Angstfase hond: wat is het?

Angstfase hond: wat is het?

Wat is Angstfase hond?

Een angstfase of angststadium bij je hond zijn normale mijlpalen in de ontwikkeling die alle puppy’s doorlopen. In deze periodes zijn puppy’s extra gevoelig voor traumatische ervaringen. Incidenten die zich tijdens deze fasen voordoen, zullen diep in de geest van een jonge hond doordringen. Ze kunnen het gedrag voor de rest van hun leven beïnvloeden. Daarom is het belangrijk voor hondeneigenaren om te anticiperen op het begin van een angstperiode. Zo kan je negatieve of alarmerende gebeurtenissen tijdens een angstfase te vermijden.

Hoe lang duurt Angstfase hond?

Pups zullen twee verschillende angstfases ervaren voordat ze volwassen worden. Elke angstfase bij een hond duurt ongeveer 2 a 3 weken. De eerste angstperiode vindt relatief vroeg in het leven van een hond plaats, als de pup tussen de 8 en11 weken oud is. De tweede angstperiode zal minder voorspelbaar plaatsvinden in de leeftijd tussen 6 en 14 maanden.

Het individuele moment van volwassen worden bij een hond komt overeen met het begin van de tweede angstperiode. Een chihuahua zal fysiek veel eerder volwassen zal zijn dan een Duitse dog. De eerste zal waarschijnlijk zijn tweede angstperiode dichter bij de zes maanden ervaren, terwijl het bij de Duitse dog richting de 14 maanden kan gaan.

Zijn angstfases normaal voor de ontwikkeling van puppy’s?

Zoals vermeld, zijn angstperiodes bij jonge honden normaal en alle honden van alle rassen en maten zullen ze doorlopen. Er wordt aangenomen dat deze periodes van angst honden voorzien van hun “vecht- of vlucht” -instincten. Met andere woorden, ze leren waar ze bang voor zouden moeten zijn en wat ze moeten vermijden.

Tijdens een angstfase kan een enkele intimiderende of pijnlijke ervaring een levenslange impact hebben op de hond. Dit fenomeen wordt ook wel een single-event learning genoemd. Het betekent dat er slechts één negatief incident met een bepaalde trigger nodig is om in de toekomst een intense, permanente emotionele reactie op die trigger te veroorzaken.

Het kan moeilijk zijn om geduldig te blijven als je je down voelt. Dus zorg ervoor dat je geaard blijft tijdens deze moeilijke periodes en houd je eigen routines intact.

Probeer ze in een veilige omgeving te houden, zodat ze het gevoel hebben dat ze zichzelf niet hoeven te verdedigen. Dit is geen teken dat je hond agressief is geworden. Het is gewoon iets wat ze doen als ze bang zijn of onzeker zijn over dingen. Als dat het geval is, probeer hem dan niet te dwingen iets te doen om ze banger te maken.

2. Doe alsof het niet erg is

Situaties die jouw puppy ongemakkelijk maken, kunnen worden gecontroleerd om hem te laten zien dat jij er niet bang voor bent. Dit zal hen helpen hun angst te verminderen, omdat ze weten dat het jou niks doet. Geef dus het goede voorbeeld en geef niet overdreven veel aandacht aan het enge ding.

3. Overweldig niet, gebruik desensibilisatie

Wat te doen met een angstige pup?

5 tips om je puppy te helpen angst te overwinnen

1. Blijf kalm

Vanuit het oogpunt van overleving is deze leerstijl heel logisch: puppy’s hoeven niet meer dan één keer levensbedreigende situaties tegen te komen om te leren wat ze moeten vermijden. In de beschermde leefomgeving van de meeste huishonden tegenwoordig, zijn deze stadia echter niet zo noodzakelijk als ze in het wild zouden zijn.

Hoe vervelend het gedrag ook is, het is belangrijk om kalm te blijven als je hond iets doet wat je niet leuk vindt.

Dwing of lok jouw puppy nooit om contact te maken met de persoon of het object dat hem bang maakt.

Als een puppy bang is voor vreemden, zullen ze er niet van overtuigd zijn dat iemand vriendelijk is, alleen maar omdat jij ze daarvan probeert te overtuigen of te dwingen. Dit maakt ze over het algemeen alleen maar meer wantrouwend.

Het beste wat je kunt doen, is je pup gewoon zelf te laten ontdekken waar hij bang voor is en hem achteraf te belonen voor het verkennen en onderzoeken.

4. Socialiseren

Om aan de angstige neigingen van een puppy te werken, is het belangrijk om te proberen rekening te houden met de individuele periodes van angst. De belangrijkste kans om hun goede temperament te versterken sluit voor een deel na 16 weken (4 maanden).

Haal altijd het meeste uit het socialiseren van jouw hond in de puppytijd. Het is belangrijk om tijdens deze periode traumatische gebeurtenissen te vermijden, zodat je later niet met angsten te maken krijgt.

Het wordt niet aanbevolen om de puppy op dit moment verre reizen te laten maken of de puppy operaties te laten ondergaan (zoals sterilisatie en castratie).

Dierenartsbezoeken en autobezoeken moeten leuk en vrolijk worden gemaakt. Dingen zoals vaccinaties, koude onderzoekstafels, temperatuur opnemen, op een weegschaal staan, nagelknippen en behandeld worden door vreemden. Dit zijn allemaal ervaringen waarvan je zeker wilt weten dat je ze doet, maar niet overweldigend veel en midden in een angstperiode als ze kunnen worden vermeden. Dus doe alles met beleid en zorg dat je hond ook voldoende tijd krijgt om dingen te verwerken. Na een dag met iets nieuws en spannends kan je het beste een ‘balansdag’ inlassen waarbij even helemaal niks bijzonders gebeurt en je hond lekker veel kan rusten.

5. Straf NOOIT de angst

Het straffen van de angst van een angstige hond kan hem alleen maar angstiger maken. Een puppy van 3 maanden is overal bang voor – dus laten we ze gewoon negeren en de tijd geven om met dingen om te leren gaan.

Je kunt jouw hond helpen zelfvertrouwen te krijgen door hem zelf dingen te laten ontdekken. Je moet ze prijzen als ze dit doen. De krachtvrije gedragsveranderingsmethoden van desensibilisatie en counterconditionering kunnen ook nuttig zijn om een ​​hond te leren niet bang te zijn voor nieuwe ervaringen.

Hoe help je je hond tijdens een angstfase?

angstfase bij je hond
alle honden krijgen angstfases

De Amerikan Kennel Club heeft een handig stappenplan uitgeschreven van hoe je om kan gaan met je hond of pup tijdens een angstfase. Dit zijn de stappen die je doorloopt met je hond als je iets tegenkomt dat hem angstig maakt.

  • 1: Laat de hond afstand nemen van waar hij bang voor is.
  • 2: Prijs en beloon de hond voor het kijken naar u voor begeleiding en voor het kijken naar het object dat hem bang maakte.
  • 3: Laat de hond zelf bepalen hoe dicht hij bij datgene komt waar hij bang voor is. Dwing of lok hem zeker niet om dichterbij te komen! Prijs en beloon met lekkers of speelgoed, en voor elke positieve nieuwsgierigheid of interactie, inclusief kijken naar het object, ernaartoe stappen, snuiven, enz.
  • 4: Houd de trainingssessie kort en leuk. Het is niet erg als jouw hond de angst niet overwint en zich niet helemaal op zijn gemak voelt met het object dat hem bang maakte. Eindig op een positieve noot met veel belonen en prijzen.
  • 5: Probeer niet te veel te zeggen over datgene waar uw hond bang voor is, maar neem het op in toekomstige trainingssessies. Beloon de hond voor het kijken naar u en elke betrokkenheid bij datgene waar hij bang voor is. Betrek de hond indien mogelijk bij een spelletje. Laat de hond zelf het tempo bepalen en blijf op een afstand waar hij zich prettig bij voelt.

Wat kan je nog meer doen als jouw hond angstig is?

Blijf kalm. Raak niet in paniek en reageer niet dramatisch wanneer jouw hond angstig gedrag vertoont. Praat op een normale, ontspannen toon en laat jouw hond zien dat je niet bang of bezorgd bent.

Vermijd de trigger of angstige situatie. Forceer je hond niet in een situatie waarin hij zich ongemakkelijk voelt, omdat dit hem waarschijnlijk banger zal maken. Hoe banger jouw hond wordt, hoe moeilijker het zal zijn om hem af te leiden. Ga liever rustig weg van de trigger in een normaal wandeltempo.

Geef je hond ondersteuning met supplementen zoals AminoCalm of Ashwagandha. Deze kunnen jouw hond ondersteunen in angstige periodes zoals met vuurwerk in het najaar.

Richt de focus op iets dat jouw hond leuk vindt. Het oefenen van commando’s zoals zitten, blijven en schudden kan de hond helpen zich te richten op iets anders en de enge trigger te vergeten. Een favoriet speeltje kan ook een grote afleiding zijn, net als spelen, speuren naar wat brokjes of apporteren als jouw hond daarvan houdt.

Begeleid de socialisatie. Het creëren en faciliteren van plezierige socialisatie-ervaringen is belangrijk voor alle honden. Het is belangrijk om tijdens het spelen met nieuwe honden toezicht te houden op jouw hond. Dit kan ook worden gedaan onder begeleiding van een hondenschool of hondentrainer die werkt met kleine groepjes honden die bij elkaar passen, of bijvoorbeeld socialisatie wandelingen.