Winkelwagen
positieve ervaringen in de puppytijd

๐—ฆ๐˜๐—ฟ๐—ฒ๐˜€๐˜€ ๐—ฒ๐—ป ๐—ฎ๐—ป๐—ด๐˜€๐˜ ๐—ถ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฝ๐˜‚๐—ฝ๐—ฝ๐˜†๐˜๐—ถ๐—ท๐—ฑ ๐—ต๐—ฒ๐—ฏ๐—ฏ๐—ฒ๐—ป ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ต๐—ฒ๐—ฒ๐—น ๐—น๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—ฒ๐—ณ๐—ณ๐—ฒ๐—ฐ๐˜.

Zware ervaringen in het vroege leven hebben effecten op de emoties en het gedrag van honden op latere leeftijd. Honden die een hard leven hebben gehad, zijn banger voor vreemden en voor niet-sociale gebeurtenissen, zoals harde geluiden.

๐—›๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ถ๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜€๐—ฒ๐—ป ๐˜๐—ฒ ๐—ต๐˜‚๐—น๐—ฝ.

Een aanzienlijke hoeveelheid wetenschappelijke gegevens heeft aangetoond dat interactie met een hond het therapeutische effect kan hebben van het verlichten van menselijke stress en angst. Studenten die bijvoorbeeld met stress voor het examen worden geconfronteerd, hebben 10 uur lang minder stress door een paar minuten met een therapiehond.

๐—ฆ๐—ฐ๐—ต๐—ถ๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜€๐—ฒ๐—ป ๐—ต๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐˜๐—ฒ ๐—ต๐˜‚๐—น๐—ฝ?

Wat minder bekend is, is dat honden, geconfronteerd met stressvolle omstandigheden, ook troost lijken te putten uit menselijk contact. Een recente studie suggereert echter dat honden die te maken hebben gehad met tegenslagen in hun vroege leven, anders met stress omgaan en een andere relatie hebben met hun baasjes dan honden die onder minder barre omstandigheden zijn grootgebracht. Door ontberingen in het vroege leven zijn volwassen honden aanhankelijker en afhankelijker van hun eigenaar voor emotionele steun.

Deze honden hebben nog meer belang bij een vriendelijk en begripvol baasje. En toch durf ik met zekerheid te stellen dat mensen gemiddeld minder begrip hebben voor gestresste honden, dan honden begrip hebben voor gestresste baasjes. Gelukkig zijn er natuurlijk ook veel begripvolle baasjes, maar soms denk ik weleens: โ€œDoe es wat liever tegen je hond!โ€

Zeker wanneer je een adoptiehond hebt is het maar moeilijk gissen waarom een hond bepaald โ€˜probleemgedragโ€™ vertoont, of net even meer aandacht nodig heeft dan een andere hond.

Het eerder genoemde onderzoek gaat natuurlijk verder dan alleen maar te stellen dat nare gebeurtenissen effect hebben op latere leeftijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen