Login

Register

Login

Register

Sint-Janskruid tegen dwangmatig gedrag bij je hond

Veel honden vertonen dwangmatig gedrag. Meestal beheersbaar, maar soms zeer ernstig. Denk aan honden die constant hetzelfde rondje in de tuin lopen, alleen maar bezig zijn met hun stok of balletje, of constant hun eigen staart achterna zitten. Dierenartsen schrijven bij ernstige gevallen vaak een anti-depressiva voor. Bijvoorbeeld Fluoxetine (Prozac is op basis van deze stof) en daar worden goede resultaten mee behaald. Het gebruik van deze middelen is echter niet zonder gevolgen, en de stof kent een heel arsenaal aan bijwerkingen. Een goede dierenarts zal het daarom ook echt alleen voorschrijven bij ernstige gevallen. Een alternatief is er ook: Sint-Janskruid.

Onderzoek naar Sint-Janskruid

In 2015 vond er een onderzoek plaats waarbij dit middel werd vergeleken met een andere stof: Hypercine. Dit is het werkzame bestandsdeel in Sint-Janskruid, een kruid dat je met wat goede wil in je achtertuin kan kweken en eigenlijk geen nadelige bijwerkingen kent. Behalve dat bij hoge doseringen de zon het beste vermeden kan worden.
Aan het onderzoek deden 18 honden mee die allen zeer veel last hebben van ‘tail chasing’. Ze zaten constant hun staart achterna. Dit kan in enkele gevallen zo ernstig zijn dat honden geeuthenaseerd moeten worden. Het doel van het onderzoek was het vergelijken van de behandeling met Fluoxetine en met Sint-Janskruid.

Tabel1
De honden werden verdeeld in drie groepen. De Fluoxetine-groep, de Sint-Janskruid-groep en tot slot een placebo-groep. Tijdens het onderzoek werden gemeten: het aantal keer dat de hond het dwangmatige gedrag liet zien, de duur ervan en de intensiteit.

De resultaten

De resultaten waren verbluffend en spraken in het voordeel van Sint-Janskruid. In de eerste weken begonnen de honden in deze groep al minimale vooruitgang te boeken. Hetzelfde gold voor de groep die Fluoxetine voorgeschreven kreeg. Tussen vier en zes weken zette te verbetering van de groep die Sint-Janskruid kreeg zich voort, terwijl de Fluoxetine-groep stagneedet. Na 12 weken was het verschil nog groter en was er sprake van een substantiële verbetering bij alle honden in de groep.

Tabel3

Twee conclusies kunnen worden getrokken op basis van dit onderzoek. Allereerst dat Sint-Janskruid effectiever is in het behandelen van dwangmatig gedrag dan het onderzochte anti-depressivum. De tweede conclusie is dat het effect groter wordt naarmate het langer wordt gegeven, waarbij de top na ongeveer 15 weken wordt behaald.

Lees hier het volledige onderzoek:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4522532/

Dit onderzoek laat zien hoe effectief Sint-Janskruid is op het gebied van dwangmatig gedrag. Maar veel hondenbaasjes zullen beamen dat het werkzaam is bij heel veel stress- en angstgerelateerde klachten. Eigenlijk alle klachten waar dierenartsen nu vaak anti-depressiva voor uitschrijven. Sint-Janskruid kan dus een belangrijk onderdeel vormen van de oplossing voor deze klachten. We willen wel benadrukken dat het minstens net zo belangrijk is dat een hond de uitdaging en de rust krijgt dat hij nodig heeft. En bij ernstige of plotselinge gedragsproblemen is het zaak om bij de dierenarts uit te sluiten of er geen medische oorzaak is voor het gedrag. Ook raden wij zeer aan om met een goede (en gecertificeerde zoals via http://www.pdte.eu/) gedragstherapeut aan de slag te gaan.

Tagged , , , , ,

1 gedachte over “Sint-Janskruid tegen dwangmatig gedrag bij je hond

  1. Hoi hoi.. ik heb voor mijn hondje (boerenfox met slechte ervaringen in zn jeugd met lange mannen) nu al 2 zakken relax + en alminocalm gegeven met tussenpozen. Maar ik heb het vermoeden dat t bijna niet meer werkt. Hij kan zo uit t niets gaan trillen en heel bang zijn. Zoveel geprobeerd… ene dag niets aan de hand en volgende dag… DRAMA. Met koken niets aan de hand.. volgende dag totale paniek. En zo is t ook met mn vriend. Zo angstig en daarna bij m kruipen.. gezellig doen… geen pijl op te trekken. Hondengedragskundige erbij en wij denken aan dementie.. maar die angst krijgen we er niet uit. Ook niet met jullie kruiden. Ik weet het niet meer. Is er ook een kruid met alleen maar stjanskruid??

    Hoor graag van jullie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.