, liggen en besluipen

Bij herdershonden zoals border collies zijn stalking- en hurkgedrag heel erg duidelijk aanwezig. Bordercollies zijn gefokt voor overdrijving van het roofzuchtige bereik – het overschaduwen van “oriënteren > oog > stalken / hurken > achtervolgen > vangen”. De confrontatie- en moordcomponenten zijn aanzienlijk verminderd in vergelijking met wolven, zodat ze in staat zijn om met boerderijdieren te werken zonder ze te schaden.

Ze gebruiken ook andere signalen, zoals kijken en hurken naar de schapen toe met hun kop laag, achterhand hoog en staart naar beneden. Als bordercollies een kudde schapen hoeden, kun je ze daarom vaak zien kijken (eigenlijk staren naar de schapen om ze onder controle te houden) en naar de schapen toe hurken met hun hoofd laag, achterhand hoog en staart naar beneden.

Het besluipen van de kudde is een gangbare praktijk voor herdershonden. De beweging van hun lichaam bootst een roofdier na en helpt de schapen op hun plaats te houden. Na het stalken komen ze in actie met verschillende manieren van hoeden, zoals naar voren rennen om de schapen om te draaien of te stoppen.

Gaan liggen als spelgedrag tussen honden

Honden vinden het vaak leuk om jacht- of jachtgedrag in hun spel op te nemen. Je zult vaak jonge honden en honden van de leeftijd van de leeftijd dingen zien doen zoals hurken en stalken, wat best schattig kan zijn. Dus, wanneer je honden ziet spelen, let dan goed op, want ze zullen waarschijnlijk een andere hond willen achtervolgen.

Het begin van achtervolgen begint dan vaak met dezelfde gedragingen van hurken en besluipen. Een hond kan dan langzaam de andere hond naderen en totdat hij een speelboog activeert. Daarna begint het achtervolgingsspel!

Wat kan je doen als je hond gaat liggen bij het zien van een andere hond?

Zoals gezegd, kunnen honden om vele redenen hurken, stalken of gaan liggen. Het kan zijn als spel of bijvoorbeeld omdat ze wat opdringerig zijn. Dit hoeft allemaal geen probleem te zijn zolang ze het naar hun zin hebben en elkaar signalen kunnen geven en begrijpen om de andere hond gerust te stellen dat het allemaal leuk is. De meer gespannen vorm van stalken die gericht is op andere honden kan echter wel voor problemen zorgen, vooral bij ontmoetingen tussen onbekende honden. Daarom geven we jullie nog wat tips mee, over hoe je met dit gedrag om kan gaan.

  • Zorg er voor dat de spanning bij je hond niet te ver oploopt. Dit houdt praktisch gezien meestal in dat je afstand houdt tot andere honden en niet recht op andere honden af gaat lopen. Loop liever met een boog en meer afstand zodat jouw hond ook minder gespannen blijft.
  • Let zelf actief op de omgeving zodat je de gewenste afstand ook kan behouden. Als dit in een bepaalde situatie niet meer kan maak je een noodstop of een U-turn met je hond, weg van de andere hond af. Dit kan je eerst met je hond spelenderwijs oefenen zonder andere honden. Koppel een commando zoals “Omdraaien!” of “Terug” aan het omkeren en weglopen en maak het leuk. Als je hond dit goed genoeg kan in makkelijke omgeving kan je het gaan oefenen in steeds moeilijkere situaties.
  • Vermijd het gebruik van aversieve trainingsmethodes en hulpmiddelen zoals halsbandcorrecties en erger. Door je hond te corrigeren voor zijn gedrag in de buurt van een andere hond, wanneer hij bijvoorbeeld naar de andere hond staart, kan er toe leiden dat je hond het zien van andere honden gaat associëren met correcties. Dit vergroot het risico dat het probleemgedrag en de spanning van je hond zal verergeren.
  • Zorg er voor dat jouw hond een passende uitlaatklep heeft voor zijn gedrag. Een herdertype die graag wil herderen maar daar geen kans voor krijgt zal sneller problemen ontwikkelen naar andere honden toe. Denk bijvoorbeeld aan een hondensport zoals Treibball om je hond voldaan te maken. Of neem leuke speurlessen, wat voor vrijwel elke hond een fijne bezigheid is.
  • Als jouw hond zorgelijk gedrag vertoont zoals veel stalken of extreme focus op andere honden, schakel dan hulp in van een dwangvrije hondentrainer of gedragstherapeut.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen