Winkelwagen
pfas en honden

PFAS en honden: ๐—Ÿ๐—ผ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป ๐—ต๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—ฟ๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ผ๐—บ ๐——๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฟ๐—ฒ๐—ฐ๐—ต๐˜ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ด๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ?

Dit klinkt als een slechte titel om aandacht te trekken. Helaas is dit niet het geval. Vandaag verscheen er een artikel op de NOS waarin staat dat de hoeveelheden PFAS rondom de Chemours-fabriek vele duizenden (!!!) keren de toegestane waarden overschreden. In dat artikel wordt niet gerept over honden, maar afgelopen week verscheen er toevallig een onderzoeksartikel naar PFAS dat wel over honden ging.

In dat onderzoek hebben onderzoekers van de North Carolina State University verhoogde PFAS-niveaus gedetecteerd in honden en paarden, uit Gray’s Creek. Dat gold niet alleen voor honden die water uit putten (in Amerika is het vrij normaal dat water uit de omgeving direct uit de grond komt ipv alleen uit de kraan) maar ook voor honden die alleen water drinken uit flessen.

๐—”๐—น๐—น๐—ฒ ๐—ต๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—ต๐—ฎ๐—ฑ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป PFAS ๐—ถ๐—ป ๐—ต๐˜‚๐—ป ๐—ฏ๐—น๐—ผ๐—ฒ๐—ฑ

Het onderzoek omvatte 31 honden en 32 paarden uit de gemeenschap en werd uitgevoerd op verzoek van bezorgde baasjes over het welzijn van hun huisdieren. Alle huishoudens die deelnamen aan het onderzoek gebruikten putwater en alle putten waren getest en met PFAS besmet.

De dieren kregen een algemene gezondheidscontrole bij de dierenarts en hun bloedserum werd gescreend op 33 verschillende PFAS-chemicaliรซn. Van de 33 geselecteerde PFAS van belang vonden de onderzoekers 20 verschillende PFAS in de dieren. Bij alle dieren in het onderzoek werd minstens รฉรฉn chemische stof gedetecteerd in hun bloedserum, en meer dan 50% van de honden en paarden had ten minste 12 van de 20 gedetecteerde PFAS in hun bloed.

Hoewel mensen in Nederland over het algemeen geen water uit putten gebruiken drinken de meeste honden wel uit sloten en plassen. Natuurlijk zijn deze ook besmet. Sterker nog, het is heel goed denkbaar dat dit water veel meer PFAS bevat omdat het niet eerst door de grond wordt gefilterd.

๐——๐—ฒ ๐—ด๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฃ๐—™๐—”๐—ฆ voor honden

In het artikel op de NOS wordt op de gevaren gewezen van zwemmen in het vervuilde water. Maar die slok water die je per ongeluk tijdens het zwemmen binnenkrijgt staat in geen verhouding tot de hoeveelheid water dan honden binnen krijgen door gewoon te drinken.

Milieuchemicus Chiel Jonker van de Universiteit van Utrecht zegt dat de hoeveelheden zo hoog zijn dat hij er nooit zou willen wonen. We weten nog lang niet alles over de gevaren van PFAS maar we weten al wel dat het leidt tot lever- en nierschade. Uit het Amerikaanse onderzoek bleek dat er bij de honden en paarden inderdaad negatieve veranderingen waren in biomarkers die worden gebruikt om lever- en nierstoornissen te beoordelen. Kortom, PFAS heeft al geleid tot schade bij de honden uit de omgeving.

Het is veelzeggend dat een expert niet eens in het gebied zou willen wonen. Als ik een hondenbaasje in die omgeving zou zijn, was ik per direct verhuisd. Mocht dat niet lukken, voorkom dat je hond drinkt uit plassen en sloten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen