Winkelwagen
honden speuren gas lekkage

Honden speuren naar lekkages in Almere.

In Almere helpen speurhonden lekkages op te sporen in het ondergrondse stadsverwarmingssysteem. Energiebedrijf Vattenfall voert een proef uit met deze speciaal getrainde honden om lekkages sneller te ontdekken en tijdig in te grijpen.

Een groot deel van Almere wordt verwarmd door een netwerk van warmwaterbuizen dat onder de grond loopt. Het gesloten systeem pompt water rondom de stad van warmte en verwarming te voorzien. Het vinden van lekkages in zo’n netwerk is vaak lastig, vooral bij kleine lekkages die niet direct zichtbaar zijn.

Traditioneel worden hele wijken doorzocht met meetapparatuur om lekkages op te sporen. Door speurhonden te gebruiken, hoopt Vattenfall de efficiΓ«ntie van het opsporingsproces te verbeteren. Een van de getrainde speurhonden, Tucker, snuffelt naar een specifieke geur die wordt veroorzaakt door het gedemineraliseerde water in het gesloten systeem.

Tucker associeert zijn speeltje met de geur en vindt zo lekkages. Als een lekkage is gevonden, wordt de plek gemarkeerd, zodat de onderhoudsploeg snel kan graven en de reparaties kan uitvoeren. De reacties van omwonenden zijn positief, en na de pilot in Almere zal worden besloten of speurhonden ook elders in het land worden ingezet.

Tucker is opgeleid door Scent Imprint for Dogs https://www.facebook.com/scentimprintfordogs

Foto: Scent Imprint for Dogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen