Login

Register

Login

Register

Vuurwerkangst bij honden

De meeste honden zijn bang voor vuurwerk. Sommige honden schrikken van een knal maar lopen rustig weer verder. Deze honden herstellen snel van de schrik. Andere honden zijn erg bang en durven soms daarom weken niet normaal te wandelen. Wat kun je doen om je hond te helpen bij vuurwerkangst?

Herkennen

Herkennen van angst en stress bij je hond is belangrijk. Je hond kan niet praten maar laat met zijn gedrag en lichaamstaal wel veel zien. Het begint dus met het leren herkennen van deze signalen. Dit kan je leren bij een goede hondenschool, maar het boek “Kalmerende Signalen” van Turid Rugaas is ook een goed uitgangspunt. De onderstaande filmpjes op Youtube raden wij ook aan.

Woordenboek van de hond: https://www.youtube.com/watch?v=aZdcxC0-mOA

Understandig dog body language: https://www.youtube.com/watch?v=8bg_gGguwzg

How to speak dog: https://www.youtube.com/watch?v=wqGMCyoG4iA

Trainen

Het kan enorm schelen wanneer je op tijd met deze angst aan de slag gaat. Zo hebben veel hondenscholen wel speciale vuurwerklessen. Je kan ook een goede gedragstherapeut inschakelen, dit is vooral zeer aan te raden bij honden die heel angstig zijn. Ook zijn er speciale CD’s met vuurwerkgeluiden te krijgen met instructies hoe dit te oefenen met je hond. Ik heb zelf ook veel vooruitgang geboekt bij één van mijn honden door dit vaak te oefenen. Begin op tijd, dus niet pas in december, maar liever nog maanden eerder!

Steun

Geef je hond steun! Als je hond graag bij je wil zitten laat dit dan toe. Het is een fabeltje dat je op die manier de angst bevestigt. Wat ook kan helpen is een veilig plekje voor je hond te maken waar weinig prikkels (geluid en lichtflitsen) binnenkomen. Soms is het dichthouden van de gordijnen en muziek aanzetten al voldoende. Maar je kan bijvoorbeeld ook een ‘hol’ maken onder de tafel met kleden er overheen en veel kussens en zachte dekens voor je hond. Of kruip er zelf ook bij als je hond dat fijn vindt. Als je hond al gewend is aan een bench, dan kan je die ook (deels) overdekken met een kleed om zo een rustige plek te creëren. Sommigen gaan naar een vuurwerkvrije omgeving om zo de ergste vuurwerkstress te voorkomen. Bij dit soort plekken moet je echter wel ruim op tijd boeken, want er is heel veel vraag naar.

vuurwerkangst

Afleiding

Als je hond niet heel erg angstig is kan je in huis ook zorgen voor leuke afleiding, zodat je hond bezig is met andere dingen dan vuurwerk. Er zijn op internet veel leuke ideeën hiervoor te vinden, zoals:

Een vuurwerkpakket voor je hond maken: http://service4dogs.nl/vuurwerkpakket-voor-je-hond/ Begin nu alvast met het inzamelen van wc-rolletjes hiervoor!

Een filmpje van het maken van een vuurwerkdoos: https://www.youtube.com/watch?v=DKce3VqGUS4

Maar als je zelf al hersenwerk speelgoed in huis hebt kan je daar natuurlijk ook prima mee aan de slag.

Supplementen en medicatie

Er zijn veel supplementen te koop voor stress en angst bij honden, die dus ook bij vuurwerkangst kunnen worden ingezet. Wij hebben veel van deze supplementen naast elkaar gelegd. Slechts een paar van deze bevatten ingrediënten waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze een positieve uitwerking hebben op angst en stress. Niet geheel toevallig zijn dat ook de supplementen die aan de prijzige kant zijn.

Wij komen hebben speciaal hiervoor ons eigen supplement AminoCalm. Ontwikkeld op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten en kennis en ervaringen van experts en hondenbezitters. Bestel snel in de webshop: https://aminocalm.nl/product/aminocalm/

Sommige dierenartsen schrijven medicatie voor bij vuurwerkangst. Niet alle medicatie is echter gericht tegen angst maar verslapt slechts de spieren. Het verlamt je hond terwijl deze nog steeds wel bang is maar dit niet kan laten zien!

De Hondenbescherming waarschuwt bijvoorbeeld voor het middel Vetranquil: https://hondenbescherming.nl/nieuws/2012/12/28/hond-lijdt-door-vuurwerk-en-medicijngebruik-tijdens-jaarwisseling/

Laat je dus goed inlichten (dus niet alleen door de dierenarts, maar liever door een goede gedragstherapeut) voor je dit soort heftige medicatie aan je hond geeft!

Tagged , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.