Winkelwagen
woefen

Woefen

In Belgiรซ (het gebied waar je doorheen moet wanneer je naar Frankrijk gaat) zijn ze wielergek. En, omdat ze geen eigen taal hebben, verzinnen ze allerlei woorden, of geven ze nieuwe betekenissen aan bestaande woorden. Zo betekent poepen heel iets anders in het Belgs. Onlangs kwamen ze weer met een mooie: Woefen!

Tijdens de 10e etappe van de Tour de France kwam het stuur van Victor Campenaerts in beeld. Op zijn stuur prijkte een sticker van een hond. Die sticker is het geheim waardoor hij telkens bij de goede ontsnappingen zit.

Victor Campenaerts maakte namelijk zowel in de etappe naar Laruns als naar de Puy de Dรดme deel uit van de juiste ontsnapping.

“Veel mensen vragen mij waarom ik een hond heb op mijn stuur. Dat is omdat ik dan zin heb om te ‘woefen'”, zegt Campenaerts. “Woefen is een inspanning doen van tussen de 30 seconden en 1 minuut waarbij je all in gaat.”

๐—˜๐—ฒ๐—ป ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฒ๐˜๐—ท๐—ฒ ๐˜„๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ป๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฎ๐—ฝ.

Honden zijn heel goed in staat enorme inspanningen te doen van minder dan een minuut. Maar niet veel langer. Veel mensen denken dat dit komt omdat honden niet goed kunnen afkoelen. Dit is een factor, maar niet de belangrijkste. Dat is het feit dat honden op vier poten staan. Hun diafragma beweegt daarom ook naar voren en naar achteren en dat heeft tot gevolg dat ze slechts 1 keer adem kunnen halen per stap. Omdat mensen rechtop staan hebben we deze beperking niet en kunnen we dus beter ademhalen tijdens intensieve inspanningen en dus meer zuurstof naar onze spieren transporteren.

๐—ฃ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ถ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—ป๐—ฐ๐—ฒ ๐—ต๐˜‚๐—ป๐˜๐—ถ๐—ป๐—ด

Er zijn nog steeds een aantal volkeren op aarde die aan โ€˜persistence huntingโ€™ doen. Daarbij rennen mensen achter prooien zoals antilopen aan. Omdat deze dieren steeds moeten stoppen om weer op adem te komen, worden ze uiteindelijk ingehaald door de langzamere mensen. Ik vind het machtig mooi om te bedenken dat wij dat ooit deden met wolven aan onze zijde. Die moesten dan het laatste stuk โ€˜woefenโ€™ voor de kill.

Nu beperken we het woefen tot de wielersport en hoop ik dat Campenaerts een etappe wint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen