Winkelwagen
grasaren

Grasaar bij hond: de gevaren

Grasaren voor hond gevaarlijk

We hebben de originele (Engelse) tekst over honden en grasaren voor jullie vertaald en aangevuld met extra informatie. Je leert alles over: Wat is een grasaar, grasaar bij hond. Want grasaren zijn gevaarlijk voor honden. Een grasaar bij je hond kan voor verschillende problemen zorgen. Soms zit een grasaar in de neus van je hond. Of een grasaar in de poot van je hond. Een grasaar bij je hond kan zorgen voor een ontstoken poot. Lees dus vooral verder!

Houd je hond veilig! Verwijder grasaren uit je tuin en loop niet in gebieden waar grasaren groeien!

Grasaar bij hond

Grasaren zijn mooi en lijken ongevaarlijk, maar ze kunnen zelfs dodelijk zijn. (aanvulling: Dit komt omdat ze kunnen zorgen voor ontstekingen als ze onbehandeld blijven en zich in het lichaam nestelen. Dit kan dus erg gevaarlijk zijn)

Grasaren gevaarlijk voor honden

Als jouw hond wordt blootgesteld aan grasaren, doe dan een grondige inspectie achteraf: Borstel de vacht, voel elk deel van het lichaam met de handen. Kijk goed naar oren, neus, ogen, onderbuik, staart, achter, tussen teenkussentjes en onder de kraag (grasaren graven zich snel in en zijn moeilijk te zien). Controleer de binnenkant van de mond en rond de lippen. Laat GEEN enkel lichaamsdeel on-onderzocht!

Hoe weet ik of mijn hond een grasaar heeft?

Wat zijn de symptomen als jouw hond een grasaar heeft? Continu niezen, klauwen in en likken aan een besmet gebied, hevig schudden van het hoofd, vaak het hoofd opzij kantelen, onophoudelijk aan een oor krabben, zweren of abcessen, zwelling, afscheiding, hoesten en mank lopen.

Ingebedde grasaren kunnen afscheiding, abcessen, zwelling, pijn en zelfs de dood veroorzaken. Als jouw hond een van de volgende symptomen vertoont, controleer dan op grasaren of nog beter, neem contact op met uw dierenarts:

  • Poten. Grasaren houden van de voeten van je hond en kunnen gemakkelijk ingebed raken tussen gevoelige tenen. Controleer op grasaar bij je hond als je zwelling of hinken opmerkt of als je hond constant het een plek likt bij de poten of tussen de tenen.
  • Oren. Als je hond steeds zijn hoofd schudt, opzij kantelt of onophoudelijk aan een oor krabt, je hond wrijft met poten over kop, kan dit het teken zijn van een grasaar – een die zo diep in de gehoorgang kan zitten dat je hem zelf niet kunt zien. De dierenarts moet een kijkje nemen met een speciale scoop.
  • Ogen. Roodheid, afscheiding, zwelling, loensen en klauwen kunnen allemaal tekenen zijn dat je hond een grasaar in zijn oog heeft. Als je denkt dat dit het geval is, maak onmiddellijk een afspraak bij de dierenarts.
  • Neus. Als je afscheiding uit de neus ziet, of als je hond vaak en intens niest, of je hond wrijft met neus over grond kan er een grasaar in een neusholte zitten.
  • Geslachtsdelen. Grasaren kunnen ook hun weg naar deze gebieden vinden. Dus als je merkt dat jouw hond voortdurend aan zijn geslachtsdelen likt, kan zelfs een grasaar de oorzaak zijn.

Grasaar bij je hond voorkomen

Elke hond kan een grasaar in de oren, neus, ogen of mond krijgen. Maar honden met lange oren en krullend haar kunnen meer vatbaar zijn voor dit gevaar. Voorkom problemen van grasaar bij je hond door:

  • Onderzoek de vacht van je hond tijdens het seizoen – meestal van mei tot december – vooral als je in open velden hebt gelopen. Borstel je hond indien nodig en let vooral goed op puntige grasaren in de dikke vacht van je hond.
  • Controleer het gezicht en de oren van je hond zorgvuldig op grasaren. Vergeet niet in en rond de mond en het tandvlees van je hond te kijken.
  • Controleer de voetzolen van je hond zorgvuldig op grasaren, vooral tussen de tenen.
  • Gebruik een pincet om eventuele grasaren te verwijderen waar je gemakkelijk bij kunt komen. Maar als een grasaar diep is ingebed, of als het gebied eromheen al rood of gezwollen is, bel dan onmiddellijk de dierenarts. Onthoud dat grasaren er niet vanzelf uitkomen, en ze kunnen zich zelfs ingraven in de hersenen, ruggengraat, trommelvliezen, longen — eigenlijk overal.
  • De makkelijkste manier om grasaar-problemen te voorkomen, is door je hond uit overwoekerde, met hoog gras begroeide gebieden te houden. Je moet ook alle grasaar planten die je in je tuin vindt eruit halen. Overweeg ook om het haar van uw hond te trimmen tijdens het grasaarseizoen, vooral als jouw hond er al regelmatig last van heeft.
grasaar hond

Wat is een grasaar?

Vossenstaart / grasaar (Alopecurus) is een geslacht uit de grassenfamilie (Poaceae). Het geslacht komt voor in de gematigde streken van het noordelijk halfrond. Sommige soorten, zoals duist, worden als onkruid beschouwd. Decoratieve soorten worden gebruikt in boeketten van droogbloemen.[wikipedia]

In Nederland komen vijf soorten voor:

  • duist (Alopecurus myosuroides)
  • geknikte vossenstaart (Alopecurus geniculatus)
  • grote vossenstaart (Alopecurus pratensis)
  • knolvossenstaart (Alopecurus bulbosus)
  • rosse vossenstaart (Alopecurus aequalis)
  • In België komt daar onder meer de blaasvossenstaart (Alopecurus rendlei) bij..

Welke grasaren zijn gevaarlijk voor je hond?

Grasaren verwijzen ook naar de punt van ELK gras dat naar zaad gaat en dat lijkt op een grasaar, veel van deze zijn hinderlijk, maar niet dodelijk zoals Vossenstaartgras.

Het onkruid heeft de neiging om te groeien in graslandgebieden en komt veel voor langs bermen, paden en gebieden met menselijke verstoring, zoals stortplaatsen. Het groeit ook goed langs de randen van kwelders, op vlaktes en westelijke prairies, en in geïrrigeerde weiden.” – WHOLE DOG JOURNAL

Gratis persoonlijk advies voor supplementen bij je hond? Neem contact met ons op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen