Winkelwagen
slapende hond

Hoeveel slaapt een hond?

Hoe lang slaapt een hond?

Is het normaal dat mijn hond de hele dag slaapt? Hoeveel slapen honden eigenlijk? Verandert hun slaappatroon met de leeftijd en is het normaal dat ze snurken? En is het normaal dat mijn hond slaapt op zijn rug? Elke hondenliefhebber denkt op een gegeven moment wel dat zijn hond erg lui is of juist erg actief is. Om te weten of het nodig is om je zorgen te maken over jouw hond, moet je eerst weten wat normaal gedrag is. En daar hoort ook bij wat normaal slaapgedrag is voor honden en pups. Heeft jouw hond juist moeite met tot rust komen? Met management van prikkels en ondersteuning met supplementen kan je er voor zorgen dat dit beter gaat. Neem gerust contact met ons op voor een uitgebreid advies hierover.

Hoeveel uur slaapt een hond?

Puppy’s slapen meer dan volwassen honden en doen overdag kleine dutjes. Gemiddeld slaapt een jonge pup zo’n 18 tot 20 uur per dag. Hun slaappatroon en duur nemen langzaam af naarmate ze ouder worden. Tijdens de groeifase rusten de pups meer. Dit maakt slaap essentieel voor hun algehele ontwikkeling. Daarom moet je je geen zorgen maken als jouw pup veel slaapt. Op deze leeftijd zullen ze alleen maar spelen, eten en slapen.

Hoeveel slaapt een hond gemiddeld? En hoelang slaapt een hond ‘s nachts? Gezonde volwassen of oudere honden slapen iets minder dan puppy’s. Ze slapen ongeveer 10 tot 14 uur per dag. Daarnaast zijn ze nog wel een aantal uren in rust zonder diep te slapen. In de loop van een 24-uursdag brengen honden het grootste deel van hun tijd door met slapen ‘s nachts en ongeveer 3 uur slapend gedurende de dag.

De slaapbehoeften van een hond veranderen naarmate ze ouder worden, net zoals de slaapbehoeften van een mens in de loop van zijn leven evolueren. Oudere honden, maar ook grotere honden, slapen meestal nog een paar uur meer. Dit lijkt in vergelijking met mensen best veel. Er zijn ook verschillen op te merken tussen verschillende rassen. Onthoud dat elke hond zijn eigen persoonlijkheid heeft en dat het ras slechts een algemene maatstaf is. Probeer te begrijpen wat normaal is voor jouw hond.

Je merkt misschien dat sommige honden veel kunnen slapen en daar is niets mis mee. Elke hond is anders en heeft andere behoeften. Afhankelijk van het ras, de grootte en de gezondheid van de hond, kunnen de slaapgewoonten variëren. Als het slaappatroon van jouw hond ineens verandert, of als hij bijvoorbeeld overdag geen rust kan pakken, is het wel zaak om de oorzaak hiervan te achterhalen.

Wat beïnvloed het slaappatroon van honden?

Afgezien van ouder worden, kan het slaappatroon van een hond worden beïnvloed door stress, angst en verstoringen in hun routine. Bijvoorbeeld een verhuizing of een nieuw gezinslid. Of wat dacht je van een enorme verandering zoals een adoptiehond die van een (buitenlands) asiel of opvang met meerdere honden, terechtkomt in een appartement in Nederland zonder andere honden om zich heen.

Sommige honden hebben veel opgekropte energie en hebben regelmatig beweging nodig om goed te kunnen rusten. Gezondheidsproblemen zoals frequent urineren als gevolg van nierziekten, jeuk (door vlooien of allergie) en pijn kunnen hen ook rusteloos maken. Wordt jouw hond vaak wakker terwijl dat normaal niet het geval was? Dan is het slim om eens naar de dierenarts te gaan om te onderzoeken of er meer aan de hand is.

Honden zijn sociale slapers. Dat betekent dat ze zich aanpassen aan de situatie of de slaapcyclus van hun ouders hebben. Je zal merken dat jouw hond over het algemeen naast of vlakbij je komt liggen als je zelf rust of slaapt. Heeft jouw hond moeite om tot rust te komen? Soms helpt het dus gewoon om het goede voorbeeld zelf te geven. Kruip lekker op de bank met een dekentje en zet wat rustige muziek op. Dit kan jouw hond net even het zetje geven om ook te gaan slapen.

Hoe help je je hond zijn slaapgewoonten verbeteren?

Gezondheidsproblemen zijn niet altijd de reden voor een verstoord slaappatroon van de hond. Het kan de behoefte zijn aan een comfortabele slaapplek. Wie houdt er niet van comfort tijdens het slapen? Honden vinden het heerlijk om op onze bedden in slaap te vallen, misschien wel omdat ze het zachtst zijn. Zorg er dus voor dat ook de hond een fijn en zacht bed heeft dat regelmatig wordt verschoond. Het mooiste is als jouw hond meerdere slaapplekken tot zijn beschikking heeft. Honden vinden het namelijk prettig om van slaapplek te wisselen. Wat je verder nog kan doen is:

  • Laat je hond zelf zijn slaapplek kiezen. Ligt hij graag op de bank? Zorg dan dat er een hoekje vrij is waar hij kan liggen en makkelijk bij kan. Zet de mand neer waar je hond zich prettig voelt.
  • Zorg ervoor dat ze niet gestoord worden tijdens het slapen. Als jouw hond op zijn plek ligt te rusten of te slapen, ga je er dus niet op af om hem te aaien of andere aandacht te geven. Zijn er kinderen in huis, zorg er dan voor dat zij zich ook aan deze regel houden! Het moet echt een veilige, rustige plek voor de hond zijn.
  • Geef je hond voldoende mogelijkheid om zich te ontlasten. Sommige honden willen in de avond liever niet wandelen. Ga dan alleen even kort er uit voor een plas in de tuin of een stukje gras in de straat. Als de hond ‘s nachts wakker wordt en onrustig heen en weer loopt, kan dit ook een teken zijn dat hij moet plassen of poepen. Hoeveel mensen moeten ‘s nachts wel niet ook een keer er nog uit?
  • Als jouw hond slecht slaapt door overprikkeling, kan je hem helpen met management van prikkels en ondersteuning van supplementen. Neem gerust contact met ons op voor een uitgebreid advies hierover.
slapende hond
maak een slapende hond nooit wakker

Conclusie

Honden zijn sociale slapers en zullen over het algemeen meer slapen dan de meeste mensen. Hun slaappatroon en kwaliteit van slapen wordt bepaald door vele factoren. De beste manier om erachter te komen wat normaal is en wat niet, is door je hond goed te observeren. Schakel professionele hulp in als er problemen ontstaan.

Zijn honden nachtdieren?

Niet strikt. Honden zijn sociale slapers en worden schemerig genoemd. Dit betekent dat ze het meest actief zijn tijdens schemering en schemering. Ze worden ‘s morgens vroeg en of’ s avonds wakker om te spelen, blaffen of hun dagelijkse wandelingen te maken. Deze routine maakt deel uit van het gedrag dat normaal is bij honden.

Waarom snurken honden?

Net als bij mensen kan een verstopte neusgang bij honden snurken veroorzaken. Merk op dat snurken het hardst is wanneer honden op hun rug slapen. Dit komt omdat de tong terug in de keel kan glijden en een fysieke beperking voor de luchtstroom kan creëren en het rommelende geluid kan veroorzaken dat we snurken noemen. Snurken komt het meest voor bij honden met ademhalingsproblemen en korte neuzen – zoals mopshonden, buldoggen en boksers.

Andere veel voorkomende redenen voor snurken zijn obesitas, allergieën of verkoudheid bij honden (ook wel rhinitis genoemd) bij honden. Als u denkt dat de ademhaling van uw hond te zwaar is, raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts.

Waarom slaapt mijn hond op zijn rug?

Honden die op hun rug slapen met hun buik en poten in de lucht, doen dat om een aantal redenen. Een daarvan is om koel te blijven. Jen Jones zegt: “honden zweten door hun poten en hun buik is een bron van warmte. Als ze op hun rug slapen met hun buik in de lucht en poten omhoog, proberen ze koel te blijven.” Omdat dit zo’n kwetsbare positie is, betekent dit ook dat ze jou en hun omgeving volledig vertrouwen. Dr. Sarah Wooten zegt dat “omdat ze hun buik en hun vitale organen aan de wereld blootstellen, je moet weten dat ze zich echt veilig voelen om in deze positie in slaap te vallen.”

Naarmate honden ouder worden, zult u merken dat ze niet meer zoveel op hun rug slapen. Volgens Steffi Trott, een professionele hondentrainer en de eigenaar van SpiritDog Training, is dit te wijten aan artritis en moet je er niet vanuit gaan dat je hond je niet langer vertrouwt. (bron)

Wat doen honden allemaal tijdens hun slaap?

  • Dromen: Ja, honden kunnen ook dromen! Hoewel het moeilijk is om precies te ontdekken waar honden van dromen, weten we dat de hersenen hun gebeurtenissen van de dag tijdens de slaap verwerken. We kunnen dus aannemen dat ze dromen van wat er gedurende de dag is gebeurd – zoals een wandeling rond het blok of een eekhoorn achterna zitten.
  • Spiertrekkingen: Net als mensen kunnen honden trillen in hun slaap terwijl ze dromen of tussen slaapstadia door bewegen. Dit is een volkomen normaal onderdeel van de slaapcyclus.
  • Blaffen of piepen: Als de hond blaft (of piept) tijdens de slaap, raak dan niet in paniek. Dit is volkomen normaal en kan erop wijzen dat ze reageren op iets dat in hun droom gebeurt.
  • Rennen: Je merkt dit misschien wanneer jouw hond op zijn zij slaapt en zijn poten tegelijk beginnen te bewegen. Dit is meestal een reactie op een droom.
  • Snurken: Sommige honden snurken net zo veel als mensen, maar niet elke hond zal snurken.
  • Cirkelen en graven: Soms cirkelen of graven honden voordat ze gaan slapen. Dit is normaal en natuurlijk gedrag.

Kunnen honden slaapstoornissen hebben?

Net als mensen kunnen honden ook slaapstoornissen ontwikkelen. Honden met narcolepsie kunnen spontaan in slaap vallen, zelfs voordat ze een maaltijd hebben beëindigd. Ze kunnen een groter deel van hun dag in een toestand van slaperigheid doorbrengen. Dobermann pinschers en Labradors zijn twee rassen die meer kans hebben op narcolepsie.

Brachycefale rassen, zoals buldoggen, kunnen vatbaar zijn voor slaapapneu. Door de vorm van hun schedel hebben ze smallere bovenste luchtwegen en kan hun ademhaling tijdens de slaap worden belemmerd. Symptomen van slaapapneu bij honden kunnen worden weergegeven als luid gesnurk en onregelmatige ademhaling waardoor ze (vaak) wakker worden.

Wanneer slaapt een pup de hele nacht door?

Als uw pup nog heel jong is, kan hij midden in de nacht er nog uit moeten om te plassen. Het verschilt per hond hoe snel de blaas zich ontwikkelt en hoe lang hij het dus op kan houden. Geef hem dus altijd de kans om te kunnen plassen. Ga zeker niet je pup in een kleine bench opsluiten in de hoop dat hij zichzelf dan niet bevuilt. Hoe zielig is dat!

Als een hond heel erg vaak moet plassen, is het verstandig om de urine te laten nakijken bij de dierenarts. Jouw hond kan namelijk ook last hebben van een blaasontsteking. Reutjes, maar ook sommige teven, doen vele markeringsplasjes. Dit is normaal gedrag voor honden. Sommige teven plassen ook met een achterpoot omhoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen