Login

Register

Login

Register

Ashwagandha für Hunde

Ashwagandha

Ashwagandha header
Ashwagandha

Samenvatting

 • Ashwagandha is een kruid uit India.
 • Es wird hauptsächlich gegen Stress und Angstzustände eingesetzt, es gibt jedoch auch andere Anwendungen.
 • Es wurden zahlreiche Forschungsergebnisse veröffentlicht, die die Wirksamkeit von Ashwagandha gegen Stress belegen.
 • Ashwagandha kann Stress um bis zu 79% reduzieren.
 • Ashwagandha wordt ook voor slaapproblemen gebruikt. Er is echter te weinig onderzoek om de werking te bevestigen.
 • Ashwagandha lijkt veilig in gebruik. Kwaliteit is erg belangrijk.

Wat is Ashwagandha

Ashwagandha (Withania somnifera) is een kruid dat wordt gebruikt in Ayurveda, de traditionele geneeskunde van India. De wortel zou naar paarden ruiken (in het Sanskriet betekent ashva “paard”, en gandha betekent “geur”). Zo is het dus aan de bijzondere naam gekomen.

Waar wordt het voor gebruikt

Ashwagandha wordt vooral gebruikt voor de vermindering van stress. Stress kan zich uiten in angst, depressie, agressie en op andere manieren. Andere minder vaak voorkomende toepassingen van Ashwagandha zijn de gezondheid van het hart en de hersenen. Maar ook voor cognitieve functie en spierfunctie wordt het kruid ingezet. De belangrijkste en meest onderzochte toepassingen vinden we echter op het gebied van stress. Daarom lichten we in dit artikel alleen uit wat Ashwagandha kan doen op het gebied van stress, angst, depressie en slaap. In het handboek voor veterinaire kruiden is het volgende te lezen:

Onderzoek snippet
bron: Veterinary Herbal Medicine: A Systems-Based Approach

Ashwagandha en Angst en Stress

Stress ontstaat door fysieke of mentale overbelasting. Het kan ervoor zorgen dat een hond (of ander dier of persoon) zich nerveus en angstig voelt. Hij of zij is dan minder in staat om volledig en normaal te reageren op de omgeving. Langdurige blootstelling aan stress kan de mentale en lichamelijk toestand uit balans brengen, wat kan leiden tot andere ziekten zoals depressie, hoge bloeddruk, hartziekten en metabole stoornissen.

Ashwagandha vermindert stress, wat lijkt te komen door een afname van de hoeveelheid cortisol. Het verbetert ook het lichamelijk functioneren onder stress. Om die reden wordt het een adaptogeen genoemd. Het helpt weerstand te bieden tegen situaties van verhoogde stress. Kortom, het helpt de hond aan te passen (adapt), en om beter om te gaan met stress. In een onderzoek naar chronische stress bij mensen verminderde hun stress na 60 dagen met ongeveer 78%.

Onderzoek snippet
De afkortingen in bovenstaande afbeelding. PSS: Perceived stress, GHQ-28: General Health Questionnaire DASS: Depression Angst Stress Scales, S. Cortisol: Serum Cortisol (cortisol waarden).
Ashwagandha onderzoek

Ashwagandha en Depressie

Ashwagandha heeft volgens studies naar mens en dier antidepressieve effecten en vergelijkbare effecten als het medicijn Imipramine. Het lijkt eveneens zeer synergetisch te zijn met andere antidepressiva zoals imipramine en fluoxetine. Het voordeel van Ashwagandha ten opzichte van deze medicijnen is dat het geen bijwerkingen lijkt te hebben.

Onderzoek snippet

Ashwagandha en Slaap

Onvoldoende of slechte slaap heeft zowel lichamelijk als geestelijk negatieve effecten. Lichamelijk kun je denken aan motoriek en stofwisseling. Maar slechte slaap leidt ook tot een psychologische onbalans. Het belang van slaap mag zeker niet overschat worden. Omdat slaap zo belangrijk is, grijpen we soms ook voor honden naar zogenaamde benzodiazepines (de medicijnen in deze categorie eindigen van op -pam of -lam ) Dit zijn de meest gebruikte medicijnen voor de problemen met slaap, ondanks dat ze beperkingen en bijwerkingen hebben.

Er is op dit moment nog niet genoeg onderzoek om een goed oordeel te geven, maar Ashwagandha lijkt de slaap te verbeteren. Bestaand onderzoek heeft Ashwagandha nog niet los onderzocht, maar alleen in combinatie met andere kruiden en behandelingen. Verder lijkt Ashwagandha een beschermende werking te hebben als het gaat om de gevolgen van slaapgebrek. Bij dieren beschermde het aanzienlijk tegen vermindering van het lichaamsgewicht, verbeterde de verminderde motorische activiteit, én de angstniveaus als gevolg van slaapgebrek bij dieren.

Veiligheid en gebruik

Onderzoeken tonen aan dat Ashwagandha veilig in het gebruik lijkt te zijn. Studies waarin zelfs 4 tot 8 keer de aanbevolen dosering werd gegeven, lieten geen verhoogde waarden zien. Ashwagandha kan wel een wisselwerking hebben met medicatie. Overleg daarom altijd met de dierenarts als je hond medicijnen gebruikt. Omdat Ashwagandha gemaakt wordt van een plant, is het belangrijk dat er geen pesticiden en gifstoffen zijn gebruikt bij de teelt.

Footer Aminocalm
Foto: Patrick Hendry

Bronnen

 • Bhattacharya SK, Muruganandam AV. Adaptogenic activity of Withania somnifera: an experimental study using a rat model of chronic stress. Pharmacol Biochem Behav. (2003)
 • Gupta GL, Rana AC. Protective effect of Withania somnifera dunal root extract against protracted social isolation induced behavior in rats. Indian J Physiol Pharmacol. (2007)
 • Goldberg DP, Hillier VF. A scaled version of the General Health Questionnaire. Psychol Med. (1979)
 • Biswal BM, et al. Effect of Withania somnifera (Ashwagandha) on the development of chemotherapy-induced fatigue and quality of life in breast cancer patients. Integr Cancer Ther. (2013)
 • Gupta GL, Rana AC. Effect of Withania somnifera Dunal in ethanol-induced anxiolysis and withdrawal anxiety in rats. Indian J Exp Biol. (2008)
 • A standardized Withania somnifera extract significantly reduces stress-related parameters in chronically stressed humans: a double-blind, randomized, placebo-controlled study.
 • Cooley K, et al. Naturopathic care for anxiety: a randomized controlled trial ISRCTN78958974. PLoS One. (2009)
 • Andrade C, et al. A double-blind, placebo-controlled evaluation of the anxiolytic efficacy ff an ethanolic extract of withania somnifera. Indian J Psychiatry. (2000)
 • Maity T, et al. A study on evalution of antidepressant effect of imipramine adjunct with Aswagandha and Bramhi. Nepal Med Coll J. (2011)
de_DE_formal
nl_NL de_DE_formal