Hond blaffen afleren

Hond blaffen afleren

Blaffen is bij honden een manier van communiceren, net als hun lichaamstaal. Beide zijn bij honden erg belangrijk (net als voor ons mensen taal belangrijk is). Zowel blaffen als lichaamstaal worden door honden gebruikt om behoeften en emoties uit te leggen en zo te communiceren met andere honden en mensen. Het is nodig om elkaar te begrijpen en bijvoorbeeld conflicten te voorkomen. Maar toch willen veel mensen hun hond blaffen afleren. Voordat we meer gaan uitleggen hierover, gaan we het eerst hebben over: waarom honden blaffen, en waarom blijft een hond blaffen.

Blaffen is een natuurlijke manier voor honden om zich uit te drukken – het maakt deel uit van hun taal. Niemand zou er ooit van dromen om een ​​kat die miauwt, het gemiauw weg te trainen. Of bij een paard dat hinnikt het paard te straffen voor het hinniken. Toch zijn er veel mensen die vinden dat een hond niet mag blaffen of grommen, en hun hond blaffen willen afleren.

Honden zijn geweldige metgezellen, maar soms kunnen ze storend gedrag vertonen, zoals veel blaffen. Dit gedrag kan stress veroorzaken voor de hond, de eigenaar en de omgeving. Gelukkig is het afleren van blaffen een proces dat met de juiste aanpak en training kan worden aangepakt. In deze uitgebreide gids zullen we bespreken hoe je jouw hond kunt helpen om dit vervelende gedrag achter te laten.

Waarom blaffen honden?

Honden proberen ons vaak iets duidelijk te maken met hun geblaf en lichaamstaal. Ze blaffen om verschillende redenen. Als de boodschap niet goed overkomt, of als wij er niet op reageren, kan een hond gefrustreerd raken. Ga maar na, als jij iets wil vertellen, maar je wordt genegeerd of er wordt niet goed naar je geluisterd… raak je dan ook van slag? Daarom is het belangrijk om te leren waarom honden blaffen in verschillende situaties. Dan kan je vervolgens leren waarom jouw hond blaft, wat hij wil zeggen, en wat een goede manier is om er in dat specifieke geval mee om te gaan. Zo voorkom je dat jouw hond zich niet gehoord voelt en blijft blaffen.

Hoe communiceren honden behalve met blaffen?

In het boek Barking the Sound of a Language geeft Turid Rugaas een overzicht van soorten communicatie die honden gebruiken:

  • Afstand creërende signalen die worden gebruikt om iemand weg te houden of de afstand tot een ander te vergroten. Voorbeelden hiervan zijn: tanden laten zien, naar voren springen, happen, bijten, grommen en blaffen.
  • Kalmerende signalen die worden gebruikt om beleefdheid uit te drukken, conflicten op te lossen of vriendelijkheid te tonen.
  • Lichaamstaal die angst of verdediging uitdrukt. Voorbeelden hiervan zijn: de staart tussen de benen doen, hurken, achteruit lopen of wegvluchten, en natuurlijk stresssignalen zoals plassen, krabben en trillen.
  • Tekenen van vreugde. Voorbeelden zijn: een kwispelende staart die met het lichaam mee beweegt, likken, springen, wiebelen met het hele lichaam en het tonen van een blij gezicht.
  • En dan zijn er nog geluiden die honden maken, waaronder: Blaffen, zeuren, grommen, huilen.

Redenen waarom honden blaffen

Er zijn verschillende redenen voor een hond om te blaffen. Rugaas onderscheidt zes soorten blaffen:

  1. Blaffen uit opwinding
  2. Waarschuwend blaffen
  3. Blaffen uit angst
  4. Waaks blaffen
  5. Frustratie blaffen
  6. Aangeleerd blaffen

Honden blaffen uit opwinding

Dit type blaf komt vaak voor als de hond iets positiefs verwacht of heel blij is. Denk bijvoorbeeld aan honden die erg blij zijn als er visite komt, in de auto onderweg naar zijn favoriete uitlaatplek, of soms zelfs al het weten dat er gewandeld gaat worden. Het is vaak een hoog klinkende constante reeks blafjes met pauzes en soms ook gejank er tussendoor. Sommige honden gaan er ook bij springen, rondjes draaien, kwispelen en rondrennen.

Waarschuwend blaffen van je hond

Dit soort geblaf komt minder vaak voor als andere types blaffen. Honden gebruiken het om hun roedel, bestaande uit honden en/of mensen, te waarschuwen voor iets. Het klinkt als één korte donkere “woef” en kan worden geïnterpreteerd als “Wegwezen, er komt gevaar aan!” Vaak volgt er vluchtgedrag daarna. Maar er zijn ook honden die het op zich nemen de roedel te blijven beschermen voor het naderende gevaar.

Honden die blaffen uit angst

Elke hond heeft wel iets waar hij bang voor is. Als de hond bij angst niet kan wegrennen, dan zal hij zijn emoties uiten met blaffen. Het angst blaffen klinkt hoog en komt in een lange reeks. Het lijkt hierin wat op het blaffen uit opwinding maar de angst is heel duidelijk in het geluid te horen. Soms eindigt dit hysterische blaffen in gehuil zoals een puppy om zijn moeder kan roepen. Meestal zie je dat een hond ook erg rusteloos is, aan deuren gaat krabben of probeert te ontsnappen. Sommige honden gaan dingen slopen of zichzelf bijten. In een enkel geval kan een hond ook helemaal apatisch worden.

Je hond blaffen afleren als hij dat doet uit angst kan op verschillende manieren. Wat je in ieder geval niet moet doen is aan de lijn trekken, je hond forceren of lokken naar iets dat hij eng vindt. Geef zelf het goede voorbeeld en gedraag je niet ineens anders bij dingen of geluiden die jouw hond eng vindt.

Geef je hond wel rustig de tijd als hij stil wil staan en wil observeren of ruiken van een afstand. Dit zorgt voor een afname van angst en vaak durft een hond daarna vanzelf weer verder te lopen. Geef hem dus de tijd die hij nodig heeft. Positioneer jezelf desnoods als een barrière tussen je hond en het enge object. Dit opsplitsen doen honden onderling ook vaak om de stress te laten verminderen.

Vermijd dingen die hij heel eng vindt en neem rustig de tijd om hem stapsgewijs te laten wennen. Ga je hond zeker niet overspoelen met prikkels die hij niet aan kan! Flooding is zeker geen goed idee voor een angstige hond, lees hier alles er over in onze blog. Counter-conditioning kan heel goed helpen, zoek hiervoor goede begeleiding van een hondentrainer.

Hoe leer je een hond blaffen af

Honden die waaks blaffen

Waaks blaffen wordt door mensen vaak bestempeld als agressief, dominant of meer van dat soort dingen. Een hond die waaks blaft, heeft vaak een hoog stress niveau. Het gebeurt op een moment dat een hond zich in een positie bevindt waarin hij zichzelf of iets (van hem) moet verdedigen. De angst om hetgeen waar het om gaat te verliezen, net als zijn eigen veiligheid, is dan de reden dat hij onzeker, gestrest en bang wordt. Het klinkt meestal als een combinatie van grommen en blaffen: Grrrrr – blaf, blaf – grrrrr

Het waaks blaffen zal over het algemeen korter en dieper zijn dan het blaffen uit angst. Maar soms, wanneer de hond daarbij ook echt bang is, kan het hoger klinken en lijkt het uiteraard ook op blaffen uit angst. Vaak zal een hond naar voren schieten, ‘uitvallen’ naar het gene waar hij zich tegen wil verdedigen, in een poging om het weg te jagen. Vaak zie je hierbij ook signalen als: sneppen, tanden ontbloten, grommen, en uiteindelijk als niets anders helpt ook bijten.

Een hond waaks blaffen afleren? Voorkom de situaties waarin het gebeurt, door bijvoorbeeld je hond in bescherming te nemen. Leer de signalen te herkennen wanneer hij defensief wordt en reageer op tijd, nog voordat hij gaat waken. Ga bijvoorbeeld tussen jezelf en het enge object (hond/mens) lopen om op te splitsen. Of loop een ruime bocht (zo veel nodig is) om te voorkomen dat je hond gaat uitvallen naar een andere hond.

Blaffen uit frustratie

Bij frustratie blaffen hoor je de frustratie en wanhoop doorklinken. Vaak komt het voor bij honden die vastgebonden zijn of opgesloten zitten, buitengesloten zijn van mensen, etc. Eenzaamheid is de voornaamste oorzaak, en langdurige stress. Het geluid is steeds dezelfde toon, statisch geblaf dat soms eindigt in gehuil. Dit wordt dan steeds herhaald. Vaak komt er ook herhalend gedrag bij zoals schaduwjagen of de eigen staart achtervolgen, graven, kauwen, etc. Dit geeft de hond op dat moment een aangenaam gevoel fysiek wat hem helpt in deze uitzichtloze situatie.

Een hond blaffen afleren die uit frustratie blaft is eigenlijk vrij simpel: haal hem uit de situatie en sluit hem niet weg van jou en je gezin. Zorg er verder voor dat je hond voldoende aandacht en uitdaging krijgt om verdere frustratie te voorkomen en niet te veel alleen hoeft te zijn.

Aangeleerd blaffen

Aangeleerd blaffen begint meestal als een van de andere soorten blaffen die we hierboven hebben genoemd. Het verschil is echter dat meestal de eigenaar (bewust of onbewust) het gedrag heeft versterkt waardoor de hond het steeds blijft doen. Aangeleerd blaffen is heel makkelijk te herkennen: de hond blaft, neemt een pauze en kijkt om zich heen. Hij is eigenlijk op zoek naar aandacht of welke versterking dan ook die hij in het verleden heeft gekregen voor ditzelfde blaffen. Als de aandacht of versterking niet komt, begint hij weer te blaffen, nog steeds op zoek naar de bevestiging of beloning. Bijvoorbeeld honden die blaffen voor aandacht, bij het zien van een andere hond, als je een praatje wil maken met iemand, zijn meestal voorbeelden van aangeleerd blaffen.

Een hond blaffen afleren die aangeleerd blaft, doe je over het algemeen door een alternatieve gedraging aan te leren.

Stappenplan om je hond blaffen afleren

Nu we hebben besproken wat de verschillende types blaffen zijn. Maar wat moet je nu doen om een hond blaffen afleren? Er zijn een aantal stappen die je kan nemen, ongeacht wat de oorzaak van het probleemgeblaf is.

  • Eerst ga je heel goed na welke soort blaffen het om gaat. Het kan één van de bovengenoemde soorten zijn, maar het kan ook een gemengde soort blaf zijn van twee verschillende of zelfs drie zijn. Een hond kan, net als een mens, gemengde gevoelens hebben, en het blaffen is daar dan een uiting van.
  • Neem een schrift en noteer de details van de situatie waarin het blaffen zich voordoet. Bijvoorbeeld om welke tijd het altijd voorkomt, of is het altijd tegen dezelfde persoon (visite), voor het wandelen, etc.
  • Het is belangrijk om rekening te houden met pijn, ziekte en stress. Hierdoor kan een hond namelijk meer gaan blaffen. Als je hond chronisch gestrest is, zal het zaak zijn eerst de stress te verminderen. Dit kan met management, training en bijvoorbeeld ook ondersteuning van supplementen. Stress kan te maken hebben met de omgeving maar ook met pijn en ziekte. Is jouw hond zijn gedrag plotseling veranderd, dan is het van belang dit uit te sluiten. Lees bijvoorbeeld onze andere blog over “Mijn hond gedraagt zich ineens anders“.

Conclusie over honden blaffen afleren

  • Voor honden is blaffen de manier waarop ze emoties uiten. Om je hond blaffen af te leren, moet je eerst weten waarom je hond blaft. Afhankelijk van het soort blaffen, zijn er verschillende manieren om er mee om te gaan.
  • Je hond straffen voor blaffen (welke soort dan ook) is niet effectief. Hier leert je hond niets van, en in het ergste geval kan het ernstige gevolgen hebben. Je hond zal namelijk de stap van het blaffen overslaan en sneller geneigd zijn om over te gaan tot bijten. Blaffen is belangrijke communicatie!
  • Blaffen betekent iets, de hond probeert je iets te vertellen, dus gebruik je kennis en begrip om erachter te komen wat het is. Ze hebben emoties en reageren vanuit die emoties: angst, verdriet, woede, geluk.
  • Leer je hond begrijpen, zijn blafgedrag begrijpen, en maak van daaruit een plan van aanpak.