Ashwagandha voor honden
Ashwagandha voor honden
Samenvatting van het artikel
- Ashwagandha is een kruid uit India.
- Het wordt voornamelijk tegen stress en angst gebruikt maar er zijn ook andere toepassingen.
- Er is veel onderzoek gepubliceerd dat de effectiviteit van Ashwagandha tegen stress aantoont.
- Ashwagandha kan stress met wel 79% verminderen.
- Ashwagandha wordt ook voor slaapproblemen gebruikt. Er is echter te weinig onderzoek om de werking te bevestigen.
- Ashwagandha lijkt veilig in gebruik. Kwaliteit is erg belangrijk.
Wat is Ashwagandha?
Ashwagandha (Withania somnifera) is een kruid dat wordt gebruikt in Ayurveda. Dit is de traditionele geneeskunde van India. De wortel zou naar paarden ruiken. In het Sanskriet betekent ashva “paard”, en gandha betekent “geur”. Zo is het dus aan de bijzondere naam gekomen.
Waar wordt het voor gebruikt?
Ashwagandha wordt vooral gebruikt voor de vermindering van stress. Stress kan zich uiten in angst, depressie, agressie en op vele andere manieren. Andere toepassingen zijn de gezondheid van het hart en de hersenen. Maar ook voor de cognitieve functie en de spierfunctie wordt het kruid ingezet. De belangrijkste en meest onderzochte toepassingen vinden we echter op het gebied van stress. In dit artikel bespreken we alleen wat Ashwagandha kan doen op het gebied van stress, angst, depressie en slaap.
In het handboek voor veterinaire kruiden is het volgende te lezen:
Ashwagandha en Angst en Stress
Stress ontstaat door fysieke of mentale overbelasting. Het kan ervoor zorgen dat een hond zich nerveus en angstig voelt. De hond is dan minder in staat om volledig en normaal te reageren op de omgeving. Langdurige blootstelling aan stress kan de mentale en lichamelijk toestand uit balans brengen. Dit kan leiden tot andere ziekten zoals depressie, hoge bloeddruk, hartziekten en metabole stoornissen.
Ashwagandha vermindert stress. Dit lijkt te komen door een afname van de hoeveelheid cortisol. Het verbetert ook het lichamelijk functioneren onder stress. Om die reden wordt het een adaptogeen genoemd. Het helpt weerstand te bieden tegen situaties van verhoogde stress. Kortom, het helpt de hond zich aan te passen, en om beter om te gaan met stress. In een onderzoek naar chronische stress bij mensen verminderde hun stress na 60 dagen met ongeveer 78%.
Ashwagandha en Depressie
Ashwagandha heeft volgens studies naar mens en dier antidepressieve effecten. En ook heeft het vergelijkbare effecten als het medicijn Imipramine. Het lijkt eveneens samen te kunnen werken met andere antidepressiva zoals imipramine en fluoxetine. Het voordeel ervan ten opzichte van deze medicijnen is dat het geen bijwerkingen lijkt te hebben.
Ashwagandha en Slaap
Slechte slaap en te weinig slaap hebben zowel lichamelijk als geestelijk negatieve effecten. Lichamelijk kun je denken aan motoriek en stofwisseling. Maar slechte slaap leidt ook tot een psychologische onbalans. Daarom mag het belang van slaap zeker niet overschat worden. Omdat slaap zo belangrijk is, grijpen we soms ook voor honden naar zogenaamde benzodiazepines (de medicijnen in deze categorie eindigen van op -pam of -lam). Dit zijn de meest gebruikte medicijnen voor problemen met slaap.
Er is op dit moment nog niet genoeg onderzoek om echt een goed oordeel te geven. Maar Ashwagandha lijkt de slaap te verbeteren. Bestaand onderzoek heeft Ashwagandha nog niet los onderzocht. Maar alleen in combinatie met andere kruiden en behandelingen. Verder lijkt het een beschermende werking te hebben als het gaat om de gevolgen van slaapgebrek. Dit is dus een heel nuttig effect. Vooral omdat honden die erg gestrest zijn vaak te weinig slaap krijgen. Bij dieren beschermde het ook aanzienlijk tegen vermindering van het lichaamsgewicht. Daarnaast verbeterde de verminderde motorische activiteit, én de angstniveaus als gevolg van slaapgebrek bij dieren.
Veiligheid en gebruik
Onderzoeken tonen aan dat Ashwagandha veilig in het gebruik lijkt te zijn. Studies waarin zelfs 4 tot 8 keer de aanbevolen dosering werd gegeven, lieten geen verhoogde waarden zien. Het kan wel een wisselwerking hebben met medicatie. Overleg daarom altijd met de dierenarts als je hond medicijnen gebruikt. Omdat het poeder gemaakt wordt van een plant, is het belangrijk dat er geen pesticiden en gifstoffen zijn gebruikt bij de teelt. Wij kiezen daarom voor een biologisch poeder.
Bhattacharya SK, Muruganandam AV. Adaptogenic activity of Withania somnifera: an experimental study using a rat model of chronic stress. Pharmacol Biochem Behav. (2003)
Gupta GL, Rana AC. Protective effect of Withania somnifera dunal root extract against protracted social isolation induced behavior in rats. Indian J Physiol Pharmacol. (2007)
Goldberg DP, Hillier VF. A scaled version of the General Health Questionnaire. Psychol Med. (1979)
Biswal BM, et al. Effect of Withania somnifera (Ashwagandha) on the development of chemotherapy-induced fatigue and quality of life in breast cancer patients. Integr Cancer Ther. (2013)
Gupta GL, Rana AC. Effect of Withania somnifera Dunal in ethanol-induced anxiolysis and withdrawal anxiety in rats. Indian J Exp Biol. (2008)
A standardized Withania somnifera extract significantly reduces stress-related parameters in chronically stressed humans: a double-blind, randomized, placebo-controlled study.
Cooley K, et al. Naturopathic care for anxiety: a randomized controlled trial ISRCTN78958974. PLoS One. (2009)
Andrade C, et al. A double-blind, placebo-controlled evaluation of the anxiolytic efficacy ff an ethanolic extract of withania somnifera. Indian J Psychiatry. (2000)
Maity T, et al. A study on evalution of antidepressant effect of imipramine adjunct with Aswagandha and Bramhi. Nepal Med Coll J. (2011)