Winkelwagen

Cortisol en aggressief gedrag bij honden.

Wat doet cortisol bij je hond?

Cortisol is een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem. Maar net als andere stoffen in je lichaam, kan het problemen geven als er te veel van aanwezig is in het systeem. Cortisol bereidt het lichaam voor om te ‘vechten en vluchten’.

Cortisol komt vrij wanneer een hond ‘over gestimuleerd’ wordt. Het kan wel 72 uur duren voordat de cortisol weer helemaal uit het systeem van de hond verdwenen is. Dus wanneer je termen hoort zoals “trigger stacking” dan moet je 2 a 3 dagen in acht nemen en niet 10 tot 15 minuten zoals de meeste mensen denken.

Sport en de rol van cortisol bij honden

Onderzoek toont aan dat atleten verhoogde waarden van cortisol hebben. Dit zou kunnen verklaren waarom het zo lijkt te heersen in de agility wereld.

Er zijn verschillende oorzaken voor hoge cortisolwaarden bij honden:

  1. stress

  2. De ziekte van Cushing. Daarbij kan een gezwel in de hypofyse er voor zorgen dat een bijnier te veel cortisol aanmaakt.

  3. Het gebruik van corticosteroïde medicijnen

Cushing bij honden

Het syndroom van Cushing treed op wanneer het lichaam van uw hond te veel van het hormoon cortisol aanmaakt. Deze chemische stof helpt hen te reageren op stress, hun gewicht onder controle te houden, infecties te bestrijden en hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Maar te veel of te weinig ervan kan problemen veroorzaken.

Cushing’s, ook bekend als hypercortisolisme en hyperadrenocorticisme, kan voor een dierenarts lastig zijn om te diagnosticeren. Dit komt omdat het dezelfde symptomen heeft als andere aandoeningen. Mochten er dingen opvallen aan je hond die ineens anders zijn, is het verstandig meteen met de dierenarts te overleggen.

In sommige gevallen kan een operatie honden van het probleem genezen. Als jouw hond geen operatie kan ondergaan, kunnen ze medicijnen krijgen om hun cortisolspiegel onder controle te houden.

Wat kan je doen tegen te veel cortisol bij je hond?

Leer je hond om rustig te blijven. Zorg er voor dat je hond kan omgaan met situaties die je dagelijks tegenkomt. Hou ook rekening met wat je hond wil en aankan.

Veel mensen willen bijvoorbeeld overal met hun hond kunnen wandelen, naar drukbezochte hondenparken kunnen gaan en ook meedoen aan een hondensport of andere evenementen.

Stress en cortisol bij honden

Wat gebeurt er nou precies als de stress bij een hond oploopt? Dit plaatje geeft het heel duidelijk weer, stress kan leiden tot agressief gedrag.

stressladder bij honden cortisol

Stel jezelf de vraag “wat wil mijn hond?” Misschien wil jouw hond wel gewoon in de tuin spelen omdat dat een rustige en veilige plek is zonder angsten.

Dit is ook waarom sommige mensen hun hond niet goed kunnen helpen om met stress om te gaan. Een hond die al alert is, vol met stress, zal alleen maar meer en meer gestrest raken als er te veel van wordt gevraagd. Als dit te vaak en te kort achter elkaar gebeurt zullen de cortisol-waarden oplopen. Een hond krijgt dan niet genoeg tijd om te herstellen naar een normale waarde en om voldoende te uit te rusten.

Supplementen voor honden

Onze supplementen Ashwagandha en ActiveLife kunnen ook goed helpen bij het omgaan met stress. Ashwagandha kan de cortisolwaarden met wel 28% verlagen en gaat bij dagelijks gebruik ook vermoeidheid tegen. Ook de Rozenwortel (Rhodiola Rosea) in de ActiveLife is een geweldig adaptogeen dat psychische en lichamelijke problemen door stress tegengaat.

Magnesium is daarbij een goede aanvulling omdat honden met stress snel een tekort daarvan opbouwen. Een tekort aan magnesium kan leiden tot onrust, vermoeidheid, spierspanning en een slechte weerstand.

Wil je weten welk supplement het beste geschikt is voor jouw hond? Neem dan (gratis en vrijblijvend) contact met ons op via Whatsapp, e-mail of Facebook messenger. Onze contactgegevens vind je HIER.

Bronnen:

Cortisol Levels In Hair Reflect Behavioural Reactivity Of Dogs To Acoustic Stimuli :Department of Animal Production, Faculty of Veterinary Medicine, University of Bari “A. Moro”, Strada Prov.le per Casamassima, Km 3 – 70010 Valenzano, Italy.

Cortisol — Its Role in Stress, Inflammation, and Indications for Diet Therapy: By Dina Aronson, MS, RD, Today’s Dietitian, Vol. 11 No. 11 P. 38

het artikel is een vrije vertaling (met eigen aanvullingen) van:

http://www.sportdogtrainingcenter.com/aggression-cortisol/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen